Zoeken

Sluit zoeken
Updates

Luc van Hoeckel: “Traditionele ontwerpers ontwikkelen producten en diensten voor 10% van de bevolking”

21 March 2024

Super Local - Care Collection - Malawi
Veruit de meeste producten in de wereld worden ontworpen voor ongeveer 10% van de wereldbevolking, aldus Cynthia Smith, schrijfster van ‘Design for the Other 90 %. Een groot deel van de bevolking heeft dus weinig of geen toegang tot producten en diensten die wij als heel vanzelfsprekend beschouwen. De maakindustrie in ontwikkelingslanden levert vaak producten van lage kwaliteit, maar geĂŻmporteerde producten zijn te duur voor de financiĂ«le draagkracht van deze doelgroep. Gedoneerde producten eindigen soms ongebruikt op de afvalberg, omdat ze in een lokale context niet goed werken of gerepareerd kunnen worden.

Luc van Hoeckel ontwerpt met Super Local oplossingen voor de 90% van de wereldbevolking, die geen toegang hebben tot goede basisvoorzieningen. Zo maakte hij bijvoorbeeld ziekenhuisbedden in Malawi en bedacht hij een oplossing voor afval van toeristen in Nepal. Door te werken met lokale materialen en lokaal faciliteiten op te zetten, kunnen spullen makkelijk worden geproduceerd of gerepareerd. Daardoor zijn producten veel duurzamer en bovendien worden er banen gecreëerd op plekken waar vaak grote werkloosheid heerst.  

Lees het interview met Luc van Hoeckel

Luc van Hoeckel was een van de zeven talentvolle ontwerpers die tijdens Dutch Design Week 2023 in de schijnwerpers stonden op het Secrid Talent Podium in het Klokgebouw, een samenwerking tussen Secrid en Dutch Design Foundation. 

Naast het podium ontvangt elk van de zeven ontwerpers coaching en een geldbedrag. Zo ondersteunt het Secrid Talent Podium talentvolle ontwerpers in het ontwikkelen van producten die bijdragen aan een duurzame toekomst. We bouwen aan een beweging, die de focus van de industrie helpt verschuiven van méér produceren naar béter. Samen geloven we in design as a force for good