Zoeken

Sluit zoeken
Updates

Lef kenmerkt finalisten Dutch Design Awards

08 June 2017

De 27 genomineerde projecten voor de 15e editie van Dutch Design Awards onderscheiden zich door lef. Het lef om initiatief te nemen, verantwoordelijkheid te nemen, op lange termijn te durven denken en de moed om voor maatschappelijke relevantie te kiezen.

DDA maakt 27 nominaties in hoofdcategorieën bekend

 

De 27 genomineerde projecten voor de 15e editie van Dutch Design Awards onderscheiden zich door lef. Het lef om initiatief te nemen, verantwoordelijkheid te nemen, op lange termijn te durven denken en de moed om voor maatschappelijke relevantie te kiezen. Onafhankelijke designexperts nomineerden projecten waarin deze kenmerken volop terug te zien zijn in de zes hoofdcategorieën: Communication, Design Research, Fashion, Habitat, Product en Service& Systems. Het werk van alle genomineerden is te zien tijdens de overzichtstentoonstelling tijdens Dutch Design Week in Eindhoven (21-29 oktober). De winnaars worden daar op 28 oktober bekendgemaakt.

De afgelopen 15 jaar heeft Dutch Design Awards (DDA) projecten beloond die we vandaag de dag gebruiken of ervaren als dagelijkse realiteit. Ook de genomineerde ontwerpers van nu hebben de intentie en potentie om vorm te geven aan de toekomst. Daarbij valt het de commissie op dat Nederlandse ontwerpers zich enerzijds kenmerken door maatschappelijk engagement en de bekwaamheid om oplossingen te bieden voor complexe problemen. Anderzijds vraagt de commissie zich af of die nadruk op de verantwoordelijkheid van ontwerpers over maatschappelijke thema’s wenselijk is. Naast relevantie is er ook behoefte aan goede ontwerpen die, zichtbaar en onzichtbaar, hun weg vinden naar functioneel, dagelijks gebruik. Deze discussie kleurt ook de lijst van 27 nominaties.

Naast de hoofdcategorieën reikt DDA speciale prijzen uit aan jong talent (Young Designer Award) en opdrachtgevers (Best Client Award). In samenwerking met de BNO wordt dit jubileumjaar ook de tweejaarlijkse Piet Zwart Award uitgereikt. Het meest veelbelovende ontwerp voor de toekomst wordt bekroond met de Future Award.

 

Finalisten
Dit zijn de finalisten van Dutch Design Awards 2017:

PRODUCT

Industrieel ontwerp of gelimiteerde oplages die het leven verbeteren en vergemakkelijken.

 

Bugaboo / Max Barenburg & Jaap den Boer // BUGABOO BOXER

Fatboy the Original i.s.m. Martijn Oomen // LAMZAC® THE ORIGINAL 2.0

Sheltersuit / Bas Timmer // SHELTERSUIT 4.0

Miniot // WHEEL

Quooker // QUOOKER FLEX

​COMMUNCATION

Nieuwe media, of nieuwe toepassingen van bestaande, die communicatie op originele wijze verbetert en/of verandert.


Studio Puckey, Moniker // RADIO GARDEN

Mevis & Van Deursen // ED VAN DER ELSKEN POSTER

Michiel Schuurman // VLISCO UN a UN EXPOSITIE

Jeremy Jansen // ORNITHOLOGY

HABITAT

 

 

 

Ontwerp en inrichting van de private en openbare ruimte die de kwaliteit van leven ten goede komt.


Civic Architects // INTERACTIEVE PASSAGE TILBURG

NL Architects en XVW architectuur // DEFLAT KLEIBURG

MVRDV // DE TRAP

Ensemble van studio’s, designers, stadsmakers, instituten // STADSLAB BUIKSLOTERHAM CIRCULAR

Sander Breure & Witte Van Hulzen // HOW CAN WE KNOW THE DANCER FROM THE DANCE

We Are Here & Stichting Noodzaak 
// VLUCHTMAAT

​FASHION

Mode, waarbij draagbaarheid geen vereiste is.


Anouk van Klaveren, Christa van der Meer, Dewi Bekker en Gino Anthonisse // DAS LEBEN AM HAVERKAMP Winter 2017

Sies Marjan (Sander Lak) // HERFST-WINTERCOLLECTIE 2017

United Nude voor Issey Miyake // ROCK SHOE

​DESIGN RESEARCH

Scenario's en concepten die gebaseerd zijn op gedegen onderzoek.


AtelierNL // ZANDGLAS

Envisions // ENVISIONS X FINSA

XML / Max Cohen de Lara & David Mulder van der Vegt // PARLIAMENT
Think Big Act Now // DE VERBORGEN IMPACT: ALLES WAT JE WILT WETEN EN WAT JE KUNT DOEN OM ECO NEUTRAAL TE LEVEN

​SERVICE & SYSTEMS

Diensten en methoden waarbij de vormgever voor meerwaarde zorgt.

 

Me You And The Robot // GUIDE LINES FOR THE HUMAN FACTOR

Ermi Design // LIVING LIGHT

Chloé Rutzerveld // STROOOP!

Studio Richard Vijgen // WHITE SPOTS

 

YOUNG DESIGN AWARDS

Dit is de stimuleringsprijs voor jong talent dat maximaal vijf jaar geleden is afgestudeerd. Bij de beoordeling staat de ontwerper centraal en wordt gekeken naar de kwaliteit van het gehele portfolio.

Super Local // SUPER LOCAL

Anouk van Klaveren, Christa van der Meer, Dewi Bekker en Gino Anthonisse // DAS LEBEN AM HAVERKAMP

Frank Kolkman // FRANK KOLKMAN 

Commissies

Drie commissies bestaande uit in totaal twintig designexperts maakten een keuze uit alle inzendingen en gescoute projecten. Zij beoordeelden projecten aan de hand van de criteria esthetiek, impact, innovatie, productiewijze en samenwerking. Doorslaggevend voor een nominatie is de mate waarin een ontwerp vernieuwend is en/of een relevante bijdrage levert aan de maatschappij. Dit zijn de designexperts die dit jaar de commissies vormen (op alfabetische volgorde): Angelique Spaninks, Anne Hoogewoning, Bas Raijmakers, Bert Hagendoorn, Carolien Ligtenberg, Eline Strijkers, Erwin van der Zande, Ewoudt Boonstra, Iris Ruisch, Joost Alferink, Karin van den Brandt, Lonny van Ryswyk, Matthijs van Dijk, Michiel van Schie, Milou van Rossum, René Boer, Richard van der Laken, Roosje Klap, Sabine Wildevuur en Ulf Hackauf. Een internationale vakjury kiest uit de finalisten in oktober de winnaars.


Dutch Design Awards
Dutch Design Awards (DDA) beloont sinds 2003 Nederlandse ontwerpers voor hun meest indrukwekkende, vernieuwende en baanbrekende projecten. Dit jubileumjaar viert DDA de toekomst met een nieuwe lichting ontwerpers, het publiek maken van de archieven en het vertellen van de verhalen achter 15 jaar het beste van Nederlands design. Met de wedstrijd, de awardshow, een (reizende) overzichtstentoonstelling en de uitgave van Dutch Design Today is Dutch Design Awards een uniek platform voor Nederlands design. Sinds 2008 houdt DDA kantoor in designhoofdstad Eindhoven. DDA vormt jaarlijks het hoogtepunt van Dutch Design Week.

 

Meer informatie over de finalisten vind je hier.