Zoeken

Sluit zoeken
Updates

Picture This: weg met de wegwerpmaatschappij

28 September 2023

© VPRO x Dutch Design Week Live
Stel je eens voor… dat we de toekomst anders zouden vormgeven. Dat we produceren zonder dat we nieuwe grondstoffen moeten delven. Dat we consumeren op een manier waardoor ‘afval’ geen ding meer is. Dat we spullen oneindig hergebruiken door het keer op keer om te vormen tot iets nieuws. Stel je voor… dat we écht op een andere manier leren kijken naar de toekomst?

VPRO en Dutch Design Week (DDW) slaan de handen ineen en brengen de relatie tussen Dutch Design en de wegwerpmaatschappij aan het licht tijdens een bijzondere live-show. 

Fotograaf Kadir van Lohuizen neemt je middels zijn werk mee in een reis over de wereld, geleid door in Nederland geproduceerd voedsel. We halen stofzuigers, schoenen en mobieltjes uit elkaar om te doorgronden hoe deze dagelijkse voorwerpen in elkaar steken. We maken kennis met een diversiteit aan installaties van jonge ontwerpers en Christien Meindertsma, winnaar van Dutch Design Award 2023, bevraagt haar eigen professie: moeten er überhaupt nog wel nieuwe producten ontworpen worden? 

Ook product designer Tjeerd Veenhoven is te gast als ook een selectie van nieuwe talenten van de Dutch Design Academy en de TU/e die hun ontwerp en visie op design pitchen. Verder schuiven vrijwilligers van het Repair Cafe aan om ter plekke kapotte printers, stofzuigers of krultangen, die het publiek mee kan nemen, te repareren.

Benieuwd naar de sprekers? Een aantal van hen is ook te zien in programma’s van de VPRO. Zo gaat Nadia Moussaid in De wereld van Dutch Design (te zien vanaf 20 oktober op NPO Start en vanaf 23 oktober elke avond op NPO 3) in gesprek met Tjeerd Veenhoven en zes andere Nederlandse ontwerpers. VPRO Tegenlicht onderzoekt in de maand oktober hoe vorm te geven aan de transformatie van de consumptiemaatschappij naar een meer duurzame levensvorm.

VPRO x Dutch Design Week Live vindt plaats op zondag 22 oktober en is met een DDW ticket gratis toegankelijk. Let op: je moet je wel vooraf aanmelden.