Zoeken

Sluit zoeken
Nieuws

Talks & Streams: 19 October

19 October 2020

© Jeroen van der Wielen
DDW20 is in volle gang! Dit jaar zal het festival natuurlijk volledig online plaatsvinden, maar met een goed gevuld programma vol tv shows en livestreams. Hier geven we je een dagelijks overzicht van wat je allemaal kunt zien op DDW TV. Ook pikken we er elke dag een aantal livestreams uit, maar verken het online programma voor meer!

DDW TV

For starters...

We trappen elke dag af met ‘For starters...’, het programma waarin design journalist en kenner Jeroen Junte (Editor in Chief DesignDigger) om de tafel gaat met opkomende talenten en bekende gezichten uit het ontwerpveld.De fysieke DDW gaat dan misschien niet door, maar Jeroen zorgt ervoor dat alle Design Areas toch een keer voorbij komen. Zo schuift Bernhard Lenger aan namens Campina, Lucas de Man namens Strijp-S, Piet Hein Eek namens Strijp T+R en ga zo maar door. Ook is er natuurlijk ruim aandacht voor het virtuele programma. Als commissielid van Dutch Design Awards zal Jeroen ook dagelijks de DDA winnaar van de dag ervoor wakker bellen. Kortom, een dynamische start van je online DDW bezoek!

11:00 – 11:30 | Bekijk hier


Embassy of Circular & Biobased Building

Radicaal opnieuw durven kijken naar het ontwerpen en bouwen van een woning’, daarmee zijn de pioniers uit de wereld van circulair en biobased bouwen aan de slag gegaan. Lucas De Man neemt je mee door 'The Exploded View'. Een uit elkaar getrokken huis dat met circulaire methodes en biobased materialen opnieuw is opgebouwd om zo de bestaande en toekomstige mogelijkheden van duurzaam bouwen en wonen te laten zien.

11:30 - 12:00 | Bekijk hier


Designers Dialogues Live: Pleun van Dijk & Hannah van Luttervelt

Na drie edities van Blank Space Magazine en bijbehorende artikelen op ddw.nl doen we er nu iets nieuws bij. Designer Dialogues gaat live op DDW TV. Verschillende ontwerpers uit de afgelopen edities komen terug en interviewen elkaar over het DDW20 thema; The new intimacy. Een programma door ontwerpers voor ontwerpers met nieuwe matches en bekende gezichten! Designer Dialogues Live is mede mogelijk gemaakt door Blank Space Magazine.

12:00 - 12:30 | Bekijk hier


Embassy of Health

De afgelopen maanden hebben ons meer dan ooit aan het denken gezet over gezondheid en zorg. Het besef groeit dat gezondheid geen kant-en-klaar product is van ons zorgstelsel, maar alles te maken heeft met hoe we ons leven inrichten. Maar wat vinden we eigenlijk belangrijk? Ontwerpers verkennen samen met zorgprofessionals de waarden die centraal staan ten aanzien van onze gezondheid. In de openingstalk van de Embassy of Health gaat Paulien Melis in gesprek met filosoof Henk Oosterling en ontwerpers Frank Kolkman en Mario de Zeeuw over de toekomst van de zorg. Keren we straks terug naar onze ‘oude’ systemen of zijn we in staat om nieuwe wegen in te slaan? Happily ever after…?

12:30 - 13:00  | Bekijk hier


Design United: Hybrid

Dit Design United evenement zoomt in op design-onderzoeksprojecten in de vier technische universiteiten van Nederland. Welke rol kan design spelen bij de aanpak van vijf grote thema's? Neem deel aan vijf livestreams waarin vijf grote thema's aan bod komen. De shows vinden elke middag plaats van 13:00 -14:00 uur, van maandag 19 tot en met vrijdag 23 oktober. Onder leiding van Isolde Hallensleben worden dagelijks de opkomende designonderzoekers van de Technische Universiteiten van Delft, Eindhoven, Twente en Wageningen University & Research en de vakspecialisten in de shows getoond. Vanuit het comfort van je eigen huis kun je een ring-side view verwachten op levendige discussies, gevoed door intrigerende ontwerpen.

