Zoeken

Sluit zoeken
Updates

Talks & Streams: 22 oktober

22 October 2020

© Oscar Vinck
DDW20 is in volle gang! Dit jaar zal het festival natuurlijk volledig online plaatsvinden, maar met een goed gevuld programma vol tv shows en livestreams. Hier geven we je een dagelijks overzicht van wat je allemaal kunt zien op DDW TV. Ook pikken we er elke dag een aantal livestreams uit, maar verken het online programma voor meer!

DDW TV

For starters...

We trappen elke dag af met ‘For starters...’, het programma waarin design journalist en kenner Jeroen Junte (Editor in Chief DesignDigger) om de tafel gaat met opkomende talenten en bekende gezichten uit het ontwerpveld.De fysieke DDW gaat dan misschien niet door, maar Jeroen zorgt ervoor dat alle Design Areas toch een keer voorbij komen. Zo schuift Bernhard Lenger aan namens Campina, Lucas de Man namens Strijp-S, Piet Hein Eek namens Strijp T+R en ga zo maar door. Ook is er natuurlijk ruim aandacht voor het virtuele programma. Als commissielid van Dutch Design Awards zal Jeroen ook dagelijks de DDA winnaar van de dag ervoor wakker bellen. Kortom, een dynamische start van je online DDW bezoek!

11:00 – 11:30 | Bekijk hier 


Driving Dutch Design 2020 - Re-Value

Als de wereld tot stilstand komt, wat blijft er dan belangrijk? Laten we daar samen eens bij stilstaan. Re-Value is een uitnodiging om te herwaarderen. Wij zijn een collectief van 22 ontwerpers, bijeengebracht door het talentontwikkelingsprogramma Driving Dutch Design van ABN AMRO, BNO (Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers) en DDF (Dutch Design Foundation). We hebben dit jaar onze ontwerpkracht gebundeld om het thema ‘waarde’ te onderzoeken: in podcasts, geschreven artikelen, een virtuele groepsexpo op Dutch Design Week 2020, onze eigen website ddd20.nl en in 6 uitzendingen op DDW TV.

11:30 - 11:45 | Bekijk hier 


Design United: Silent Power

Dit Design United evenement zoomt in op design-onderzoeksprojecten in de vier technische universiteiten van Nederland. Welke rol kan design spelen bij de aanpak van vijf grote thema's? Neem deel aan vijf livestreams waarin vijf grote thema's aan bod komen. De shows vinden elke middag plaats van 13:00 -14:00 uur, van maandag 19 tot en met vrijdag 23 oktober. Onder leiding van Isolde Hallensleben worden dagelijks de opkomende designonderzoekers van de Technische Universiteiten van Delft, Eindhoven, Twente en Wageningen University & Research en de vakspecialisten in de shows getoond. Vanuit het comfort van je eigen huis kun je een ring-side view verwachten op levendige discussies, gevoed door intrigerende ontwerpen.

13:00 - 14:00 | Bekijk hier 


Antenna: Coltrane McDowell - An Olfactory Biopolitics: Nairobi

Op zoek naar een nieuwe kijk op design die echt een verschil maakt? Hier staan 10 internationale design afgestudeerden, afkomstig uit 5 continenten, klaar om hun sociale oplossingen met u te delen. Deze innovatieve ontwerpers blinken uit met idealistische waarden, baanbrekende ideeën en grensoverschrijdende visies.

14:00 - 14:10 | Bekijk hier 


DAE: The Arena - Beyond a Better History

Design, en de ontwerper, zijn vaak synoniem geweest met begrippen als innovatie en het produceren van iets 'beters'. Wat als we geconfronteerd worden met contexten en situaties waarin dit niet het eindpunt is, of zelfs een gewenst doel? Dit panel onderzoekt de praktijk van journalistiek ontwerp en bespreekt de rollen en verantwoordelijkheden van ontwerpers in een 'post-betere' wereld.

14:30 - 15:30 | Bekijk hier 


Hungry for Design: Ricky van Broekhoven x Eveline Wu

Wat gebeurt er als je de werelden van design en gastronomie bij elkaar brengt? Deze aflevering: Ontwerper Ricky van Broekhoven en chef Eveline Wu.

15:30 - 15:45 | Bekijk hier 


DDA Award Show Live 2020: Communication

Dutch Design Awards (DDA) bekroont jaarlijks de beste Nederlandse ontwerpers en hun meest indrukwekkende en baanbrekende projecten. Verschillende disciplines, kijkrichtingen en oplossingen worden bekeken in het licht van de impact die ze hebben op onze samenleving. De DDA uitreiking van 2020 krijgt dit jaar een nieuw, digitaal jasje. DDW heeft namelijk voor het eerst DDW TV. Een eigen studio waar vanuit DDA elke dag een talkshow presenteert. Deze middagen worden gepresenteerd door een fantastische host, Isolde Hallensleben, en bieden ons de mogelijkheid om dieper in te gaan op de drie genomineerden per categorie. Wie zijn ze, wat doen ze én, bovenal, waar gaat hun project over? Trends en ontwikkelingen uit het werkveld passeren de revue, met als klap op de vuurpijl de bekendmaking van de winnaar. Een mix van inhoud, intimiteit en viering!

16:00 – 16:30 | Bekijk hier 


WDE Talks: Vereenzaming

Een onderwerp dat actueler is dan ooit. Hoe kan ontwerp bijdragen aan ontmoetingen en hoe kunnen we onze omgeving vormgeven om eenzaamheid tegen te gaan? Met architect Irene Edzes over langzame verkeersroutes en laagdrempelige ontmoetingsplekken, en filmmaker Inge Guffens over Zorg voor Doy, een documentaire over erfgoed en mantelzorg.

