Zoeken

Sluit zoeken
Updates

Talks & Streams: 21 oktober

21 October 2020

© Oscar Vinck
DDW20 is in volle gang! Dit jaar zal het festival natuurlijk volledig online plaatsvinden, maar met een goed gevuld programma vol tv shows en livestreams. Hier geven we je een dagelijks overzicht van wat je allemaal kunt zien op DDW TV. Ook pikken we er elke dag een aantal livestreams uit, maar verken het online programma voor meer!

DDW TV

For starters...

We trappen elke dag af met ‘For starters...’, het programma waarin design journalist en kenner Jeroen Junte (Editor in Chief DesignDigger) om de tafel gaat met opkomende talenten en bekende gezichten uit het ontwerpveld.De fysieke DDW gaat dan misschien niet door, maar Jeroen zorgt ervoor dat alle Design Areas toch een keer voorbij komen. Zo schuift Bernhard Lenger aan namens Campina, Lucas de Man namens Strijp-S, Piet Hein Eek namens Strijp T+R en ga zo maar door. Ook is er natuurlijk ruim aandacht voor het virtuele programma. Als commissielid van Dutch Design Awards zal Jeroen ook dagelijks de DDA winnaar van de dag ervoor wakker bellen. Kortom, een dynamische start van je online DDW bezoek!

11:00 – 11:30 | Bekijk hier


Driving Dutch Design 2020 - Re-Value

Als de wereld tot stilstand komt, wat blijft er dan belangrijk? Laten we daar samen eens bij stilstaan. Re-Value is een uitnodiging om te herwaarderen.
Wij zijn een collectief van 22 ontwerpers, bijeengebracht door het talentontwikkelingsprogramma Driving Dutch Design van ABN AMRO, BNO (Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers) en DDF (Dutch Design Foundation). We hebben dit jaar onze ontwerpkracht gebundeld om het thema ‘waarde’ te onderzoeken: in podcasts, geschreven artikelen, een virtuele groepsexpo op Dutch Design Week 2020, onze eigen website ddd20.nl en in 6 uitzendingen op DDW TV.

11:30 - 11:45 | Bekijk hier


Antenna - Joshil Naran- In Between Back to Back & Front to Front

Op zoek naar een nieuwe kijk op design die echt een verschil maakt? Hier staan 10 internationale design afgestudeerden, afkomstig uit 5 continenten, klaar om hun sociale oplossingen met u te delen. Deze innovatieve ontwerpers blinken uit met idealistische waarden, baanbrekende ideeën en grensoverschrijdende visies.

11:45 - 11:55 | Bekijk hier 


Designer Dialogues Live - Marie Caye, Arvid Jense & Mats Horbach

Na drie edities van Blank Space Magazine en bijbehorende artikelen op ddw.nl doen we er nu iets nieuws bij. Designer Dialogues gaat live op DDW TV. Verschillende ontwerpers uit de afgelopen edities komen terug en interviewen elkaar over het DDW20 thema; The new intimacy. Een programma door ontwerpers voor ontwerpers met nieuwe matches en bekende gezichten! Designer Dialogues Live is mede mogelijk gemaakt door Blank Space Magazine.

12:00 - 12:30 | Bekijk hier 


Embassy of Health - Journaal Inclusief

In de zorg is de afgelopen maanden keihard gewerkt om het juiste te bieden aan de meest kwetsbaren uit onze samenleving. Tegelijkertijd is ook gebleken dat de sector niet alleen kan. Om de zorg echt inclusief te maken, passend bij de behoeften van alle Nederlanders, is een gezamenlijke inspanning nodig. Hoe kunnen wij sámen zorgen voor een inclusieve en zorgzame samenleving?

12:30 - 13:00 | Bekijk hier 


Design United: Living Matter(s)

Dit Design United evenement zoomt in op design-onderzoeksprojecten in de vier technische universiteiten van Nederland. Welke rol kan design spelen bij de aanpak van vijf grote thema's? Neem deel aan vijf livestreams waarin vijf grote thema's aan bod komen. De shows vinden elke middag plaats van 13:00 -14:00 uur, van maandag 19 tot en met vrijdag 23 oktober. Onder leiding van Isolde Hallensleben worden dagelijks de opkomende designonderzoekers van de Technische Universiteiten van Delft, Eindhoven, Twente en Wageningen University & Research en de vakspecialisten in de shows getoond. Vanuit het comfort van je eigen huis kun je een ring-side view verwachten op levendige discussies, gevoed door intrigerende ontwerpen.

