Zoeken

Sluit zoeken
Nieuws

Talks & Streams: 20 oktober

20 October 2020

© Jeroen van der Wielen
DDW20 is in volle gang! Dit jaar zal het festival natuurlijk volledig online plaatsvinden, maar met een goed gevuld programma vol tv shows en livestreams. Hier geven we je een dagelijks overzicht van wat je allemaal kunt zien op DDW TV. Ook pikken we er elke dag een aantal livestreams uit, maar verken het online programma voor meer!

DDW TV

For starters...

We trappen elke dag af met ‘For starters...’, het programma waarin design journalist en kenner Jeroen Junte (Editor in Chief DesignDigger) om de tafel gaat met opkomende talenten en bekende gezichten uit het ontwerpveld.De fysieke DDW gaat dan misschien niet door, maar Jeroen zorgt ervoor dat alle Design Areas toch een keer voorbij komen. Zo schuift Bernhard Lenger aan namens Campina, Lucas de Man namens Strijp-S, Piet Hein Eek namens Strijp T+R en ga zo maar door. Ook is er natuurlijk ruim aandacht voor het virtuele programma. Als commissielid van Dutch Design Awards zal Jeroen ook dagelijks de DDA winnaar van de dag ervoor wakker bellen. Kortom, een dynamische start van je online DDW bezoek!

11:00 – 11:30 | Bekijk hier 


Embassy of Health - Journaal Intimiteit

Contact en intimiteit zijn cruciaal voor onze kwaliteit van leven; de afgelopen tijd is dat besef hard binnengekomen. Het is prettig om de gevoelens die daarbij komen kijken met elkaar te kunnen delen. Hoe creëren we de intimiteit om stil te staan bij onszelf en bij elkaar?

12:30 - 13:00 | Bekijk hier


Design United: Eco-Logica

Dit Design United evenement zoomt in op design-onderzoeksprojecten in de vier technische universiteiten van Nederland. Welke rol kan design spelen bij de aanpak van vijf grote thema's? Neem deel aan vijf livestreams waarin vijf grote thema's aan bod komen. De shows vinden elke middag plaats van 13:00 -14:00 uur, van maandag 19 tot en met vrijdag 23 oktober. Onder leiding van Isolde Hallensleben worden dagelijks de opkomende designonderzoekers van de Technische Universiteiten van Delft, Eindhoven, Twente en Wageningen University & Research en de vakspecialisten in de shows getoond. Vanuit het comfort van je eigen huis kun je een ring-side view verwachten op levendige discussies, gevoed door intrigerende ontwerpen.

13:00 - 14:00 | Bekijk hier


Antenna: Kosuke Takahashi - Braille Neue

Looking for a new view on design that really makes a difference? Here are 10 international design graduates, originating from 5 continents, ready to share their social solutions with you. These innovative designers excel with idealistic values, ground breaking ideas, and cross-border visions.

14:00 - 14:10 | Bekijk hier


Class of 2020: Minerva

DDW nodigde alle Nederlandse design scholen uit om rondom het thema The New Intimacy een expo samen te stellen. Iedere school heeft dat op zijn eigen wijze aangepakt. Sommige kozen er voor een speciale nieuwe expo te cureren en anderen meer een collectie van graudates. Alle expos samen tonen het unieke en de hoogwaardige kwaliteit van het Nederlandse design onderwijs. Iedere school heeft daarin zijn eigen nadruk, zijn eigen handtekening, en dat is terug te zien. Toen de fysieke DDW niet meer door ging, besloten vijf van de deelnemende scholen hun fysieke installatie in de scholen te laten zien. In de komende video’s zien jullie dat werk voorbij komen, met uitleg door studenten en curatoren.

