Zoeken

Sluit zoeken
Updates

Talks & Streams: 23 oktober

23 October 2020

© Oscar Vinck
DDW20 is in volle gang! Dit jaar zal het festival natuurlijk volledig online plaatsvinden, maar met een goed gevuld programma vol tv shows en livestreams. Hier geven we je een dagelijks overzicht van wat je allemaal kunt zien op DDW TV. Ook pikken we er elke dag een aantal livestreams uit, maar verken het online programma voor meer!

DDW TV

For starters...

We trappen elke dag af met ‘For starters...’, het programma waarin design journalist en kenner Jeroen Junte (Editor in Chief DesignDigger) om de tafel gaat met opkomende talenten en bekende gezichten uit het ontwerpveld.De fysieke DDW gaat dan misschien niet door, maar Jeroen zorgt ervoor dat alle Design Areas toch een keer voorbij komen. Zo schuift Bernhard Lenger aan namens Campina, Lucas de Man namens Strijp-S, Piet Hein Eek namens Strijp T+R en ga zo maar door. Ook is er natuurlijk ruim aandacht voor het virtuele programma. Als commissielid van Dutch Design Awards zal Jeroen ook dagelijks de DDA winnaar van de dag ervoor wakker bellen. Kortom, een dynamische start van je online DDW bezoek!

11:00 – 11:30 | Bekijk hier 


Driving Dutch Design 2020 - Re-Value

Als de wereld tot stilstand komt, wat blijft er dan belangrijk? Laten we daar samen eens bij stilstaan. Re-Value is een uitnodiging om te herwaarderen. Wij zijn een collectief van 22 ontwerpers, bijeengebracht door het talentontwikkelingsprogramma Driving Dutch Design van ABN AMRO, BNO (Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers) en DDF (Dutch Design Foundation). We hebben dit jaar onze ontwerpkracht gebundeld om het thema ‘waarde’ te onderzoeken: in podcasts, geschreven artikelen, een virtuele groepsexpo op Dutch Design Week 2020, onze eigen website ddd20.nl en in 6 uitzendingen op DDW TV.

11:30 - 11:45 | Bekijk hier 


Designer Dialogues Live: Tessel Brühl, Julia Veldman & Nicky Liebregts

Na drie edities van Blank Space Magazine en bijbehorende artikelen op ddw.nl doen we er nu iets nieuws bij. Designer Dialogues gaat live op DDW TV. Verschillende ontwerpers uit de afgelopen edities komen terug en interviewen elkaar over het DDW20 thema; The new intimacy. Een programma door ontwerpers voor ontwerpers met nieuwe matches en bekende gezichten!

12:00 - 12:30 | Bekijk hier 


Embassy of Health: Journaal Samenhang

De afgelopen maanden hebben ons meer dan ooit aan het denken gezet over gezondheid en zorg. Dit heeft ook geleid tot fundamentele vragen over de duurzaamheid van ons sociaal economische systeem en de leefbaarheid van onze planeet. Ontwerpers tonen ons een mogelijke toekomst, waarin ze een duurzaam, toekomstgericht zorgsysteem verbeelden. Hoe ver weg is die toekomst?

12:30 - 13:00 | Bekijk hier 


Design United: Crisis!

Dit Design United evenement zoomt in op design-onderzoeksprojecten in de vier technische universiteiten van Nederland. Welke rol kan design spelen bij de aanpak van vijf grote thema's? Neem deel aan vijf livestreams waarin vijf grote thema's aan bod komen. De shows vinden elke middag plaats van 13:00 -14:00 uur, van maandag 19 tot en met vrijdag 23 oktober. Onder leiding van Isolde Hallensleben worden dagelijks de opkomende designonderzoekers van de Technische Universiteiten van Delft, Eindhoven, Twente en Wageningen University & Research en de vakspecialisten in de shows getoond. Vanuit het comfort van je eigen huis kun je een ring-side view verwachten op levendige discussies, gevoed door intrigerende ontwerpen.

13:00 - 14:00 | Bekijk hier 


Antenna: Solveiga Pakštaitė & Mimica Touch

Op zoek naar een nieuwe kijk op design die echt een verschil maakt? Hier staan 10 internationale design afgestudeerden, afkomstig uit 5 continenten, klaar om hun sociale oplossingen met u te delen. Deze innovatieve ontwerpers blinken uit met idealistische waarden, baanbrekende ideeën en grensoverschrijdende visies.

14:00 - 14:10 | Bekijk hier 


Driving Dutch Design 2020 - Re-Value

Als de wereld tot stilstand komt, wat blijft er dan belangrijk? Laten we daar samen eens bij stilstaan. Re-Value is een uitnodiging om te herwaarderen. Wij zijn een collectief van 22 ontwerpers, bijeengebracht door het talentontwikkelingsprogramma Driving Dutch Design van ABN AMRO, BNO (Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers) en DDF (Dutch Design Foundation). We hebben dit jaar onze ontwerpkracht gebundeld om het thema ‘waarde’ te onderzoeken: in podcasts, geschreven artikelen, een virtuele groepsexpo op Dutch Design Week 2020, onze eigen website ddd20.nl en in 6 uitzendingen op DDW TV.

15:30 - 15:45 | Bekijk hier 


DDA Award Show Live 2020: Product

Dutch Design Awards (DDA) bekroont jaarlijks de beste Nederlandse ontwerpers en hun meest indrukwekkende en baanbrekende projecten. Verschillende disciplines, kijkrichtingen en oplossingen worden bekeken in het licht van de impact die ze hebben op onze samenleving. De DDA uitreiking van 2020 krijgt dit jaar een nieuw, digitaal jasje. DDW heeft namelijk voor het eerst DDW TV. Een eigen studio waar vanuit DDA elke dag een talkshow presenteert. Deze middagen worden gepresenteerd door een fantastische host, Isolde Hallensleben, en bieden ons de mogelijkheid om dieper in te gaan op de drie genomineerden per categorie. Wie zijn ze, wat doen ze én, bovenal, waar gaat hun project over? Trends en ontwikkelingen uit het werkveld passeren de revue, met als klap op de vuurpijl de bekendmaking van de winnaar. Een mix van inhoud, intimiteit en viering!

