Zoeken

Sluit zoeken
Updates

Drie nieuwe afleveringen Luisterruit tijdens DDW

12 September 2017

Manon van Hoeckel komt met drie nieuwe afleveringen van de audiotour Luisterruit. Vorig jaar won Van Hoeckel met Luisterruit de NS Design Challenge. Samen met Tom Loois heeft Manon van Hoeckel de nieuwe afleveringen gemaakt, die tijdens de Dutch Design Week gepresenteerd worden.

Frans van Beveren, E52

 

Manon van Hoeckel komt met drie nieuwe afleveringen van de audiotour Luisterruit. Vorig jaar won Van Hoeckel met Luisterruit de NS Design Challenge. Deze wedstrijd werd uitgeschreven door de NS, in samenwerking met de Dutch Design Foundation, om de beleving  van de treinreis te bevorderen. Samen met Tom Loois heeft Manon van Hoeckel de nieuwe afleveringen gemaakt, die tijdens de Dutch Design Week gepresenteerd worden. De Luisterruit is een audiotour voor tijdens de treinreis, die in de eerste aflevering stilstond bij alledaags design. Van Hoeckel vertelt over de nieuwe afleveringen en het doel en de toekomst van dit project.

Hetzelfde traject, een nieuwe ervaring

“Vanuit een opdracht van NS heb ik, in samenwerking met ontwerper Tom Loois drie nieuwe afleveringen gemaakt. Als je in de trein zit wacht je eigenlijk tot die reis over is in plaats van dat je het ziet als een ervaring op zich. Dat is naast jammer ook onnodig. Daarom wijzen wij de luisteraar in onze audiotour op de ongewoonheid van dat wat we gewoon zijn gaan vinden. We brengen ze niet alleen iets bij en laten ze met andere ogen kijken, we dagen ze zelfs ook uit om actief mee te doen. Van een kleine oogyoga oefening tot een onschuldige flirt met een medereiziger. Elke audiotour zorgt voor een andere reis, terwijl de bestemming hetzelfde blijft.”

Drie nieuwe afleveringen

“De eerste aflevering gaat over op verschillende manieren naar buiten kijken. Voor die aflevering hebben we wolken expert geïnterviewd, die vertelt hoe je het weer kan voorspellen aan de hand van de wolken. Ook hebben we componisten gevraagd om muziek te maken gebaseerd op de dingen die je ziet als je in de trein zit. De bomen of lantarenpalen die voorbijkomen geven bijvoorbeeld het ritme van de muziek aan.

De tweede aflevering gaat over de ander, je medereizigers. Hierin bekijken we hoe mensen een plek kiezen in de trein en wat voor territoriumgedrag ze vertonen. Dat is denk ik iets dat we allemaal wel herkennen, reizigers die hun tas naast zich neerzetten om ervoor te zorgen dat niemand naast ze gaat zitten. We vertellen waar dat vandaan komt en hoe je juist met elkaar in gesprek kan raken.

Als laatste hebben we een aflevering die gaat over reizen in jezelf, over hoe je in de trein kan zitten terwijl je in gedachte ergens anders bent. Daarin hebben we iemand die vertelt over lucide dromen, hoe je kan slapen en dromen in de trein en hoe je die dromen kan sturen.

Zo hebben we allemaal verschillende items die samen een aflevering vormen en je beeld tijdens de reis beïnvloeden. Het is niet alleen leerzaam, we proberen het ook laagdrempelig en luchtig te houden en er zit ook een knipoog in. Treinreizigers zijn mensen van jong tot oud, daarom willen we een grote doelgroep aanspreken met de afleveringen van Luisterruit.”

Bibliotheek van podcasts

“Uiteindelijk moet Luisterruit een bibliotheek van podcasts worden, zodat je als je in de trein zit, er een kan kiezen. Daarvoor komt er een app van NS, die is nu in ontwikkeling. Luisterruit moet een podium worden voor andere makers. Ik ben een ontwerper, geen radio- of podcastmaker. Ik vind het heel leuk om dit concept op te zetten en om de eerste afleveringen te maken.

Deze afleveringen komen op Soundcloud te staan en op bestaande podcasts apps. Tijdens de DDW komen er speciale treinen richting Eindhoven, waarin koptelefoons worden uitgedeeld zodat reizigers de afleveringen kunnen luisteren.”