14:25 - 14:30 | Bekijk hier 


DAE: The Arena - Illuminating the Black Box

The Arena is het interne platform van de Design Academy Eindhoven (DAE) voor het bevorderen van dialogen over design, waarbij designonderzoek centraal staat. De Arena richt zich op en contextualiseert aspecten van de ontwerppraktijk die een uiteindelijk object of resultaat informeren en overtreffen. Stem dagelijks van 14:30-15:30 af op DDW TV op ddw.nl voor paneldiscussies over de dilemma's van institutionele kritiek, biopolitiek en collectieve zorg, machtsstructuren achter onzichtbare infrastructuren, ondervragingen van cultureel erfgoed en nog veel meer.

14:30 – 15:30 | Bekijk hier


Hungry for Design

Wat gebeurt er als je de werelden van design en gastronomie bij elkaar brengt? Deze aflevering: Ontwerper Lotte de Raadt en chef Dick Middelweerd

15:30 - 15:45 | Bekijk hier 


DDA Award Show Live 2020: Habitat

Dutch Design Awards (DDA) bekroont jaarlijks de beste Nederlandse ontwerpers en hun meest indrukwekkende en baanbrekende projecten. Verschillende disciplines, kijkrichtingen en oplossingen worden bekeken in het licht van de impact die ze hebben op onze samenleving. De DDA uitreiking van 2020 krijgt dit jaar een nieuw, digitaal jasje. DDW heeft namelijk voor het eerst DDW TV. Een eigen studio waar vanuit DDA elke dag een talkshow presenteert. Deze middagen worden gepresenteerd door een fantastische host, Isolde Hallensleben, en bieden ons de mogelijkheid om dieper in te gaan op de drie genomineerden per categorie. Wie zijn ze, wat doen ze én, bovenal, waar gaat hun project over? Trends en ontwikkelingen uit het werkveld passeren de revue, met als klap op de vuurpijl de bekendmaking van de winnaar. Een mix van inhoud, intimiteit en viering!

16:00 – 16:30 | Bekijk hier 


WDE Talks: Veiligheid

Hoe kunnen we de veiligheid in wijken verbeteren met oog voor de menselijke maat? Zonder onszelf op te sluiten en zonder teveel afhankelijk te worden van technologie? Met ontwerper Chris Collaris over de transitie van een Rotterdamse wijk - het project Zuidwijk op Zeker, en onderzoeker Bart Karstens van het Rathenau Instituut over de effecten van datagestuurde projecten in smart city Eindhoven.

16:30 - 17:00 | Bekijk hier


DDW Talks: Future Cities

Wanneer we praten over Toekomstige Steden - Future Cities – denken we vaak aan gebouwen van glas en staal, al dan niet in een parkachtige setting, of aan futuristische transportsystemen met drones of snelle auto's. Echter, wanneer we een verhaal vertellen over een stad die we net hebben bezocht, dan hebben we het zelden alleen over het fysieke deel. We hebben het over sfeer en identiteit, over beleving. Mensen maken de stad, ze reageren op hun omgeving en op elkaar. Als je naar toekomstige steden kijkt vanuit de gewenste beleving, wat betekent dat dan voor het ruimtegebruik, het vormgeving van de publieke ruimte, de creatie van diensten en voor de eigendomsstructuren in de stad? Hoe willen we de stad beleven? 
Moderator Erna van Holland gaat op zoek naar de antwoorden in gesprek met Floor Milikowski (journalist en geograaf), Nadia Menkveld (sector econoom ABNAmro),
Paul Kuipers (intervention architect) en Renée Scheepers (belevingsarchitect).

17:00 - 18:00 | Bekijk hier 


Polder Tv

Polder Tv markeert het begin van de Polder Triënnale, een nieuw initiatief dat ideeën over de veranderende verhouding tussen stad en dorp laat zien, bespreekt en uitprobeert. Makers en denkers afkomstig uit de polder en daarbuiten maken tv uitzendingen vanaf het erf van designer-architect Rianne Makkink. Ter gelegenheid van de Dutch Design Week 2020 is het terrein in de Noordoostpolder, Nederlands meest iconische agrarische landschap, ingericht als tijdelijke televisiestudio.