13:00 - 14:00 | Bekijk hier


Antenna: Esmée Willemsen & Anna Koppmann

Op zoek naar een nieuwe kijk op design die echt een verschil maakt? Hier staan 10 internationale design afgestudeerden, afkomstig uit 5 continenten, klaar om hun sociale oplossingen met u te delen. Deze innovatieve ontwerpers blinken uit met idealistische waarden, baanbrekende ideeën en grensoverschrijdende visies.

14:00 - 14:10 | Bekijk hier


Class of 2020: St. Joost

DDW nodigde alle Nederlandse design scholen uit om rondom het thema The New Intimacy een expo samen te stellen. Iedere school heeft dat op zijn eigen wijze aangepakt. Sommige kozen er voor een speciale nieuwe expo te cureren en anderen meer een collectie van graduates. Alle expos samen tonen het unieke en de hoogwaardige kwaliteit van het Nederlandse design onderwijs. Iedere school heeft daarin zijn eigen nadruk, zijn eigen handtekening, en dat is terug te zien. Toen de fysieke DDW niet meer door ging, besloten vijf van de deelnemende scholen hun fysieke installatie in de scholen te laten zien. In de komende video’s zien jullie dat werk voorbij komen, met uitleg door studenten en curatoren.

14:25 - 14:30 | Bekijk hier


DAE: The Arena

The Arena is het interne platform van de Design Academy Eindhoven (DAE) voor het bevorderen van dialogen over design, waarbij designonderzoek centraal staat. De Arena richt zich op en contextualiseert aspecten van de ontwerppraktijk die een uiteindelijk object of resultaat informeren en overtreffen. Stem dagelijks van 14:30-15:30 af op DDW TV op ddw.nl voor paneldiscussies over de dilemma's van institutionele kritiek, biopolitiek en collectieve zorg, machtsstructuren achter onzichtbare infrastructuren, ondervragingen van cultureel erfgoed en nog veel meer.

14:30 – 15:30 | Bekijk hier


Hungry for Design

Wat gebeurt er als je de werelden van design en gastronomie bij elkaar brengt? Deze aflevering: Ontwerper Raoul Vleugels en chef Mark Leenders.

15:30 - 15:45 | Bekijk hier


DDA Award Show Live 2020: Service & Systems

Dutch Design Awards (DDA) bekroont jaarlijks de beste Nederlandse ontwerpers en hun meest indrukwekkende en baanbrekende projecten. Verschillende disciplines, kijkrichtingen en oplossingen worden bekeken in het licht van de impact die ze hebben op onze samenleving. De DDA uitreiking van 2020 krijgt dit jaar een nieuw, digitaal jasje. DDW heeft namelijk voor het eerst DDW TV. Een eigen studio waar vanuit DDA elke dag een talkshow presenteert. Deze middagen worden gepresenteerd door een fantastische host, Isolde Hallensleben, en bieden ons de mogelijkheid om dieper in te gaan op de drie genomineerden per categorie. Wie zijn ze, wat doen ze én, bovenal, waar gaat hun project over? Trends en ontwikkelingen uit het werkveld passeren de revue, met als klap op de vuurpijl de bekendmaking van de winnaar. Een mix van inhoud, intimiteit en viering!

16:00 – 16:30 | Bekijk hier


WDE Talks: Energietransitie

Hoe kunnen we de energietransitie benutten voor een noodzakelijke verbetering van onze bestaande gebouwen? En hoe kunnen we dit op een zo aantrekkelijk mogelijke manier doen? Met ontwerper Tjeerd Veenhoven over ‘het groenste station’ en designer Marjan van Aubel over de verduurzaming van rijksgebouwen.

16:30 - 17:00 | Bekijk hier


DDW Talks: Designing Society

Social design is een jong vakgebied, nog zoekende naar een definitie en plek in de wereld. De kijk van externe experts op het vakgebied van social design is echter een onderbelicht perspectief. Daarom faciliteert Social Design Showdown een dialoog tussen niet-social designers over social design. Samen zullen deze externe experts in gesprek gaan over één centrale vraag: ‘Is er een plek voor social design in deze wereld?’
Een breed scala aan vakexperts zal deelnemen aan dit dialoog, waaronder; veranderkundige Marguerithe de Man (SIOO), OpenEmbassy oprichter Renée Frissen, psycholoog Eefje Cobussen en bestuurskundige Andrea Frankowski (NSOB). Daniëlle Arets zal als moderator de dialoog in goede banen leiden.