16:30 - 17:00 | Bekijk hier 


DDW Talks: Connected Living

Ontdek de impact van de huidige sociale uitdagingen op onze huizen en werkplekken, terwijl we een meer coöperatieve en milieuvriendelijke levensstijl verkennen. In Deze editie van de Connected Living Talk vragen we ons af hoe we ons verhouden tot de objecten en de ruimte om ons heen, en vinden we nieuwe manieren om ons te verbinden met deze cruciale elementen van het dagelijks leven. In samenwerking met inhoudelijke partner Ma-tt-er nodigt DDW iedereen uit om zijn of haar materiële ellende te delen in een therapiesessie met een twist. Stem af op het evenement en deel je vragen met ons tijdens deze live sessie!

17:00 - 18:00 | Bekijk hier 


Polder TV

Polder TV markeert het begin van de Polder Triënnale, een nieuw initiatief dat ideeën over de veranderende verhouding tussen stad en dorp laat zien, bespreekt en uitprobeert. Makers en denkers afkomstig uit de polder en daarbuiten maken tv uitzendingen vanaf het erf van designer-architect Rianne Makkink. Ter gelegenheid van de Dutch Design Week 2020 is het terrein in de Noordoostpolder, Nederlands meest iconische agrarische landschap, ingericht als tijdelijke televisiestudio.

18:00 - 18:05 | Bekijk hier 


VPRO Tegenlicht - De slag om het internet

Ronald Duong zoekt met experts uit hoe we als gebruiker het internet kunnen terugwinnen van Sillicon Valley. Tijdens DDW gaat Duong in gesprek met privacydesigners en webverkenners en begint daar zijn langdurige zoektocht naar internetvrijheid. Tijdens DDW vindt de kick-off plaats van de zes maanden durende zoektocht van Duong die vanaf dan in te zien is op vpro.nl/tegenlicht.

18:05 - 19:05 | Bekijk hier 


Dezeen: It's in Our Nature

Dezeen en DDW bespreken onze veranderende relatie met de natuur, hoe verbonden of onthecht we zijn en hoe we onze relatie met de natuur kunnen herformuleren in een discussie die wordt geleid door Dezeen adjunct-hoofdredacteur Cajsa Carlson.
Zij zal met Elissa Brunato spreken over GEO DESIGN Sand: de bouwsteen van de Moderniteit, die raakt aan geo-design en zand als een mondiale hulpbron die opraakt.
Noud Sleumer gaat in gesprek over zijn werk The Global Souvenir Shop en "local memories of the global production system" en Martina Taranto zal spreken over haar sculpturen gemaakt van biomaterialen, Together TwentyTwenty, die op de longlist stonden voor een Dezeen Award 2020.

19:05 - 20:05 | Bekijk hier 


Landbouw van de toekomst

Hoe bereiken we een landbouw die boeren bestaanszekerheid verschaft in een aantrekkelijk en gezond landschap met hoge cultuurhistorische waarden en een herstelde biodiversiteit Het College van Rijksadviseurs onderzoekt samen met boeren, wetenschappers en ontwerpers in drie pilots zo’n ‘landschapsinclusieve’ landbouw. Landschapsinclusief omvat meer dan alleen natuur. Naast biodiversiteit gaat het ook om de cultuurhistorische en recreatieve waarde van het landschap en om duurzame vormen van landbouw. De vragen die op tafel liggen: hoe zou het landschap er over tien tot dertig jaar uit kunnen zien en hoe kunnen boeren daarin een goede boterham verdienen? Met ontwerpend onderzoek wordt gezocht naar een antwoord.

20:05 - 21:05 | Bekijk hier 

 

Livestreams

Death discussion

Hoewel we uiteindelijk allemaal met de dood worden geconfronteerd, is de dood nog steeds een taboe. En de meeste jongvolwassenen dachten hier helemaal niet over na. Hoe gaan deze jonge mensen ermee om? Om daarop antwoord te geven, wil Anouk, een jonge ontwerpster, haar persoonlijke verhaal over 'vrede maken met de dood’.

14:30 - 15:00 | Bekijk hier 


Beyond Design: The Story Behind Beyond Design

Wat zijn de do's en don'ts waar je op moet letten bij het maken van een maatschappelijk ontwerpproject? Renate Boere’s ‘Beyond Design’ (boek en spel) informeert en motiveert iedereen die de wereld door middel van sociale (ontwerp) projecten wil veranderen, om dit ook daadwerkelijk te doen.

17:00 - 18:00 | Bekijk hier 


Peepshow On Wheels in Arnhem

via Instagram @peepshowhoes
Striptopia en SAVE is een creatieve en activistische samenwerking tussen ontwerpers en sekswerkers. We hebben onze krachten gebundeld en ons ten doel gesteld om kunst en design te gebruiken als middel om acceptatie van seksuele vrijheid en diversiteit te bereiken. Striptopia en SAVE is een creatieve en activistische samenwerking tussen ontwerpers en sekswerkers. We hebben onze krachten gebundeld en ons ten doel gesteld om kunst en design te gebruiken als middel om acceptatie van seksuele vrijheid en diversiteit te bereiken. We vechten voor de acceptatie van seksuele vrijheid en diversiteit. We willen stigma, discriminatie en uitsluiting van sekswerkers tegengaan en proberen dit te bereiken via ons project “Peep Show on Wheels”.

19:00 - 22:00 | Bekijk hier