Zoeken

Sluit zoeken
Updates

Makerschap, onderzoek en samenwerking beloond in winnaars Dutch Design Awards 2023

22 September 2023

┬ę Dutch Design Awards 2023 - about.today
De winnaars van dit jaar in de acht categorie├źn van Dutch Design Awards (DDA) kenmerken zich door de hoge kwaliteit van onderzoek, vakkundig makerschap en interdisciplinaire samenwerking. DDA reikte op donderdag 21 september de prijzen uit aan de winnaars tijdens een feestelijke DDA Award Night. Alle winnende en genomineerde projecten zijn te zien tijdens de DDA23 overzichtstentoonstelling op Dutch Design Week van 21 tot en met 29 oktober 2023.

Waar de afgelopen jaren de grenzen tussen disciplines steeds verder vervaagden, beoordeelden de vakjury’s dit jaar meer projecten dan ooit tevoren die ook in andere categorieën niet hadden misstaan. Dat roept de vraag op of ontwerp nog op dezelfde manier te categoriseren is. Onder de inzendingen maken crossovers het grootste deel van de projecten uit. Naast makerschap, onderzoek en samenwerking vielen als onderliggende thema’s dit jaar het persoonlijke als uitgangspunt, een breed spectrum aan perspectieven en de noodzaak voor betekenis en verbinding op.

Dit zijn de winnaars van Dutch Design Awards 2023:

Product

From The Himalayas | Super Local

“Van materiaalstroom tot lokale verwerking, en van objectvormgeving tot circulaire financiering, From the Himalayas is super Super Local: toonaangevend in processen compleet en holistisch vormgeven.”

┬ę about.today

Habitat

Bosk | Arcadia X Gemeente Leeuwarden

“Bosk is een briljant, natuurinclusief protest met demonstranten waar je van gaat houden; het hele traject is voorbeeldstellend, met bomen als prominente hoofdrolspelers.”

┬ę about.today

Communication

Modem Research Papers | Modem 

“De Modem Research Papers zijn hyper-relevant en worden gepresenteerd op een manier die onderzoeksbureaus niet vaak laten zien: aantrekkelijk en toegankelijk.”

┬ę about.today

Fashion

Tailors And Wearers | Tailors And Wearers – Platform Voor Afro-Surinaamse Mode En Erfgoed

“Tailors and Wearers zet Afro-Surinaamse mode en erfgoed krachtig in het licht met een veelheid aan verschijningsvormen en moderne interpretaties, voor en door verschillende generaties.”

┬ę about.today

Design Research

Het Waterwerk van ons Geld | Studio Carlijn Kingma

“IJzersterk illustratief en journalistiek werk van Carlijn Kingma; de visuele vertelkracht en slimme animaties brengen Het Waterwerk van ons Geld tot leven voor een breed publiek.”

┬ę about.today

Data & Interaction

Voices From The Frontline - Africa Climate Mobility Initiative Website | Clever°franke

“CLEVER°FRANKE brengt met Voices from the Frontline de impact van klimaatverandering in kaart en toont zich daarmee opnieuw meester in het ontsluiten van data.”

┬ę about.today

Best Commissioning

De Zachte Stad | Rotterdam Circulair X Christien Meindertsma

“Rotterdam zet met De Zachte Stad de kracht van goed ontwerp effectief in om het thema circulariteit inzichtelijk en concreet te maken voor haar inwoners.”

┬ę about.today

Young Designer

Marcos Kueh

“Marcos Kueh weet in zijn uitgesproken beeldtaal een digitale esthetiek te verweven met eeuwenoude ambachten en zo een verhaal over te brengen dat om aandacht schreeuwt.”

┬ę about.today

BNO Piet Zwart Prijs 2023

Karel Martens

“Met zijn tijdloze en ambachtelijke werk, waarbij vorm en inhoud naadloos op elkaar aansluiten, heeft Karel Martens een buitengewone bijdrage geleverd aan de betekenis en het aanzien van het grafisch ontwerpvak.”

┬ę about.today

DDA AWARD NIGHT 2023 

De uitreiking van de Dutch Design Awards (DDA) aan alle winnaars vond dit jaar plaats op donderdag 21 september tijdens een bijzondere Award Night in Muziekgebouw Eindhoven. Elke categorie kreeg een eigen moment waarin dieper in werd gegaan relevante ontwikkelingen, de ontwerpers en hun winnende projecten. Het werk van alle winnaars en genomineerden is bovendien te zien in de negen dagen durende overzichtstentoonstelling DDA23 op Dutch Design Week 2023 (21-29 oktober 2023). Daar kiezen bezoekers ook de winnaar van de Public Award.