Zoeken

Sluit zoeken
Updates

Secrid Talent Podium Van solar textiel tot eindeloos recyclen: innovatieve ontwerpers met oog voor de toekomst

08 October 2024

ClimaFibre - Jess Redgrave - Secrid Talent Podium - Klokgebouw - DDW23 - Max Kneefel
Op het Secrid Talent Podium in het Klokgebouw staan zeven getalenteerde ontwerpers in de schijnwerpers. Ontwerpers die met hun creatieve productontwerpen zorgen voor verandering in hun eigen industrie. Want precies dat staat hoog in het vaandel bij zowel Secrid als Dutch Design Foundation. Maak alvast kennis met de talenten van Secrid Talent Podium 2024.

Pauline van Dongen | SUNTEX

Pauline maakt een lichtgewicht en energieopwekkend textiel met zonnecellen voor bijvoorbeeld gevelbekleding, festivaltenten of luifels. Met haar materiaal, SUNTEX, biedt ze architecten en ontwerpers de mogelijkheid om veel meer soorten oppervlaktes energieopwekkend te maken dan tot nu toe mogelijk was. 

“Met mijn werk wil ik mensen een andere kijk geven op zonne-energie en energiebewustzijn vergroten door tastbare interacties met zonne-energie te ontwerpen. Ik hoop ook te laten zien dat onze relatie met de zon heel rijk is en ons zoveel meer biedt dan energie alleen.”

Lotte Douwes | Meaningful Matter

Lotte maakt van keramiekafval hoogwaardige, nieuwe serviezen en interieurproducten. Ze zet zich in om het volledige productieproces van porselein en aardewerk circulair te maken. Want het bord in je kast en dat kopje op je bureau lijken zo gewoon, maar ze worden gemaakt van kostbare stukjes aarde. 

“De keramiekindustrie is heel vervuilend. Met mijn werk wil ik kennis overbrengen over hoe keramiek wordt gemaakt, waar producten vandaan komen, wie ze maken en of die mensen eerlijk betaald worden. Ik wil bereiken dat mensen nooit meer hetzelfde naar een gewoon kopje kijken. En laten zien dat je geen nieuw materiaal hoeft te gebruiken om een goed product te maken.”

Boey Wang | Haptics of Cooking

Boey maakt 100% inclusieve producten voor het uitvoeren van alledaagse taken. Zijn serie kookmaterialen is zo ontworpen dat het aantrekkelijk en functioneel is voor zowel mensen mét als zonder visuele beperking. 

“Veel standaardvoorwerpen zijn ongeschikt voor mensen met een visuele beperking of vereisen aanpassingen. En veel hulpmiddelen die ontworpen zijn voor slechtzienden zijn onaantrekkelijk voor mensen met een normaal gezichtsvermogen. Ik wil multisensorische producten ontwerpen die een meer complete ervaring bieden voor iedereen.”

Hedwig Heinsman, Martine de Wit & Hans Vermeulen | Aectual

Aectual biedt een volledig circulaire oplossing voor het interieur, van meubels tot wandpanelen en plafonds. De 3D-geprinten producten worden gemaakt van gerecyclede afvalstromen en plantaardige materialen, zonder zelf afval te produceren tijdens het proces. Na gebruik worden de producten teruggenomen, versnipperd tot nieuw materiaal en hergebruikt tot nieuwe ontwerpen.

Hedwig: “Interieurveranderingen veroorzaken een voortdurende afvalstroom. Het is waarschijnlijk de grootste veroorzaker van CO2-uitstoot in de bouwindustrie, naast de productie van beton en staal. Toen in de jaren tien het 3D-printen opkwam, zagen we hierin mogelijkheden om de architectuur- en ontwerpscene te veranderen. We laten gemeenschappen met behulp van grote 3D-printers hun eigen omgeving creëren, gebruikmakend van afvalmaterialen. Deze visie op een duurzame toekomst is de drijvende kracht achter ons werk.”

Milou Voorwinden | Studio Milou Voorwinden

Milou vernieuwt de bestaande mode- en textielindustrie door innovatieve 3D-weeftechniek te ontwikkelen. Ze maakt een ‘uitvouwbare’ stof die direct als bijvoorbeeld een hele broek of tas van het weefgetouw komt. Zo bouwt ze aan on demand kledingproductie zonder afval.