13:00 - 14:00 | Bekijk hier 


Antenna - Danielle Begnaud & Brain Bridges

Op zoek naar een nieuwe kijk op design die echt een verschil maakt? Hier staan 10 internationale design afgestudeerden, afkomstig uit 5 continenten, klaar om hun sociale oplossingen met u te delen. Deze innovatieve ontwerpers blinken uit met idealistische waarden, baanbrekende ideeën en grensoverschrijdende visies.

14:00 - 14:10 | Bekijk hier 


Class of 2020: Willem de Kooning

DDW invited all Dutch design schools to put together an exhibition on the theme of The New Intimacy. Each school approached this in its own way. Some chose to curate a special new expo and others more a collection of graduates. All exhibitions together show the unique and high quality of Dutch design education. Each school has its own emphasis, its own signature, and that is reflected in the exhibition. When the physical DDW stopped, five of the participating schools decided to show their physical installation in the schools. In the upcoming videos you will see that work passes by, with explanations by students and curators.

14:25 - 14:30 | Bekijk hier 


DAE: The Arena - Ctrl + C

The Arena is het interne platform van de Design Academy Eindhoven (DAE) voor het bevorderen van dialogen over design, waarbij designonderzoek centraal staat. De Arena richt zich op en contextualiseert aspecten van de ontwerppraktijk die een uiteindelijk object of resultaat informeren en overtreffen. Stem dagelijks van 14:30-15:30 af op DDW TV op ddw.nl voor paneldiscussies over de dilemma's van institutionele kritiek, biopolitiek en collectieve zorg, machtsstructuren achter onzichtbare infrastructuren, ondervragingen van cultureel erfgoed en nog veel meer.

14:30 - 15:30 | Bekijk hier 


Hungry for Design: Renee Scheepers x Taks Yuen

Wat gebeurt er als je de werelden van design en gastronomie bij elkaar brengt? Deze aflevering: Ontwerper Renee Scheepers en Taks Yuen.

15:30 - 15:45 | Bekijk hier 


DDA Award Show Live 2020: Fashion

Dutch Design Awards (DDA) bekroont jaarlijks de beste Nederlandse ontwerpers en hun meest indrukwekkende en baanbrekende projecten. Verschillende disciplines, kijkrichtingen en oplossingen worden bekeken in het licht van de impact die ze hebben op onze samenleving. De DDA uitreiking van 2020 krijgt dit jaar een nieuw, digitaal jasje. DDW heeft namelijk voor het eerst DDW TV. Een eigen studio waar vanuit DDA elke dag een talkshow presenteert. Deze middagen worden gepresenteerd door een fantastische host, Isolde Hallensleben, en bieden ons de mogelijkheid om dieper in te gaan op de drie genomineerden per categorie. Wie zijn ze, wat doen ze én, bovenal, waar gaat hun project over? Trends en ontwikkelingen uit het werkveld passeren de revue, met als klap op de vuurpijl de bekendmaking van de winnaar. Een mix van inhoud, intimiteit en viering!

16:00 – 16:30 | Bekijk hier 


WDE Talks: Woningbouwopgave

Hoe kunnen we onze woningbouwopgave slim combineren met andere opgaven – zoals een noodzakelijke verduurzaming van de bouwketen, maar ook het versterken van bestaande wijken? Met Emile van Vugt van FAAM Architects over houtbouw en architect/stedenbouwkundige Violette Schönberger over flexwonen.

16:30 - 17:00 | Bekijk hier 


Polder TV

Polder TV markeert het begin van de Polder Triënnale, een nieuw initiatief dat ideeën over de veranderende verhouding tussen stad en dorp laat zien, bespreekt en uitprobeert. Makers en denkers afkomstig uit de polder en daarbuiten maken tv uitzendingen vanaf het erf van designer-architect Rianne Makkink. Ter gelegenheid van de Dutch Design Week 2020 is het terrein in de Noordoostpolder, Nederlands meest iconische agrarische landschap, ingericht als tijdelijke televisiestudio.

18:00 – 18:05 | Bekijk hier 


TRANSITIONS: An Ongoing Operation on Change

De expo 'Transitions' stelt de verkenning van design en de invloed ervan op de fundamentele bezorgheden van onzehedendaagse, steeds meer gefragmenteerde samenleving voor via projecten van vijf Brusselse designers. Sommige projecten zijn holistisch, terwijl andere zich richten op kleine maar belangrijke details binnen het grotere geheel. Ze stellen systemen en structuren van onderaf in vraag, waardoor ze op nieuwe manieren kunnen interageren met de behoeften van vandaag: het herdefiniëren van afval door het hergebruiken van verspilde materialen, het creëren van systemen om democratischer en milieuvriendelijker te ontwerpen of nieuwe productiemethoden en interactie met ons erfgoed en vakmanschap. Ze gebruiken, bedenken en definiëren nieuwe werkinstrumenten, werken samen met wetenschappers, onderzoekers en ambachtslieden. Dergelijke benaderingen herdefiniëren de sferen waarin design opereert naar een veel breder spectrum. Design is geen one-man-show, geen object, geen één enkele oplossing.

