Zoeken

Sluit zoeken
Updates

DesignUnited over hun programma tijdens DDW24

17 October 2024

Do you see shat I see — © Kuangyi Xing
DesignUnited is het 4TU-onderzoekscentrum voor design en het toonaangevende platform voor Design Research in Nederland en partner van Dutch Design Foundation. DesignUnited opereert op het snijvlak van geavanceerd wetenschappelijk onderzoek, snel ontwikkelende technologieën en de veranderende behoeften en dromen van onze toekomstige samenlevingen.

Daniel Saakes van TU Twente en voorzitter van DesignUnited vertelt hieronder meer over het partnership met Dutch Design Foundation en hun programma op DDW24.

Waarom zijn jullie partners van DDW?
Vanaf het begin was het al duidelijk dat we graag mee wilden doen aan Dutch Design Week om ook de technische kant van het ontwerpvak te laten zien.

Wat is het dat DesignUnited uit het partnership haalt?
Voor ons is het heel belangrijk om ons werk te laten zien aan het grote publiek. Tijdens DDW komt een breed publiek, denk bijvoorbeeld aan studenten die nog niet weten wat ze gaan studeren en op de week gave dingen zien. Ook is het ons moment om overheden en organisaties verder in te lichten over de diversiteit en de schaal van onze projecten.

Wat is jullie programma tijdens de Mission Days?
Voorheen werkten we samen met CLICKNL in het DRIVE festival, dat richt zich op de ontwerp praktijk. Onze eigen projecten vanuit de Technische Universiteiten zijn juist meer op de langere termijn gericht, over 10 jaar. Met de Mission Days kunnen we dat nu samenbrengen.
Alle DesignUnited.Dialogues zullen interessant zijn maar dinsdag wordt extra spannend, dan gaan we ook buitenactiviteiten doen, als het mooi weer is natuurlijk. Wat we precies gaan doen blijft nog even een verrassing, maar het gaat over het ‘non human design’. Waarbij de vraag centraal staat; Hoe kunnen we in ontwerp meer rekening houden met de planeet?

Jullie staan ook in Klokgebouw met een expo, hoe ziet die er uit?
Het is mooi om op de expo de diversiteit van de projecten van de universiteiten te zien. Van grote maatschappelijke oplossingen tot kleinere projecten. Een van de projecten die te zien is, is Expressive Mechanisms over objecten die van vorm kunnen veranderen. Deze materialen kunnen bijvoorbeeld worden ingezet als alternatief voor robotarmen. Robotarmen zijn nu van metaal gemaakt, een ruw en grof materiaal, maar nu onderzoeken we hoe we robots kunnen maken van zachte materialen en beter passend voor bijvoorbeeld de ouderenzorg.
Een project wat ook interessant is, is Let’s Talk Menopauze over intergenerationele gesprekken over menopauze.

Je kunt je aanmelden voor de DesignUnited.Dialogues of bezoek de DesignUnited.Expo Changing Gears tijdens DDW24.

Visitor mode