Zoeken

Sluit zoeken
Updates

DDW routes: laat ons je gidsen!

08 October 2023

© Kazerne - DDW22 - Boudewijn Bollmann
Dutch Design Week (DDW) introduceert vanaf dit jaar tien programmalijnen die helpen om de best mogelijke matches vorm te geven tussen deelnemende ontwerpers en bezoekers. Deze programmalijnen omvatten vijf ontwerpperspectieven en vijf missies. Zij vormen de kapstok voor het programma en de activiteiten tijdens de week van 21 tot en met 29 oktober en zo ook van de routes.

De tien routes gecureerd door het DDW team helpen je op weg aan de hand van een van de tien programmalijnen. Routes geven naast inhoudelijke aansluiting tijdens de week ook richting. Zo vind jij je weg langs specifieke thematieken. Langs het werk van fris en jong talent tot aan innovaties van zeer ervaren makers. Naast een grote diversiteit aan werk, ontdek je door de routes ook de grote diversiteit in DDW locaties. Kies jij een van de routes, dan nemen wij je mee op pad!

Missies

Enabling our THRIVING PLANET

Voor een gezonde planeet moeten ontwerpen de natuurlijke kracht van de aarde versterken, of die op zijn minst niet in de weg zitten. Projecten op het gebied van onder andere landbouw, circulariteit, biobased bouwen, water, energie, eco-centered design en materiaalontwikkeling. 

Ontdek de route

Creating our LIVING ENVIRONMENT

Het ontwerpen van onze leefomgeving, mobiliteit en de materialen die we daarvoor gebruiken, betekent vormgeven aan onze eigen leefbaarheid. De inrichting van onze steden, openbare ruimtes, gebouwen en mobiliteit hebben een enorme invloed op de manier waarop we samenleven. Projecten op het gebied van inrichting van onder andere de openbare ruimte, architectuur en wonen en werken. 

Ontdek de route

Boosting our HEALTH & WELLBEING

Binnen deze missie komt de toekomst van onze gezondheidszorg en een breed palet aan welzijnsaspecten aan bod. Ontwerpen gefocust op het structureel verbeteren van onze kwaliteit van leven – van ons voedsel tot aan de zorg en persoonlijk welzijn – en die bijdragen aan het meest kostbare dat we hebben: onze gezondheid. 

Ontdek de route

Achieving our EQUAL SOCIETY

Om een gelijkwaardige samenleving te bereiken, moeten we systemen en interacties (her)ontwerpen die iedereen op waarde schatten. Veiligheid, inclusiviteit en verbinding staan hierin centraal. Projecten die onderzoeken hoe we met elkaar omgaan, vol denkrichtingen en methodes die gericht zijn op een veilige en verbonden samenleving. 

Ontdek de route

Challenging our DIGITAL FUTURE

Onze digitale realiteiten én toekomst worden door ontwerpers volop verkend en beïnvloed, van virtuele werelden tot kunstmatige intelligentie en van wereldwijd platform tot individuele ervaring. Deze projecten werpen een nieuw licht op digitale technologie, virtuele en artificiële werelden en blikken vooruit op hoe deze technologische ontwikkelingen onze wereld veranderen.  

Ontdek de route

Perspectieven

Signature & Collectible Design

Artistieke exploratie en individuele expressie liggen ten grondslag aan dit ontwerpperspectief, vertaald naar objecten en andere uitingen die poëtisch of conceptueel van aard zijn. Deze route neemt je mee naar projecten die balanceren op het snijvlak van kunst en ontwerp. Ontwerpers die je bezoekt hebben artistieke eigenheid als streven. Is het kunst of design? Allebei, of geen van beide?  

Ontdek de route

Speculative & Social Design

Ontwerpers die werken vanuit dit perspectief blinken uit in onverwachte denkrichtingen en een aanpak die buiten de gebaande paden treedt. Dit krijgt vorm in ontwerpend onderzoek of de ontwikkeling van (sociale) interventies. We stellen je tijdens deze route voor aan ontwerpers die de toekomst aan het verkennen met projecten die onderzoekend, experimenteel of speculatief zijn en projecten die gedrag en de beïnvloeding daarvan centraal stellen.

Ontdek de route

Product & Craft Design

Alles wat we gebruiken, is ontworpen. Voor al die producten en materialen zijn de meest uiteenlopende methodes, vaardigheden en kennis nodig. Deze route neemt je mee langs concrete producten, een scala aan toepassingen en methodieken, productieprocessen, materiaalonderzoek en materiaalontwikkeling en een hernieuwde liefde voor ambachten. 

Ontdek de route

Service & Innovative Design

Razendsnelle digitale en technologische ontwikkelingen roepen veel vragen op. Het antwoord van ontwerpers: grensverleggende concepten én concrete toepassingen. Tijdens deze route maak je kennis met baanbrekende ideeën en de nieuwste technologieën en ontmoet je ontwerpers die daar zowel gebruik van maken als op reflecteren. 

Ontdek de route

Independent & Critical Design

Er zijn altijd ontwerpers die zich niet laten definiëren. Makers en bedenkers van autonoom en kritisch werk, dat niet zelden reflecteert op het ontwerpvak zelf. Maak kennis met het werk van ontwerpers die hun eigen visie geven op wat ontwerp is of zou moeten zijn en ga in gesprek over onafhankelijk ontwerp en het ontwerpvak zelf.

Ontdek de route