Zoeken

Sluit zoeken
Updates

Designers aan de slag met maatschappelijke vraagstukken

19 September 2017

In ‘What if Lab: local government meets design’ van Dutch Design Foundation en Initiatie (het innovatieprogramma van de Vereniging Nederlandse Gemeenten) werken drie teams aan zo’n maatschappelijk thema. Tijdens de Dutch Design Week (21 t/m 29 oktober 2017) van presenteert Initiate de projecten in het Klokgebouw, Eindhoven.

Koppel designers aan maatschappelijke kwesties waar veel gemeentes mee worstelen, en je krijgt onorthodoxe oplossingen én bijzondere samenwerkingen. In ‘What if Lab: local government meets design’ van Dutch Design Foundation en Initiatie (het innovatieprogramma van de Vereniging Nederlandse Gemeenten) werken drie teams aan zo’n maatschappelijk thema. Op donderdag 14 september gaven ze een sneak preview.  Tijdens de Dutch Design Week (21 t/m 29 oktober 2017) van presenteert Initiate de projecten in het Klokgebouw, Eindhoven.

Een game tegen obesitas. Een carpoolsysteem voor vervoer van kwetsbare werknemers. En een app om jongeren te helpen met geld om te gaan. Drie teams presenteerden op 14 oktober jl. de challenge waar zij aan werken in het kader van ‘What if Lab: Local government meets design’. “Designers denken van B naar A, niet van A naar B. Ze zetten dus de gebruiker centraal. En, laten we eerlijk zijn, in van B naar A denken, daar zijn we als VNG niet altijd goed in,” zo zei Joost Broumels, projectleider bij Initiate, bij de opening van de middag. De presentaties lieten zien dat juist de intensieve samenwerking van designers met mensen uit de maatschappelijke praktijk veel kan opleveren. Tijdens de middag haalden ze ook reacties op om hun project nog een stapje verder te brengen.

GO! Serious game tegen obesitas

OOOH Studio (voorheen De Jongens van de TU) werkt samen met kinderartsen en coaches van GO! aan een serious game om kinderen met obesitas te helpen om meer te bewegen, gezonder te eten en meer te ontspannen. GO! is een wijkgericht coachingsprogramma van verschillende partijen, waaronder het Rijnstate ziekenhuis. De betrokken coaches zoeken een nieuwe manier om de kinderen te begeleiden, ook buiten de coachingssessies om. De nu ontwikkelde app triggert kinderen op verschillende manieren om in actie te komen, om naar buiten te gaan en om zich daar goed over te voelen. Ook kunnen kinderen werken aan een groter doel, zoals een bezoekje aan de plaatselijke brandweer. “Uiteindelijk moet het allemaal in elkaar grijpen”, licht kinderarts Petra van Setten toe. “De app verlengt de coachingservaring.”

Carpoolsysteem voor kwetsbare groepen

Ontwerper Hannah van Luttervelt buigt zich over het vraagstuk hoe het vervoer van kwetsbare werknemers kan worden verbeterd. Nu worden veel werknemers van sociale werkplaatsen met de taxi van en naar het werk vervoerd. Dat is duur, en voor veel van de werknemers vervelend, legt Renço Wesseling uit. Hij werkt bij Weener XL, organisator van sociale werkplaatsen in de regio ’s-Hertogenbosch, en bracht de kwestie in. Samen met Van Luttervelt werkt hij nu aan een oplossing: een carpoolsysteem waarbij werknemers met een auto zich inzetten als chauffeur voor collega’s die vervoer nodig hebben. Bij deze kwetsbare doelgroep blijkt dat op veel gevoeligheden te stuiten. Veel gebruikers hebben bijvoorbeeld behoefte aan voorspelbaarheid, terwijl chauffeurs graag flexibel blijven. Op basis van de ervaringen die worden opgedaan bij Weener XL kijkt de gemeente ’s-Hertogenbosch of het carpoolsysteem ook voor andere kwetsbare groepen kan worden ingezet. De ervaringen worden meegenomen in een app, die ook elders kan worden toegepast.

Stack je Money

Jongerenwerker Shaun Figaroa en Mitchell Jacobs van Studio Tast werken aan de app Stack je Money. Daarmee geven ze jongeren overzicht over hun geld (wat komt binnen, waar geef ik het aan uit?), maar laten ze bovendien zien dat geld een middel kan zijn om je dromen te verwezenlijken. Hoeveel moet ik nog sparen voor die wintersportvakantie? En wat kan in mijn uitgavenpatroon veranderen om mijn doel te bereiken? En wat voor effect heeft dat verder? De app geeft inzicht, iets wat veel jongeren nu echt missen, weet Figaroa uit zijn praktijk. En het is zo vormgegeven dat het aansluit bij de belevingswereld van de doelgroep. De app wordt gecombineerd met inspiratieworkshops aan jongeren en versterkt door een context van vlogs en social media. De Tijdens de Dutch Design Week zullen Figaroa en Jacobs een desktopversie van de app presenteren.

What if…?

Met ‘What If Lab’ brengt Dutch Design Foundation het bedrijfsleven en ontwerpers samen om met concrete oplossingen te komen voor actuele vraagstukken. Eerder waren er labs met onder meer NS, Eneco en Pastoe. Resultaten van verschillende What If Labs zijn te zien tijdens de Dutch Design Week in oktober 2017. 

Het lopende What if Lab ‘Local government meets design’ is een samenwerking van Dutch Design Foundation en Initiate. Het startte in april dit jaar met een oproep binnen alle gemeenten in Nederland om kwesties aan te dragen waar zij in hun dagelijkse praktijk tegenaan lopen. Daaruit werden drie casussen geselecteerd. Eind juni pitchten per thema drie ontwerpstudio’s een concept-oplossing. De winnaars van die pitches zijn vervolgens met de vragenstellers uit de praktijk aan de slag gegaan om de oplossingen verder uit te werken. Tijdens de Dutch Design Week (21 t/m 29 oktober) presenteert Initiate de projecten in het Klokgebouw, Eindhoven.