Zoeken

Sluit zoeken
Nieuws

Good Design for a Bad World talks door Marcus Fairs

02 October 2017

Dezeen heeft de handen ineengeslagen met Dutch Design Week om een nieuw platform te lanceren waarmee wordt gekeken hoe designers de belangrijkste mondiale kwesties aanpakken. 

Het project, dat Good Design for a Bad World heet, begint met een reeks paneldiscussies tijdens het World Design Event van de Dutch Design Week (DDW) in Eindhoven.

Oprichter van Dezeen Marcus Fairs is dit jaar benoemd tot de eerste internationale ambassadeur van DDW en het project is zijn bijdrage aan deze week. "Ik wilde al langere tijd de aandacht vestigen op de manieren waarop designers vandaag de dag omgaan met de belangrijkste wereldkwesties," aldus Fairs. 

"Good Design for a Bad World zal hopelijk al het goede werk dat op dit gebied gedaan wordt voor het voetlicht brengen en anderen aanmoedigen dit voorbeeld te volgen." 

Er worden vijf Good Design for a Bad World-discussies gehouden in het People’s Pavilion in Eindhoven, alle gedurende het weekend van 21-22 oktober. De gesprekken gaan over klimaatverandering, vluchtelingen, terrorisme, vervuiling en politiek, waarbij elke groep bespreekt of en op welke manier design hierin verandering kan brengen. Sprekers van wie al zeker is dat ze komen, zijn hulpverleningsexpert Kilian Kleinschmidt, architect Winy Maas, designer Dave Hakkens en organisator van de conferentie What Design Can Do Richard van der Laken.

"Het voelt al langer alsof de designwereld zijn morele kompas kwijt is en zich afkeert van maatschappelijke, politieke en ecologische kwesties. Het lijkt alsof ontwerpers in plaats daarvan beroemd willen worden om beroemd te zijn en hun probleemoplossend talent hebben verkwanseld aan triviale of genotzuchtige projecten." ... "Maar de indruk bestaat dat designers een collectief geweten aan het ontwikkelen zijn en een vastberadenheid om een verschil te maken," aldus Fairs. 

Programma:

Zaterdag 21 oktober

12.00 – 13.00 Good Design for a Bad World: Climate Change more info

14.30 – 15.30 Good Design for a Bad World: Refugees more info

16.00 – 17.00 Good Design for a Bad World: Terrorism more info

Zondag 22 oktober

12.30 – 13.30 Good Design for a Bad World: Pollution more info

15.30 – 16.30 Good Design for a Bad World: Politics more info 

Entree is gratis. Alle talks vinden plaats in het People’s Pavilion (Ketelhuisplein, Strijp-S), voertaal is Engels.