Zoeken

Sluit zoeken
Updates

De ‘Creative Voices’ van Dutch Design Week

18 October 2023

© Afonso de Matos - "Who can afford to be critical? - Design Academy Graduation Show 2022 - DDW22 - about.today
Vijf nieuwe stemmen, de zogenaamde ‘Creative Voices', zijn geselecteerd om de programmalijnen van Dutch Design Week (DDW) vanuit hun eigen perspectief te belichten. Door middel van een Open Call zijn internationale creatieven gevraagd om te reflecteren op actuele vraagstukken en de rol die ontwerpers daarin kunnen spelen.

Longreads, installaties, visuele columns: de Creative Voices krijgen artistieke vrijheid om eigen keuzes te maken in welke vorm zij hun reflectie op de programmalijnen van DDW gieten. De Creative Voices zijn gepresenteerd op DesignDigger.. Nieuwsgierig naar wie de Creative Voices zijn?

Nick Deakin x James Dyer

James Dyer is docent aan de School of Art and Design van de Prague City University. Vanuit een eclectisch perspectief schrijft hij over design en communicatie. Nick Deakin is grafisch ontwerper en illustrator, werkt onder de naam Totally Okay en is universitair hoofddocent grafisch ontwerp aan de Leeds Arts University.

→ Lees de preview
Lees de review

"In speculatief design is er geen 'rechttoe rechtaan' beweging - in plaats daarvan is er eerder sprake van een bescheiden lyrisch kuddegedrag, een soort ronddraaiende dans van ontwerpers."

Nick Deakin

© Linsey Rendell

Linsey Rendell

Linsey Rendell is een Australische schrijfster en redactrice wonend in Londen. Onderzoek en lezen staan centraal in haar werk, net als gespreksvoering - met architecten, ontwerpers, creatieven, boeren en herrieschoppers die zich mogelijke toekomsten voorstellen die gevormd worden door decoloniale feminismen, zorgeconomieën, radicaal urbanisme en inheemse soevereiniteit. Toekomstbeelden waarin de natuur rechten heeft, gemeenschap een praktijk is en het verhaal van hoe we leven een verhaal van land en water is.

→ Lees haar preview
Lees haar review

"Een blik op het programma van Dutch Design Week 2023 onthult kronkelende en elastische manieren van luisteren en leren die hardnekkige constructies heroverwegen, experimenteren met alternatieve trajecten en deze designtoekomsten in de open lucht beoefenen."

Linsey Rendell

© Marcos Kueh - TextielMuseum - Patty van den Elshout

Marcos Kueh

Marcos Kueh is een textielkunstenaar met een achtergrond in grafisch ontwerp en reclame. Hij groeide op in een postkoloniaal ontwikkelingsland en is altijd gefascineerd geweest door zijn identiteit als Maleisiër en zijn plaats in het grotere discours in het Westen. Hij gebruikt vezels om stukjes van alledaagse verhalen die hij tegenkomt aan elkaar te rijgen voor het vertellen van verhalen - net zoals de voorouders van Borneo deden met hun dromen en legendes, voor de komst van geschreven alfabetten uit het Westen.

→ Lees zijn preview
Lees zijn review

"Zelfs de onschuldige handeling van het nemen van een foto is een microseconde lang, complex besluitvormingsproces over wat we wel en niet opnemen in de beperkte capaciteit van een kader."

Marcos Kueh

© Teun the Racoon - Bruno Baietto

Teun de Wasbeer

Teun is een kritische ontwerper en onderzoeker gevestigd in Nederland. Het werk ontvouwt zich op het snijvlak van het biologische en het door de mens gemaakte. Vanuit een auto-etnografisch perspectief onderzoekt en onthult Teun de biopolitieke lagen die onze ontworpen omgeving construeren. Teuns werk varieert van performance-art tot upcyclede objecten en installaties. Teun de Wasbeer is gecreëerd door Bruno Baietto.

→ Lees de preview
Lees de review

"Als wasbeer weet ik niet waar ik vandaan kom, maar als ontwerper weet ik waar ik naartoe ga."

Teun the Racoon

© Lieke van Stekelenburg

Lieke van Stekelenburg

Lieke van Stekelenburg is oprichter van coachingsbedrijf Consense. Zij coacht professionals, managers en directeuren bij levens- en loopbaanvragen. Daarnaast leidt ze jonge professionals (toegepast psychologen) op bij Fontys Hogescholen. Lieke studeerde Theologie en Ethiek (cum laude) aan de Universiteit van Tilburg en promoveerde aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Ze onderzocht wat het betekent en inhoudt om (jonge) professionals te voorzien van een ethisch kompas.

→ Lees haar preview
Lees haar review

"Als ontwerpers doelgericht vormgeven aan, en transformatie uitlokken in de maatschappij, dragen ze een morele verantwoordelijkheid om 'goed werk' te leveren."

Lieke van Stekelenburg