Zoeken

Sluit zoeken
Updates

Dutch Design Week 2023 richt blik op de toekomst

29 October 2023

Strijp-S - Microlab - DDW23 - Nick Bookelaar
Dutch Design Week 2023 loopt ten einde, maar we blijven in beweging. Het thema van dit jaar, Picture This, was een dringende oproep om hedendaagse en toekomstige scenario's onder ogen te zien en nieuwe perspectieven te omarmen. De vele ontwerpers die deze week hun werk presenteerden, gaven duidelijk blijk van een gedeelde missie om onszelf te verbeteren, variërend van bemoedigende concepten tot kant-en-klare producten, en van toekomstbestendige mode en technologische innovatie tot broodnuchter sociaal design.

Dutch Design Week (DDW) heeft een grote aantrekkingskracht op haar nationale en internationale bezoekers: beleidsmakers, studenten en organisaties die de kracht van ontwerp erkennen, waaronder Hare Majesteit Koningin Máxima. We zijn blij dat we zoveel betrokkenheid hebben ervaren van de ontwerpgemeenschap en de beacons van dit jaar: Muzus, Yinka Ilori en Stefan Diez. DDW zou niet mogelijk zijn zonder ons team van toegewijde vrijwilligers en crew, en al onze partners die geloven dat design noodzakelijk is om onze toekomst vorm te geven.

De allerbeste week

Dutch Design Week (DDW) ontwerpt óók zichzelf. Dit jaar lanceerde DDW verschillende nieuwe programma's en initiatieven om deelnemers te matchen met de onderwerpen waaraan ze werken en om de potentiële impact van hun projecten te vergroten. De introductie van programmalijnen helpt zowel ontwerpers als bezoekers om met nieuwe inzichten huiswaarts te keren. DDW nodigde creative voices uit om te reflecteren op DDW’s programmalijnen vanuit hun eigen unieke perspectieven. InterCHANGES, een serie interactieve evenementen voor en door missiegedreven mensen, ging van start met drie co-creatiesessies. De Avenue of Fresh Perspectives introduceerde een verkenning van de nieuwste generatie makers. Daarnaast lanceerde Dutch Design Foundation PONT, een meerjarige samenwerking waarin ontwerpkracht specifiek wordt ingezet voor maatschappelijke uitdagingen. Deze en andere programma's blijven zich de komende jaren verder ontwikkelen.

Miriam van der Lubbe, Creative Head van Dutch Design Week:

"Ik ben erg onder de indruk van de urgentie en relevantie van de projecten dit jaar. Het is prachtig om te zien hoe alle ontwerpdisciplines sterk vertegenwoordigd zijn en de kwaliteit van de presentaties overtrof mijn verwachtingen. Het is echt aan ons allemaal om de missie voort te zetten. We gaan door met het maken van ruimte voor opkomend talent en blijven nieuwe generaties en ontwerpers helpen in contact te komen met het juiste nationale en internationale publiek en partners."

DDA Public Award

Bosk - door Arcadia, Gemeente Leeuwarden en Bruno Doedens - trok de aandacht van het publiek en won met een grote meerderheid van stemmen. Deze uitgesproken voorkeur van bezoekers van Dutch Design Week komt overeen met die van de jury van Dutch Design Awards; vorige maand riep de vakjury Bosk uit tot winnaar in de categorie Habitat: "Bosk is een briljant, natuurinclusief protest met demonstranten waar je van gaat houden; de hele reis is een voorbeeld, met bomen als prominente hoofdrolspelers."