17:00 - 18:00 | Bekijk hier


Polder Tv

Polder Tv markeert het begin van de Polder Triënnale, een nieuw initiatief dat ideeën over de veranderende verhouding tussen stad en dorp laat zien, bespreekt en uitprobeert. Makers en denkers afkomstig uit de polder en daarbuiten maken tv uitzendingen vanaf het erf van designer-architect Rianne Makkink. Ter gelegenheid van de Dutch Design Week 2020 is het terrein in de Noordoostpolder, Nederlands meest iconische agrarische landschap, ingericht als tijdelijke televisiestudio.

18:00 – 18:05 | Bekijk hier


VPRO Tegenlicht - De slag om het intern
et

Ronald Duong zoekt met experts uit hoe we als gebruiker het internet kunnen terugwinnen van Sillicon Valley. Tijdens DDW gaat Duong in gesprek met privacydesigners en webverkenners en begint daar zijn langdurige zoektocht naar internetvrijheid. Tijdens DDW vindt de kick-off plaats van de zes maanden durende zoektocht van Duong die vanaf dan in te zien is op vpro.nl/tegenlicht.

18:05 - 19:05 | Bekijk hier


Dezeen: The New Intimacy

Een focus op de zoektocht naar nieuwe vormen van intimiteit. Een nieuw evenwicht in een tijd waarin Covid-19 een van de belangrijkste factoren is die onze verkenning van verschillende manieren om met elkaar en de wereld om ons heen om te gaan versnelt.

Ontwerpers die meedoen zijn Mark van der Net, die zijn augmented reality werk The Missing Festival bespreekt, Victoria Ayo, die over haar project Birth Reborn spreekt, over het gebruik van design om barrières voor een rechtvaardige moederzorg voor zwarte vrouwen aan te pakken, en Ali Tal'at Ali As'ad, die vanuit het Amsterdamse Moederhuis live spreekt over de intimiteit van veilige ruimtes in de stad.

19:05 - 20:05 | Bekijk hier


Food Design: Current State of Affairs

Het domein van fooddesign is al langere tijd veel meer dan het ontwerpen van voedsel(materialen). De rol van de ontwerper hierin is steeds meer die van katalysator om een transitie van eetcultuur te ontwerpen en op gang te brengen. Die eetcultuurtransitie is nodig om de klimaatdoelstellingen te halen maar ook voor algemeen streven naar een bredere volksgezondheid en dierenwelzijn. Voedsel alleen is dus niet het enige waar de fooddesigner zich mee bezig houdt. Ook onderwerpen als stadsplanning in relatie tot de voedselstroom, wetenschap, afval en biologie zijn het terrein van fooddesigners. Wat is de huidige stand van zaken waar de meest prominente foodontwerpers zich mee bezig houden?
We spreken met de ontwerpers Chloé Rutzerveld, Annelies Hermsen en Marije Vogelzang.

20:05 - 21:05 | Bekijk hier

Livestreams

What's a body - Body Talk

Zes weken lang onderzoeken studenten van Fontys ARTCODE toekomstige relaties tussen technologie en het lichaam. Tijdens Dutch Design Week streamen ze hun eindwerken.

12:00 - 16:00 | Bekijk hier


Jessica den Hartog and Michelle Baggerman - Textile of the future

Bijna alles wat wij vandaag benutten is verpakt. Jij eet je broodje uit een plastic zakje, we drinken onderweg uit een plastic beker, je aubergine en komkommer zitten in het plastic verpakt. Hoe zou het zijn als al deze materialen continue ingezet kunnen worden?

13:00 - 14:00 | Bekijk hier


Dutch Invertuals Academy - True Matter Talk

20 jonge design professionals van over de hele wereld hebben zich deze zomer aangesloten bij de eerste Dutch Invertuals Academy en verkennen het thema 'True Matter'. Tijdens Dutch Design Week 2020 presenteren we de processen en resultaten van dit intensieve 6-weekse programma.

13:30 - 14:30 | Bekijk hier