Zoeken

Sluit zoeken
Updates

Eiwitrijk eten wordt duurzamer met Botanic Bites

12 October 2017

Op een stuk land kan je tot vijftien keer meer plantaardige eiwitten verbouwen dan dierlijke, dat ontdekte Doreen Westphal tijdens een onderzoek. Daarom komt ze na hamburgers van tomaat en zeewier tijdens de Dutch Design Week met een worst van oesterzwammen, waar je met vijftien personen van kan eten.

Frans van Beveren, E52

Meer over Doreen Westphal en Botanic Bites op E52

Oesterzwammen

Door een samenwerking met de ZLTO (Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie) en BKKC, kwam Westphal in aanraking met een oesterzwammenboer. “Tijdens de Dutch Design Week in 2016 zijn er speeddates georganiseerd tussen boeren en ontwerpers. Boeren zitten namelijk met reststromen en ontwerpers kunnen hier iets mee verzinnen. Wij gingen aan de slag met voetjes van oesterzwammen. De paddenstoelen worden geoogst in trosjes, dus je houdt iets over. Dat is te taai om verder te verkopen, dus wordt er niets mee gedaan. Maar in plantaardig voedsel heb je juist iets nodig om op te kauwen, vaak mis je de bite.”

Vlees, een gevoelig thema

Westphal maakte een switch van design naar food. Als ontwerpster hield ze zich bezig met duurzame producten en materialen uit reststromen. Nu maakt Westphal met haar bedrijf Botanic Bites eiwitrijke ‘vleesvervangers’ en richt ze zich op ‘het voedselvraagstuk’. Ze is ervan overtuigd dat deze producten ervoor kunnen zorgen dat mensen minder vlees gaan eten. “Het is een heel gevoelig thema, vlees. Dat is een heel persoonlijk ding. Mensen zijn zich bewust van wat er aan de gang is, maar hebben er geen antwoord op. Vaak komen mensen met een excuus, bijvoorbeeld: ‘Ik heb eiwitten nodig, dus ik moet veel dierlijke producten eten.’ De twee plantaardige burgers die ik vorig jaar heb geïntroduceerd hebben allebei meer eiwitten dan kip, dus dat hoeft helemaal niet. Als wij hele lekkere dingen maken, die qua voedingsstoffen nog beter zijn dan vlees, dan kunnen we vooruitgang boeken. Aan de smaak ligt het in elk geval niet.”

De worst als symbool voor solidariteit

De worst die Westphal maakt, staat voor haar symbool voor het voedselvraagstuk. Vlees kost in vergelijking met plantaardige producten erg veel energie en grond om te produceren. Om dit vraagstuk echt aan te kunnen pakken zal het niet bij een eenmalige worst voor de Dutch Design Week blijven: “De lange worst appelleert aan solidariteit met anderen. Ik weet gewoon dat als ik nu een stukje vlees eet, er ergens anders een tekort is. Je zou namelijk van de plantaardige worst met vijftien mensen kunnen eten. Die worst is heel beeldend, maar we willen uiteindelijk ook dat er iets in de supermarkt komt te liggen. Anders heb je wel een verhaal, maar geen impact.”

De plantaardige burgers worden nu al verkocht aan een groothandel voor de horeca en zijn sinds kort bij de Colour Kitchen op de High Tech Campus te vinden. Om het bereik groter te maken en in contact te komen met de consument is Botanic Bites nu in gesprek met een grote supermarkt en een cateraar van de Dutch Design Week. Tijdens de DDW zullen alle producten voor bezoekers te proeven zijn.

Foto’s: Jeroen van der Wielen