“Het meeste textiel dat wordt geproduceerd bestaat uit één laag stof. Ik ontwikkel een methode om dit anders te doen, en om in meerdere lagen tegelijkertijd te kunnen weven. Zo probeer ik de basis te leggen om textielproductie op een andere manier te benaderen. Door niet een lap stof maar direct een vorm te weven, kunnen we het productieproces beter stroomlijnen en materiaalverspilling minimaliseren.”

Huub Looze & Margreet van Uffelen | Omlab

Huub en Margeet maken onder meer taludtegels en vogelkasten die na gebruik helpen de bodem en biodiversiteit te herstellen. Met hun ontwerp- en onderzoeksbureau Omlab doen zij onderzoek naar biobased en circulaire materialen. Ze ontwerpen daarmee productvoorbeelden om de bouwwereld te verduurzamen.

“We maken ons zorgen over de staat van de natuur en vinden het allebei belangrijk om respectvol met de natuur om te gaan. Wat ons allebei drijft, is dat we onze verantwoordelijkheid willen nemen om het verlies aan biodiversiteit tegen te gaan in het belang van generaties na ons. We willen graag anders ontwerpen, met de natuur als aandeelhouder.”

Doreen Westphal | Resty

Doreen maakt met ondernemer Ruud Zanders puur en gezond eten van groenteafval van Nederlandse boeren. Onder de naam Resty verwerken zij afgekeurde paddenstoelensteeltjes en misvormde tomaten tot de lekkerste plantaardige burgers en worsten. 

“Ik gebruik reststromen aan het begin van de keten om er een hoogwaardige extra toepassing van te maken. Ik zie mijn rol als een soort partner van boeren, waarbij ik met een frisse blik naar hun reststromen kijk en hen help om er iets waardevols van te maken. Ik vind het belangrijk dat ons product gewoon lekker is, zonder labels zoals vegan of vegetarisch. Ik geloof niet in mensen overhalen door met een vinger te wijzen. Ik hoop dat mensen door mijn werk gaan nadenken: waar komt mijn eten vandaan? Waarom ziet het eruit zoals het eruit ziet? En dat ze op basis daarvan andere keuzes gaan maken.”

Meer te weten komen over Secrid en de zeven talenten van dit jaar? Op de site van Secrid maak je alvast uitgebreid kennis met de ontwerpers.

Secrid en Dutch Design Foundation

Samen geloven Secrid en Dutch Design Foundation in design as a force for good. Dat ontwerpers echt impact hebben op de samenleving als geheel. Samen kunnen we de wereld om ons heen vormgeven. Dat is waarom Secrid 1% van haar omzet besteedt aan het ondersteunen van getalenteerde ontwerpers die met nieuwe uitvindingen positieve verandering teweegbrengen. Zo bouwt Secrid aan een movement om de focus van de industrie te verschuiven van méér produceren naar béter produceren. Secrid noemt dit de Industriële Evolutie.

Eén van de uitingen daarvan is het Secrid Talent Podium, een samenwerking tussen Dutch Design Foundation en Secrid. Tijdens Dutch Design Week staan zeven getalenteerde ontwerpers in de schijnwerpers. Hun innovatieve productontwerpen stimuleren een evolutie van hun industrie. Naast een plek op het podium ontvangt elke ontwerper coaching en een geldbedrag van € 7.777, een verwijzing naar Secrid’s zeven ontwerpprincipes voor holistisch productontwerp. 


Over Secrid

Designkoppel Marianne van Sasse van Ysselt en René van Geer hebben de afgelopen decennia voor veel industriële klanten gewerkt. Sinds 2009 richten ze zich volledig op hun eigen pocketwear-merk: Secrid.

Gedreven door de droom om producten volledig volgens eigen waarden en inzichten te kunnen creëren, en om maatschappelijk belang te kiezen boven aandeelhouders, produceren zij bewust in Nederland. De producten zijn ontworpen om lang mee te gaan en worden geassembleerd door mensen in sociale werkplaatsen. Secrid verkoopt in meer dan 90 landen. Met het Impact Fund investeert Secrid 1% van de omzet in projecten en ontwerpers die hun missie ondersteunen: using design as a force for good.

Visitor mode