Zoeken

Sluit zoeken
Updates

VPRO Tegenlicht: Bouwen met de boer

07 October 2024

VPRO Tegenlicht aflevering ‘Bouwen met de boer’
Bekijk nu de nieuwe aflevering van VPRO Tegenlicht over biobased bouwmaterialen. DDW24 beacon Julia Watson is een van de gasten in deze uitzending.

Geert Rozinga, eindredacteur en programmamaker bij VPRO Tegenlicht, vertelt hieronder meer over het maken van deze uitzending:

"In 2019 maakte ik samen met researcher William de Bruijn de aflevering Houtbouwers. Een pleidooi van vijftig minuten waarom we veel beter met hout kunnen gaan bouwen dan met beton en staal. Op de Dutch Design Week was tegelijkertijd een geweldig paviljoen van architect Marco Vermeulen te zien waar je letterlijk kon ervaren hoe zo’n houten revolutie eruit zou kunnen zien.

Sindsdien krijgen we regelmatig de vraag wanneer Houtbouwers deel twee uitkomt. Zo’n succes, daar moet toch een vervolg op komen? ‘Maar dan moet er wel een nieuw verhaal in zitten,’ was steevast ons antwoord.

En toen was daar Lucas de Man. In 2021 liet hij op Dutch Design Week zien wat je allemaal met lokale gewassen kunt maken en waar je die gewassen kunt verbouwen in Nederland. Het zaadje was geplant en al snel kwam de term ‘landscaping the future’ bij me op; wat als je Nederland opnieuw mocht inrichten op zo’n manier dat het goed is voor boeren, voor bouwers én voor de bodem?

Een land waarin boeren gewassen gaan verbouwen voor de bouw. Waar bouwers dus een langdurige relatie aangaan met boeren. En waarbij de bodem ook nog eens baat heeft. Biobased gewassen slaan CO2 op en dat blijft opgeslagen zolang je dit als isolatiemateriaal toepast in woningen. Pionierende boeren en bouwers zouden hiermee aan de basis van een materialentransitie kunnen staan.

Een van de hoofdrolspelers in ‘Bouwen met de boer’ is landschapsarchitect en activistisch ontwerper Julia Watson. Zij nam ons mee naar een paviljoen dat letterlijk groeit met de natuur. Ze gaat nog een stap verder in de verbinding tussen boeren en bouwers, door te stellen dat levende architectuur de toekomst kan worden in onze steden. Ze vertelt hier meer over op zaterdag 19 oktober tijdens Dutch Design Week in het Van Abbemuseum.

Tijdens DDW is op het Ketelhuisplein in Eindhoven een bamboepaviljoen te zien van architect Sanne Eekel. Allemaal om het biobased bouwen een flinke zwengel te geven.

En ook wij staan met de hele redactie op DDW in het Microlab waar we een biobased bouwplaats in gaan richten samen met het publiek.

Komt allen en bouw mee!”

– Geert Rozinga, regisseur van ‘Bouwen met de boer’

Play video
Visitor mode