Aan het woord is Marsha Simon, Programma en Community Manager van Dutch Design Foundation (DDF) en de programmamaker van interCHANGES. Een nieuw programma van interactieve events. Een veilige plek waar iederĂ©Ă©n is uitgenodigd om bij te dragen aan gezamenlijke missies, waar je kennis kunt delen, kunt co-creĂ«ren en langdurige relaties op kunt bouwen. Want niemand kan toch nog langer aan de zijlijn staan?Â
Neem deel aan interCHANGESÂ â
InterCHANGES
InterCHANGES, gefaciliteerd door Dutch Design Foundation, is ontstaan vanuit die behoefte. âOntwerpers zijn mijn lievelingsdieren in dat rijtjeâ, verklaart Simon, âmaar wat ik me de afgelopen jaren heb gerealiseerd is hoe relevant het is om mensen buiten de designbubbel te bereiken en te betrekken. Om juist degenen die niets met design hebben te laten ervaren welke rol het ook voor hen kan spelen. En dat als we samenwerken, we onze missies echt kunnen bereiken.â
Als onafhankelijk moderator, presentator en programmamaker streeft Simon ernaar om mensen op zoân manier bij elkaar te brengen dat zij er allemaal Ă©cht iets aan hebben. Een event is voor haar een magisch moment. Maar ze draagt ook een verantwoordelijkheid: aan haar immers de taak om van iedere bijeenkomst voor iedere deelnemer iets waardevols te maken. En dat doet ze binnen interCHANGES nog specifieker.
De programmalijnen van Dutch Design Week
Samen met partners gaat het platform interactieve sessies organiseren rondom nieuwe missies, geformuleerd als programmalijnen. Dutch Design Foundation introduceert tijdens Dutch Design Week (DDW) vanaf dit jaar tien van deze programmalijnen die bestaan uit verschillende missies en ontwerpperspectieven en die helpen om de best mogelijke matches te maken tussen deelnemende ontwerpers en bezoekers. Hierbij wordt een breed scala aan missiegedreven mensen uitgenodigd om elkaar te ontmoeten, samen te werken en zo impact te maken.
Samen in het klaverblad
âToen ik tijdens de ontwikkeling van het format een foto tegenkwam van het allereerste klaverblad-kruispunt in Europa, zag ik het opeens helder voor me: veel missiegedreven mensen bevinden zich op een snelweg. We zijn elke dag hard aan het werk om vooruit te komen. Om elkaar te versterken gaan we even van die snelweg af, nemen gas terug, gaan het klaverblad in en kruisen elkaarâ, zegt Simon als mooie metafoor. âDit is hĂ©t moment om met elkaar in gesprek te gaan, te delen wat je dilemma's zijn, wat je nodig hebt en hoe je elkaar kunt aanvullen. Ondertussen behoudt iedereen de beweging voorwaarts. Je mindert slechts tijdelijk vaart, maar komt verrijkt terug en beweegt in gezamenlijkheid weer verder. Op de route die iedereen op de snelweg vervolgt, hebben we elkaar beter in de smiezen, je herkent en erkent de ander en kunt elkaar opzoeken waar nodigâ.
âDeze mensen zijn natuurlijk al langer onderweg met een missie. Dat zullen ze ook blijven, ook zonder interCHANGES. Maar vaak komen ze elkaar alleen op heel specifieke momenten in homogene samenstellingen tegen. Of dat nou de directeur van een bedrijf of organisatie is, een beleidsmedewerker bij de gemeente, of een ontwerper of bezoeker van Dutch Design Week.â Wat volgens Simon de uitdaging is, is om de ruimte te krijgen om met andere bloedgroepen samen te komen en aan de slag te gaan. Zij denkt dat, met de uiteenlopende communities die Dutch Design Foundation rijk is, zij daar een hele mooie faciliterende rol kan spelen. Zo is interCHANGES ontstaan.
"Met interCHANGES streven we naar een brede cultivering van co-creatie van kennis. Ik hoop dat interCHANGES de komende tijd mag groeien en dat mensen gaan begrijpen wat de cultuur is die we voor ogen hebben. Dat er een sterke community van missiegedreven mensen mag ontstaan die elkaar weten te vinden. Maar vooral dat deze mensen zich gezien, gehoord, gesteund, verrijkt en verbonden voelen."
Co-creatie van kennis
âWat interCHANGES bijzonder maakt is dat het volledig draait om co-creatie van kennis. Vaak heb je bij een evenement twee spelers: de spreker en het publiek. De spreker geeft een mooie presentatie, meestal vindt er wel wat interactie plaats, maar het podium speelt vaak de hoofdrol. Ook bij interCHANGES maken interessante sprekers deel uit van het programma. Maar in plaats van een evenementvullende presentatie, zorgen zij er met juist ultrakorte, krachtige storytelling voor dat er bij alle deelnemers een denkproces wordt geactiveerd waardoor zij met elkaar in gesprek raken en aan de slag gaan. Dit gebeurt in verschillende formats op basis van overeenkomstige of complementaire missies.â
Gedurende interCHANGES wordt op een gelaagde manier vastgelegd wat er gedurende de sessie gebeurd en welke kennis er ontstaat. Met behulp van co-founding partner en digitaal collaboratie platform Miro wordt gezorgd voor een inhoudelijke follow-up. Zo gaat de kennis na interCHANGES niet verloren; het is te allen tijde beschikbaar voor alle deelnemers om verder mee te bouwen.
Â
Dit is jouw kans om onderdeel te zijn van de lancering van interCHANGES tijdens Dutch Design Week 2023. Op 24, 25 en 25 oktober vinden de allereerste interCHANGES plaats. Zorg dat je erbij bent!