18:00 – 18:05 | Bekijk hier 


VPRO: DDW Ambassadeur Talks - Koert van Mensvoort met Lonneke Gordijn

Hoe gaat onze toekomst eruitzien? Chris Kijne, Pieter van der Wielen en Koert van Mensvoort gaan in gesprek met belangrijke sprekers die onze toekomst vormgeven of voorspellen. Met onder andere te gast: Lidewij Edelkoort, Sabine Marcelis en Lonneke Gordijn.

18:05 - 19:05 | Bekijk hier 


Dezeen - Stories of a Product

Een blik op persoonlijke verhalen achter een product en een onderzoek naar hoe een goed ontwerp kan bijdragen aan de relatie tussen mens en product.

Marcus Fairs wordt vergezeld door Seetal Solanki, de oprichter van Ma-tt-er en gastheer van een materiaaltherapie-evenement voor DDW, Christien Meindertsma, die op DDW een aantal werken presenteert, waaronder een lamp die "de magie van het blazen van een glazen klok vastlegt" en Aniela Fidler Wireuszewska, wiens Diamond Makers Lab op maat gemaakte, in het lab gekweekte diamanten creëert uit onverwachte bronnen.

19:05 - 20:05 | Bekijk hier 


Food: Lokaal versus internationaal

Klimaatverandering schuilt uiteraard ook in het beperken van transport van voedsel. De afgelopen decennia is er een grootschalig internationale infrastructuur ontwikkeld waarin vele verschillende onderdelen voor de dagelijkse maaltijd uit verschillende uithoeken van de wereld kwamen. Dit heeft een desastreuze invloed op het klimaat. Daarnaast is de intieme connectie tussen lokale voedselproductie en wat er vervolgens op het bord ligt, verdwenen. Wat is de rol van de ontwerper om daar verandering in te brengen? Welke initiatieven zijn er om lokale voedselproductie te (her)introduceren? Kan het een verandering op gang brengen?

20:05 - 21:05 | Bekijk hier 

Livestreams

IMPAKT Festival presents: Global Warming Hot Yoga Studio by Pinar Yoldas

Samen zweten voor een nieuwe intimiteit met onze planeet. In tijden van crisis, brengt yoga ons weer in balans met de opwarmende aarde. Je bent uitgenodigd om op het ritme van je ademhaling na te denken over de opwarming van de aarde. De yogini zal je tijdens deze collectieve zweet-ervaring door een lichtelijk ontwrichtende meditatie leiden: “adem in en breng je aandacht naar alle deeltjes die op je longblaasjes terechtkomen ... adem uit en laat je cognitieve dissonantie los...” 200+ warmtelampen spellen de letters G-L-O-B-A-L-W-A-R-M-I-N-G en warmen de ruimte op tot een broeierige temperatuur.

11:00 - 11:30 | Bekijk hier 


Social Distance Thing - livestream assembly

Wat als mensen in je omgeving zich niet aan de 1,5 meter afstand houden? En je wil dit aankaarten? The Social Distance Thing maakt afstand houden bespreekbaar. Een laser projecteert een perfecte cirkel van 1,5 meter om je heen. Bekijk deze livestream en maak er zelf een met de online instructies.

16:00 - 17:00 | Bekijk hier 


Just This Space-ship - Just This DDW Friend-ship

Wat als alle vormen van (vrije) arbeid worden erkend? Wat als we echt gedekoloniseerd zouden zijn? Wat als constante inzet de urgentie zou overnemen? Wat als we konden rusten? Just This Spaceship is geïnspireerd op de Noord-Afrikaanse 'qaada' of hammams en is een platform en toolkit.
Snelle tip: het heelal  is groot, heel groot, een ruimteschip is dit niet en die van ons is erg gezellig. We hebben een zero tolerance beleid voor besmettelijke galactische ziekten zoals 'white supremacy', trans-fobie, ableism of islamofobie. Het heelal is erg groot, blijf hier niet in je eentje achter.

18:00 - 19:30 | Bekijk hier