16:00 – 16:30 | Bekijk hier 


WDE Talks: Mobiliteit

Meer ruimte voor fietsers en voetgangers is een trend die al langer speelt in steden over de hele wereld, maar die extra urgentie heeft gekregen door corona. Met stedenbouwkundig ontwerper Dirk van Peijpe van De Urbanisten over Amsterdam als fietsstad van de 21e eeuw, en “fietsprofessor” Marco te Brömmelstroet, die samen met Thalia Verkade het boek Het recht van de snelste schreef.

16:30 - 17:00 | Bekijk hier 


DDW Talks: Adapted Realities

Tijdens deze uitzending, die live wordt gestreamd op DDW en andere plekken, wordt een paneldiscussie gehouden met toonaangevende gasten in de wereld van digitaal design. Zij delen hun ideeën over de toekomst van digitaal design en de waarde die het toevoegt aan de wereld - op verschillende gebieden.

17:00 - 18:00 | Bekijk hier 


VPRO Tegenlicht - De slag om het internet

Ronald Duong zoekt met experts uit hoe we als gebruiker het internet kunnen terugwinnen van Sillicon Valley. Tijdens DDW gaat Duong in gesprek met privacydesigners en webverkenners en begint daar zijn langdurige zoektocht naar internetvrijheid. Tijdens DDW vindt de kick-off plaats van de zes maanden durende zoektocht van Duong die vanaf dan in te zien is op vpro.nl/tegenlicht.

18:05 - 19:05 | Bekijk hier 


Dezeen: Intimacy of the Workspace

Aangezien we de mogelijkheid om ons werk en onze innovaties in het echte leven te laten zien en we we in plaats daarvan deelnemen aan een voornamelijk online gestuurde samenleving, hoe beïnvloedt deze nieuwe realiteit dan onze creativiteit en het gebruik van de ruimte die we creëren? Een live discussie onder leiding van Dezeen chief content officer Benedict Hobson.
Ontwerper Sabine Marcelis zal onthullen hoe we fysieke en materiële tactiliteit kunnen vertalen naar een digitale ervaring, terwijl Gianmaria della Ratta uitweidt over digitale muzen en virtuele intimiteit. Ze worden vergezeld door trendforecaster Li Edelkoort, die het nieuwe gebruik van de openbare ruimte in relatie tot de erfenis zal bespreken.

19:05 - 20:05 | Bekijk hier 


Food (design) that makes you think

Zoals in alle designdisciplines vinden we in fooddesign ook prikkelende en schurende ontwerpen. Projecten die je op het verkeerde been zetten of je aan te denken zetten over je eigen ideeën of gedrag. Soms met humor en soms ook confronterend. Voor deze aflevering hebben we vier ontwerpers gevraagd om te vertellen over hun project dat de kijker uitdaagt en bevraagt: Vera Bachrach (ultra-ultra), Willem Velthoven (Mediamatic), Nienke Hoogvliet (Studio Nienke Hoogvliet), Hendrik Coetzee en Hannerie Visser (Studio H). 

20:05 - 21:05 | Bekijk hier 

Livestreams

The IKEA Virtual Greenhouse - We Smell the Rain on How to Make a Kokedama

Het IKEA Virtual Greenhouse bestaat uit masterclasses, live lezingen en interactieve ervaringen die zijn ontworpen door experts in voeding, gezondheid, duurzaamheid en plantkunde.
Als gevolg van de uitbraak van COVID-19 focussen we meer op gezondheid, holistisch welzijn en duurzaam leven. De meesten van ons wonen in stedelijke gebieden met weinig toegang tot de natuur. Dankzij de pandemie hebben we de mogelijkheid gekregen tot zelfbeschouwing — een kans om te reflecteren, veranderen en beoordelen wat we belangrijk vinden. Dit leidt ertoe dat we bewuster consumeren en verlangen naar een meer gebalanceerd leven. Elke sessie biedt praktische inzichten over van alles — van plantverzorging tot het bewaren van zaden en het maken van een Japanse kokedamabal of een klein terrarium voor thuis. Het doel hiervan is om zoveel mogelijk mensen te helpen om thuis een leven voor zichzelf te creëren waar ze het beste uit kunnen halen. 

12:30 - 13:00 | Bekijk hier 


Drivers of Change: Shining light on soft robotics

Een paar schoenen gemaakt van zeewier, slimme knikkers die buizen stelsels op onregelmatigheden kunnen detecteren, minuscule robotjes die door licht worden voortgedreven en een nieuw type geheel door de TU/e ontwikkelde elektrische auto… Corona mag dan lelijk huishouden, aan de TU/e wordt gewerkt aan de wereld van morgen met een uiteenlopende reeks van ontwerpen en projecten, zo’n dertig in het kader van de Dutch Design Week te ervaren in de online expositie Drivers of Change. 

12:45 - 13:30 | Bekijk hier 


(IM)POSSIBLE BODIES - Opening 

(IM)POSSIBLE BODIES (opvolger van Robot Love) is een interactieve tentoonstelling over cyborgs, data en AI. Een digitale ontdekkingsreis langs augmented realities met (ro)bots, 3D kunstwerken en custom made virtuele avatars in gedeelde zintuiglijke online ervaring.

20:00 - 21:30 | Bekijk hier