18:05 - 19:05 | Bekijk hier 


Dezeen: Privacy

In de huidige maatschappij worden de gegevens van een persoon steeds meer beschouwd als een waarde in het leven van mensen. In deze thematiek en discussie, onder leiding van Dezeen redacteur Tom Ravenscroft, wordt gekeken naar de manier waarop ontwerpers omgaan met het vraagstuk van privacy.
Julia Jansen gaat in op haar werk over algoritmegestuurde identiteiten, terwijl Bureau Moeilijike Dingen spreekt over Aeon, een app die alle sporen die je op het internet hebt achtergelaten op een veilige plek op je eigen apparaat bewaart.
Ze krijgen gezelschap van Isaac Monté, de ontwerper achter Prosthetic X, een kunstmatig data-orgaan dat informatie over je gezondheid verzamelt uit een aantal protheses en je real-time feedback geeft.

19:05 - 20:05 | Bekijk hier


FoodLab Pulses

Plantaardig is booming. De supermarkt ligt vol met zuivel- en vleesvervangers. Gek genoeg zijn de meeste plataardige burgers, roerbakreepjes en ontbijtdranken gemaakt van sojabonen uit het (verre) buitenland. Terwijl we hier ook zelf eiwitrijke gewassen kunnen verbouwen.
Waarom zijn we in Nederland dan niet massaal soja, bruine bonen, kikkererwten, lupines en veldbonen aan het telen? Simpel: onbekend maakt onbemind. Er is nog weinig vraag naar Nederlands peulvruchten, En dat is doodzonde. Want als we meer peulvruchten uit eigen land eten, is dat een zegen voor het milieu, onze bodem en de biodiversiteit. Tijd dus om out of the box te denken. FoodLab Pulses heeft producenten van plantaardige eiwitproducten samengebracht met designers om nieuwe concepten te ontwikkelen op basis van lokaal geteelde peulvruchten. Concepten die niet alleen duurzaam zijn, maar ook meerwaarde geven aan de gewassen. Zodat de Nederlandse peulvrucht straks de Nederlandse keuken verovert.

20:05 - 21:05 | Bekijk hier

 

Livestreams

Envisions Hackathon - toilet - day 1

De Envisions Hackathon, die plaatsvindt tijdens DDW 2020, geeft een dynamische kijk op hoe zij werken en samenwerken als team. Elke dag zal een groep Envisionaires reageren op objecten uit het moderne leven, zoals een deel van een auto of een huishoudelijk apparaat.

10:00 - 17:00 | Bekijk hier 


Aiki: Reading the cues

Als een kind een (ingrijpende) medische behandeling moet ondergaan, kan dat een traumatische ervaring zijn. Om dat te voorkomen heeft de Nederlandse ontwerpster Josephine de Fijter, in samenwerking met Stichting Charlie Braveheart en Studio Bibi van der Velden, een sensorisch object ontwikkeld.
Medische behandelingen kunnen een diep effect hebben op de psyche van kinderen. Vaak zijn dergelijke behandelingen enorm beangstigend en stressvol. Aiki geeft kinderen meer controle over hun ervaring. Tijdens de behandeling ademt deze knuffel ritmisch met het kind mee en dat heeft een bewezen kalmerend effect.
Tijdens DDW 2020 organiseren de ontwerpster en haar team verschillende discussies. Zij nodigen interdisciplinaire sprekers uit om samen te onderzoeken hoe design en de medische industrie kunnen samenwerken.

12:00 - 13:00 | Bekijk hier 


Karaoke Discourse: Objects of Contention

Het designers collectief Karaoke Discourse presenteert drie online avonden rondom het thema ‘misverstanden’.
In samenwerking met MU presenteert Karaoke Discourse een serie online events tijdens de Dutch Design Week 2020. Haak aan op maandag 19, woensdag 21 en vrijdag 23 oktober om 20.00u voor drie online avonden rondom het thema ‘misverstanden’. Middels performances, quizzen, face-swapping, conference calls en groepsdiscussies proberen we de wereld om ons heen en de rol die objecten en media daarin spelen beter te begrijpen.

20:00 - 21:30 | Bekijk hier