Zoeken

Sluit zoeken
Updates

World Design Embassies: Ontwerpkracht voor maatschappelijke transities

10 October 2023

© Multiform - Gabriel Fontana - Iris Rijkamp
Hoe speelt ontwerp een rol in het vinden van oplossingen voor de maatschappelijke vraagstukken van deze tijd? Om dat te onderzoeken initieerde Dutch Design Foundation het programma World Design Embassies. Aankomende Dutch Design Week (DDW) kun je op bezoek bij zeven verschillende, gethematiseerde Embassies. Daarin verkennen we samen met ontwerpers en partners de samenleving van de toekomst. Wat kun je verwachten? De creatief leiders vertellen het je zelf.

Embassy of Circular & Biobased Building

Als je even praat met Lucas De Man en Pascal Leboucq, de creatief leiders van de Embassy of Circular & Biobased Building, ervaar je dat er aan visie geen gebrek is. Deze visie vloeit voort uit intensieve gesprekken en kennisvergaring bij zoveel mogelijk betrokken partijen. “Om een systeem te kunnen veranderen, moet je zoveel mogelijk mensen betrekken en letterlijk beginnen bij bodem en water. Vanuit die basis is het zoeken naar verschillende mogelijke toepassingen van een landschap." Benieuwd hoe ze hun visie dit jaar vormgeven en tot leven laten komen tijdens Dutch Design Week? Vind het volledige interview met De Man en Leboucq hier.

Je vindt de Embassy of Circular & Biobased Building tijdens DDW23 op het Ketelhuisplein (Strijp-S).

Embassy of Food

Dát de hele voedselketen flink moet veranderen, is volgens creatief leider Barbara Vos duidelijk. “Onze eerste missie is om het gesprek over hoe we de voedselketen kunnen veranderen, anders vorm te geven”. Dit jaar krijg je bij de Embassy of Food een inkijkje in de boerderij van de toekomst. Dit vormt een ontmoetingsplek voor ontwerpers, beleidsmakers, ondernemers, boeren en experts. Benieuwd wat je kunt verwachten? Lees hier het interview met Vos. 

Je vindt de Embassy of Food in het Evoluon.

© Open straat - Cascoland - Sander van Wettum

Embassy of Health

Gezondheid is misschien wel ons meest waardevolle goed, maar niet als het aan het huidige economische systeem ligt. Met ‘Gezondheid als valuta’ onderzoekt de Embassy of Health de (her)waardering van gezondheid. Marleen van Bergeijk, creatief leider van de Embassy, wil economisch denken over gezondheid loslaten zodat er meer ruimte ontstaat voor een ander waardesysteem. Tijdens DDW23 ‘hackt’ de Embassy of Health beeldtaal die we vooral kennen van biljetten en munten. “We gebruiken de beeldtaal van geld en vertalen ze naar waardes die gelden vanuit gezondheidsperspectief”. Benieuwd? Lees hier meer. 

Je vindt de Embassy of Health bij Foundation We Are (Strijp-S). Daarnaast organiseert de Embassy op 27 oktober de Health-day, een dag voor ontmoeting, inspiratie en uitwisseling vol workshops en afsluitend een conferentie. Ontdek hoe ontwerpkracht bijdraagt aan het (her)waarderen van gezondheid.

Embassy of Inclusive Society

Inclusiviteit is geen probleem dat opgelost kan worden. Het gaat over het doorbreken van patronen, over ‘leren en ontleren’. Tijdens DDW23 organiseert de Embassy of Inclusive Society daarom een ruimtelijk experiment in de vorm van een gym. In de Embassy train je jouw “inclusiviteitsspier” aan de hand van verschillende projecten. “In de expositie leer je vaardigheden, hulpmiddelen en ontwikkel je nieuwe gewoonten”, aldus creatief leider Shay Raviv van de Embassy of Inclusive Society. 

De Embassy of Inclusive Society is onderdeel van de tentoonstelling ‘The space between us’ in het Van Abbemuseum (Centre). Naast de expo organiseert de Embassy gedurende heel de week een programma vol workshops. Zo kun je actief aan de slag met het leren en ontleren van je eigen (denk)patronen.

© BOSK - Arcadia 2022 - Richard Winkelmeijer & Floris Leeuwenberg

Embassy of Mobility

De Embassy of Mobility werkt aan ‘Steden voor mensen’, leefbare steden waar iedereen deel van uitmaakt. Geen technische oplossingen, maar grondig uitpluizen wat mensen en de maatschappij werkelijk nodig hebben. Dat is volgens Joost van der Made de kern bezigheid van de Embassy of Mobility waarvan hij creatief leider is. “Mobiliteit is een middel, niet hét doel. We moeten ons vooral bezighouden met hoe leefbare steden en buitengebieden eruit komen te zien.” Vanuit DDW als living lab, onderzoekt de Embassy samen met bezoekers nieuwe voorstellen die de mobiliteitstransitie beleefbaar en invoelbaar maken. Lees hier het interview met Van der Made. 

Je vindt de Embassy of Mobility als Living Lab door heel Eindhoven, met een vaste standplaats en expositie bij DONNA (Strijp-S).

Embassy of Safety

Een nijpend tekort aan personeel in het veiligheidsdomein, samenleven met ex-gedetineerden, meebeslissen over hoe het reservoir aan werkstrafuren in te zetten? Tijdens DDW23 biedt de Embassy of Safety ruimte om naast bezoeker ook maker te zijn. Naast het bekijken van creatieve aanpakken van problemen in het veiligheidsdomein kun je ook je ideeën delen om het goed te maken. Want dat is het thema van deze editie “GoedMaken”. “En dan in alle betekenissen: goed maken met maakkracht en het weer goedmaken”, duidt Tabo Goudswaard, creatief leider van de Embassy of Safety, in dit interview. 

Je vindt de Embassy of Safety in het Klokgebouw (Strijp-S).

© Embassy of Water - mulderendevries

Embassy of Water

Stel je voor: Water is verweven in de architectuur. Gebouwen fungeren als natuurlijk zuiveringssysteem en geven het gebruikte water schoner en vitaler terug aan de natuur. Bouwen vanuit de gedachte wat water nodig heeft om te stromen. Met ‘Op waterbasis’ verkent de Embassy of Water hoe de regeneratief woningbouw er in de praktijk uit kan zien.  De Embassy of Water toont daarom een waterpaviljoen dat je zal verrassen en inspireren. "Het wordt ontworpen als een beleving, waarbij mensen even kunnen gaan zitten om het in zich op te nemen”, aldus creatief leider Anouk van der Poll. Meer weten? Lees het interview met Van der Poll. 

Je vindt de Embassy of Water op het Stadhuisplein (Centre).