Zoeken

Sluit zoeken
Updates

Teun de Wasbeer: Is AI het nieuwe 'Dumpster Diving' voor ontwerpideeƫn?

23 January 2024

Teun the Raccoon - DDW23 - Ā© Bruno Baietto
Is AI echt onafhankelijk en onbevooroordeeld? Zal AI ontwerp een wereldwijde consensus weerspiegelen en nieuwe ideeƫn creƫren? Of kan het gebruik ervan ontwerpers opsluiten in een creatief beperkende echokamer?

Teun de Wasbeer is een van de vijf Creative Voices die dit jaar zijn geselecteerd om vanuit zijn eigen, unieke perspectief zowel een preview als een review te schrijven op Dutch Design Week 2023 (DDW23). Via een Open Call zijn internationaal creatieven uitgenodigd om te reflecteren op actuele kwesties en de rol die ontwerpers daarin spelen. Volg Teun, een kritische ontwerper uit Eindhoven, terwijl hij de programmalijnen "Independent & Critical Design" en "Challenging our Digital Future" verkent tijdens Dutch Design Week 2023.

Dit jaar stonden AI-projecten centraal op talloze locaties in de stad. De discussie rondom AI, als onderwerp of de implementatie ervan door middel van verschillende tools, blijft echter zeer controversieel. De vraag rijst: Is AI echt onafhankelijk en onbevooroordeeld? Zal AI ontwerp een wereldwijde consensus weerspiegelen en nieuwe ideeƫn creƫren? Of kan het gebruik ervan ontwerpers opsluiten in een creatief beperkende echokamer?

Teun the Raccoon - DDW23 - Ā© Bruno Baietto

Bekijk Teun's studio visit

Teun is een kritische ontwerper en onderzoeker gevestigd in Nederland. Het werk ontvouwt zich op het snijvlak van het biologische en het door de mens gemaakte. Vanuit een auto-etnografisch perspectief onderzoekt en onthult Teun de biopolitieke lagen die onze ontworpen omgeving construeren. Teuns werk varieert van performance-art tot upcyclede objecten en installaties.