Zoeken

Sluit zoeken
Updates

Designers en NS werken samen om treinreizen te vernieuwen

10 October 2017

NS wil het reisplezier van de reiziger nu en in de toekomst verbeteren. Eerder dit jaar hebben zij designers uitgedaagd om ideeën te ontwikkelen zodat reizigers meer keuze hebben hoe ze hun reistijd benutten. Vier concepten kunnen in oktober door reizigers zelf getest worden in treinen op weg naar Dutch Design Week.

NS wil het reisplezier van de reiziger nu en in de toekomst verbeteren. Eerder dit jaar hebben zij designers uitgedaagd om ideeën te ontwikkelen zodat reizigers meer keuze hebben hoe ze hun reistijd benutten. Vier concepten waardoor zijn doorontwikkeld en kunnen in oktober door reizigers zelf getest worden in treinen op weg naar Dutch Design Week. 

Deze designuitdagingen zijn onderdeel van de meerjarige samenwerking van Dutch Design Foundation (organisator van de Dutch Design Week) en de NS onder de noemer What if Lab, die in 2016 is gestart. Hierin worden ontwerpers betrokken bij actuele vraagstukken uit het bedrijfsleven. Dit jaar staat het beter kunnen benutten van reistijd centraal. Per dag reizen ruim 1 miljoen mensen met de trein. Om aan de behoefte van reizigers te blijven voldoen heeft NS designers gevraagd ontwerpen te ontwikkelen waardoor reizigers hun reistijd in een aangename reisomgeving zo optimaal mogelijk kunnen besteden, zowel individueel als in relatie tot medereizigers.

Test de ontwerpen in de trein zelf!

De volgende vier ontwerpen worden getest in treinen tijdens de Dutch Design Week op de trajecten Amsterdam Amstel – Eindhoven en Den Haag – Eindhoven. Aan de hand van de resultaten van deze experimenten bepaalt de NS of en hoe de ontwerpen gerealiseerd gaan worden. Een korte beschrijving van elk project:

Spoorwijs - spieken mag!

Een quiz die reizigers in de trein spelen tegen medereizigers, met onder andere vragen over de omgeving en tekenopdrachten. Via de eigen smartphone worden reizigers op een subtiele manier uitgedaagd en gestimuleerd om te interacteren met medereizigers – én om het traject waar ze op rijden te ontdekken. In real-time speelt de hele coupé hetzelfde spel en wordt er op individueel niveau en als groep in competitie met elkaar gespeeld.

Ontwerper: Waarmakers

MindfulNS

Tijdens een korte training leren reizigers eenvoudige technieken van coach Viktoria Susovits voor een ontspannen start van de dag en een soepele overgang van werk naar privé. 

Met deze app wordt de meerwaarde van Mindfulness bereikbaar voor reizigers. Reizigers kunnen straks via de app deelnemen aan een gratis Mindfulness trainingsprogramma van 6-8 weken of juist via eenmalige oefeningen kennismaken met Mindfulness in de trein.

Ontwerper: Studio Jan Pieter Kaptein

Reis je fit

Tijdens het reizen buik- en rugspieren trainen, in het gangpad surfen op het ritme van de trein en opveren als er iemand naast komt te zitten.

Een add-on meubelcollectie van bewegende meubels om reizigers in beweging te zetten. Ieder meubel heeft een eigen functie: gestoffeerde Macaron zitkussens trainen core stabiliteit, de watertegel Floatile laat reizigers balanceren terwijl ze staan en het Bambata waterkussen veert op als er iemand naast kom zitten ligt op de loungebank die in nieuwe treinen is geplaatst is.

Ontwerpers: Enrichers

Luisterruit

Luisterruit is een audiotour voor in de trein. Rijdend door het landschap luisteren reizigers naar de jongste treinmachinist, de oudste conducteur en het verhaal achter de vreemdst gevonden voorwerpen.

‘Luisterruit’ tovert de reis om in een beleving. Via een audiotour van een kleine twintig minuten wordt de reiziger voorzien van een nieuw paar ogen en oren om de wereld in en rondom de trein te ervaren. 

Ontwerper: Manon van Hoeckel in samenwerking met Tom Loois

NS tijdens DDW

Naast de themacoupés in de treinen toont NS tijdens Dutch Design Week ook een voorbeeld van de ‘trein van morgen’ op het drukbezochte Ketelhuisplein. Deze mock-up is voorzien van nieuwe en duurzame faciliteiten die zijn geïnspireerd door het nieuwe werken. Hierin heeft de reiziger de flexibiliteit om te ontmoeten, te delen, te werken en/of te ontspannen. Daarnaast zal hier ook ‘The Hood’ getoond worden. Dit is een nieuw concept voor de entree van de trein. De NS gaat tijdens DDW graag in gesprek met publiek en professionals hoe zij hun treinreis zien in de toekomst. Trein van Morgen is dagelijks te bezoeken van 11:00 – 18:00.

NS op het Ketelhuisplein, DDW 2016. De expositie op de Ketelhuisplein wordt in 2017 wederom vormgegeven door RUIGWERK. Foto © Sjoerd Eickmans

E52 over de vier projecten van DDW X NS

Frans van Beveren schreef namens E52 een aantal artikelen over de projecten van designers voor NS. Bekijk de artikelen via de volgende links:

Drie nieuwe afleveringen Luisterruit tijdens DDW

Mindfulness in de trein tijdens DDW

Quizzen in de trein

​Met de trein naar Dutch Design Week in Eindhoven

Wie met de trein naar DDW komt stapt midden in het designgeweld uit. De intercity leidt je naar het centraal station in de binnenstad. Stoptreinen stoppen ook op station Eindhoven Strijp-S. Check vanaf 10 dagen voor vertrek de Reisplanner op NS.nl of de Reisplanner Xtra app. 

Tijdens Dutch Design Week kun je extra voordelig met de trein naar Eindhoven reizen. Haal je treinkaartje in de Spoordeelwinkel en betaal slechts €28,- voor een treinkaartje en een DDW Ticket samen. Meer info: www.spoordeelwinkel.nl 

Goed voorbereid op reis

Van zaterdag 21 tot en met zondag 22 oktober voert ProRail spoorvernieuwingen uit op het traject Breda-Eindhoven en reizen er geen treinen maar NS-bussen. Check ook hiervoor vanaf 10 dagen voor vertrek de Reisplanner op ns.nl of de Reisplanner Xtra app.