Zoeken

Sluit zoeken
Updates

Meet the beacons

19 September 2023

© Beacons: Yinka Ilori, Stefan Diez, and Neele and Sanne Kistemaker - DDW23 - Almicheal Fraay
Waar Dutch Design Week (DDW) tot en met vorig jaar elk jaar twee of drie ambassadeurs aanwees, onderzoeken we nu een andere vorm. Dutch Design Week vraagt dit jaar drie ontwerpers om te fungeren als beacons. Toonaangevende ontwerpers, voorlopers in hun vakgebied. Deze pioniers vormen een soort bakens in de woelige wereld van ontwerp en worden gezien als richtinggevend voor collega-ontwerpers, partners en bezoekers van DDW.

Het is de ambitie om vanuit de kennis, ervaring en expertise van deze beacons te bouwen aan verdieping en dialoog binnen het ontwerpveld. Dit jaar onderzoeken we samen welke vorm(en) dit kan aannemen, wat hopelijk resulteert in een waardevolle, duurzame verbinding.

Meet the beacons: Stefan Diez, Yinka Ilori and Sanne and Neele Kistemaker.

© Matthias Ziegler

Stefan Diez

Stefan Diez is een industrieel ontwerper gevestigd in München die producten creëert voor de circulaire economie. Sinds de oprichting van zijn studio DIEZ OFFICE in 2002, staat Stefan aan de voorhoede van de transformatie in maak- en productiemethoden van hedendaagse producten.

DIEZ OFFICE werkt aan verschillende typologieën zoals meubels, verlichting, architectonische elementen en accessoires, waarbij technische expertise, creatieve experimenten en een strikte toewijding aan duurzaamheid worden gecombineerd. Stefans benadering van design wordt samengevat in zijn ‘10 Circular Design Guidelines', een reeks principes die beschrijven hoe commercieel succesvolle producten zowel milieuvriendelijk als sociaal verantwoord kunnen zijn. Gezamenlijk tonen deze richtlijnen aan hoe design betekenisvolle verandering binnen de industrie en de samenleving kan bevorderen.

Naast zijn ontwerpwerk is Stefan sinds 2008 betrokken bij het onderwijs. Sinds 2018 is hij hoofd van het Industrial Design-programma aan de Universiteit voor Toegepaste Kunsten in Wenen, nadat hij eerder doceerde aan de Karlsruhe University of Arts and Design, Lund University en de Kunsthochschule Kassel.

Lees het interview met Stefan Diez

© Lewis Khan

Yinka Ilori

Yinka Ilori is een multidisciplinaire kunstenaar en ontwerper die met zijn gedurfde visuele taal put uit zijn Brits-Nigeriaanse afkomst. Ilori vertelt door middel van hedendaags design nieuwe en eeuwenoude verhalen. Geïnspireerd door Nigeriaanse vertellingen en mondelinge tradities, behandelt Ilori een veelvoud aan thema's die resoneren met een wereldwijd publiek.

Zijn werk is gebaseerd op de overtuiging dat kunst en design toegankelijk moeten zijn voor iedereen. Zijn projecten zijn humoristisch, provocerend en speels en laten zien hoe design gemeenschappen bij elkaar kan brengen en een positieve invloed kan hebben op de samenleving. Vaak gebruikt hij de stad als zijn canvas, Ilori herontwerpt ruimtes om een gevoel van gemeenschap aan te moedigen en nodigt het publiek uit om deel te nemen aan zijn werk.

Ilori is afgestudeerd aan de London Metropolitan University's BA in Furniture and Product Design. Zijn werk is wereldwijd tentoongesteld in een diversiteit aan solo- en groepstentoonstellingen, openbare opdrachten en decor- en tentoonstellingsontwerp.

Lees het interview met Yinka Ilori

© Boudewijn Bollmann

Muzus

Muzus is een sociaal ontwerp- en service-ontwerpbureau opgericht door ontwerpers Sanne en Neele Kistemaker. Muzus is gespecialiseerd in het creëren van positieve impact op welzijnsvraagstukken en maatschappelijke transities, door middel van ontwerpen die urgentie en actiebereidheid creëren rond grote thema's als armoede, gezondheid, klimaatverandering en sociale zekerheid. 

Muzus richt zich op maatschappelijke vraagstukken en is een van de bureaus die het social design-vakgebied mede heeft vormgegeven. Hun procesmatige manier van werken in dit domein, met de nadruk op het betrekken van de mensen voor wie het ontwerp uiteindelijk bedoeld is, is ondertussen breed geaccepteerd. Muzus is een pionier in toepasbaar maken van het brede scala aan ontwerpmethoden en -technieken voor social design, en een voorstander van samenwerking met andere ontwerpdisciplines. In de loop der tijd heeft Muzus een sterk portfolio opgebouwd van grote uitdagingen in het publieke domein. Mede dankzij de projecten van Muzus weten ook beleidsmakers binnen gemeenten, ministeries en agentschappen de ontwerpsector te vinden.

Naast hun ontwerpwerk zijn Neele en Sanne actief betrokken bij de bredere ontwerpgemeenschap. Sanne is naast haar rol als docent aan de TU Delft ook bestuurslid van BNO (Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers), terwijl Neele voorzitter is van de programmaraad van ClickNL en lid is van de adviescommissie OCTAS (Onafhankelijke commissie toekomst arbeidsongeschiktheidsstelsel) van het Ministerie van Sociale Zaken, die advies geeft over de lange termijn innovatie van het Nederlandse sociale zekerheidsstelsel.

Lees het interview met Muzus