Zoeken

Sluit zoeken
Updates

Kevin de Randamie: 'Ik zie veel eerbied voor de porpose van design'

23 September 2022

De nieuwe voorzitter van de hoofdjury van Dutch Design Awards is dit jaar Kevin de Randamie, een gedreven verbinder pur sang. “Als iets universeel is, is het wel muziek. Design is misschien een ander dier, maar ik wil graag bijdragen aan het vervlechten van creatieve en zakelijke netwerken.”

Van huis uit is Kevin de Randamie (45) hiphopartiest, bekend onder de naam Blaxtar. In 2006 bracht hij zelfstandig zijn eerste album Ozmoses uit, op zijn eigen label. “Mensen om me heen kregen platencontracten en toen ik die bestudeerde, dacht ik ‘dit moet ook anders kunnen’. Waarom accepteren we een constructie waarin je om te beginnen al tachtig procent van je omzet kwijt bent, terwijl daar nauwelijks garanties tegenover staan?”

“Mijn punt was: een label kan heel waardevol zijn, maar ik wil dan wel precies weten wat dat is. Dus ging ik het eerst zelf proberen. Die insteek is nog altijd de golf onder mijn surfplank. Ik kan wel zeggen dat het met flink wat schokgolven heeft geleid tot wat ik nu doe met Cre8tive Revolution: mensen helpen hun eigen voorwaarden te creëren voor hun creatieve of artistieke werk, met behoud van de financiële waarde van dat werk.” Cre8tive Revolution omschrijft hij als een community business, waar creatieven leren hoe ze de waarde van hun werk vaststellen én die waarde laten stijgen. In de praktijk ziet hij veel misinformatie. “Helaas gebeurt er volgens mij op creatieve opleidingen nog steeds te weinig op dit vlak. Veel makers lekken waarde door verkeerde aannames. Mythes zoals dat stichtingen geen winst mogen maken of dat het opzetten van een BV super duur of ingewikkeld is. Het is ongelooflijk zonde van alle prachtige creatieve ideeën als ze niet de ruimte krijgen om door te groeien tot hun volledige potentie. Daar wil ik wat aan doen. En DDA zie ik helemaal in die lijn.” 

Lees het hele interview op de Dutch Design Awards website >