Zoeken

Sluit zoeken
Updates

Vanavond in VPRO Tegenlicht: Herover je data

18 October 2020

©Tijmen Schep
Wie is de baas over onze data? Vaak is onze (Europese) data in handen van niet-Europese multinationals. In een tijd van online surveillance, data tracking en microtargeting gaat VPRO Tegenlicht vanavond op zoek naar uitwegen en oplossingen. Te gast in deze uitzending is technologie criticus Tijmen Schep, Dutch Design Week (DDW) 2020 deelnemer met zijn project How Normal am I?

Vanavond vertelt Tijmen over zijn project Candle: een veilig smart home systeem dat de privacy van gebruikers beschermt. Vorig jaar was Candle op DDW te zien in het Klokgebouw. Een jaar later is hij met zijn nieuwe project How Normal am I? onderdeel van de expo: Privacy In the Age of the New Intimacy tijdens DDW20. Deze virtuele tentoonstelling, ontworpen door Studio LONK, toont verschillende ideeën, speculaties en ontwerpen voor de samenleving van vandaag en morgen. Elf projecten van hedendaagse ontwerpers onderzoeken de complexiteit van privacy.

Vier van deze ontwerpers zijn tijdens DDW20 te gast bij VPRO Tegenlicht - De Slag om het Internet Privacy Talks op DDW TV. Hier praat Roland Duong met verschillende privacyontwerpers en webexperts over internetvrijheid. Deze talks zijn het startschot van een half jaar durende zoektocht van Roland Duong waarin hij zich onderdompelt in de thematiek rondom privacy en big data om een vuist te maken richting de grote bedrijven. Te zien op vpro.nl/tegenlicht.

Tegenlicht - Herover je Data is vanavond te zien om 22.05 uur op NPO2