Zoeken

Sluit zoeken
Updates

Emy Bensdorp: “Door menselijk handelen maken we dingen scheef, als ontwerper probeer ik die gecreëerde problemen aan te pakken”

07 March 2024

Emy Bensdorp - Claybens - Secrid Talent Podium © Anouk Moerman
PFAS zijn door de mens gemaakte chemicaliën die al sinds de jaren vijftig worden gebruikt. Het zijn stoffen die in veel producten worden toegepast omdat ze water- vet- en vuilafstotend zijn, maar het giftige en niet-afbreekbare afval komt in het milieu en onze voedselketens terecht. De overheid en bedrijven hebben daarvoor nog geen goede oplossing.

Met haar project Claybens, ontwikkelt Emy Bensdorp een techniek om door PFAS-verontreinigde kleigrond te verwerken tot 100% schone bakstenen. Door de hitte van het bakproces breken de giftige chemicaliën af en ontstaat er een product dat op grote schaal gebruikt kan worden voor het bouwen van onze huizen. Een oplossing voor een hardnekkig probleem, waarvoor tot nu toe geen oplossing was. 

Lees het interview met Emy Bensdorp

Emy Bensdorp was een van de zeven talentvolle ontwerpers die tijdens Dutch Design Week 2023 in de schijnwerpers stonden op het Secrid Talent Podium in het Klokgebouw, een samenwerking tussen Secrid en Dutch Design Foundation. 

Naast het podium ontvangt elk van de zeven ontwerpers coaching en een geldbedrag. Zo ondersteunt het Secrid Talent Podium talentvolle ontwerpers in het ontwikkelen van producten die bijdragen aan een duurzame toekomst. We bouwen aan een beweging, die de focus van de industrie helpt verschuiven van méér produceren naar béter. Samen geloven we in design as a force for good.