Zoeken

Sluit zoeken
Updates

Trends at #DDW17: Future living

20 April 2018

Hoe gaan we in de toekomst leven? En hoe zouden we eigenlijk moeten leven? Dit zijn twee vragen die diverse deelnemers het afgelopen jaar bezighielden. Vandaag de dag een belangrijk onderwerp als je kijkt naar de huidige ontwikkeling waarbij steeds meer mensen de stad boven het platteland verkiezen.

Op het moment woont zelfs 75% van de Europese bevolking in stedelijke gebieden en de verwachting is dat deze aantallen stijgen naar 80% in 2050. Een andere manier van leven en wonen is hiervan hoe dan ook het gevolg. Hoe gaat deze nieuwe habitat er dan uit zien? Diverse academie- en TU-studenten, collectieven en Winy Maas, DDW-ambassadeur van 2017, gaven een doorkijkje naar een potentiële, nieuwe leefomgeving. 

(W)EGO Hotel. Foto: Ossip van Duivenbode

 

Multifunctioneel wonen 

Nederland is met 17 miljoen inwoners op 41.526 km2 het dichtstbevolkte land van Europa. Althans als je kijkt naar landen met meer dan 10 miljoen inwoners. Hoe gaan we met deze beperkte ruimte om? Design Academy studenten Christian Hammer Juhl en Alice Bleton kwamen met inventieve oplossingen voor dit probleem. Christian Hammer Juhl ontwikkelde een serie meubels 10:1, bestaande uit een opblaasbare sofa, stoel en kruk. Als je het object niet meer nodig hebt, laat je het meubelstuk leeglopen tot 10% van de normale omvang en berg je het op. Alice Bleton keek naar de andere kant van het spectrum: de ruimte zelf. Geïnspireerd door ruimteschepen, boot cabines en bunkers, kwam ze op het idee om een modulaire unit te creëren: de Monade Capsule. Dit object kan een extensie zijn van elk willekeurig gebouw en landschap. Het brengt flexibel wonen tot een volgend niveau. Ook ambassadeur Winy Maas verkende samen met The Why Factory, het onderzoeksinstituut van de TU/Delft, flexibele woonmogelijkheden. Het resultaat was (W)ego, een levensgroot concept voor huisvesting gepresenteerd op de Grote Markt. Hierin liepen individuele leefomgevingen vloeiend in elkaar over afgestemd op de speculatieve wensen van de stedeling. In lijn met Christian Hammer Juhl ontwikkelde ook Sander Lorier een oplossing voor het groeiende gebrek aan leefruimte. De Hybrid Chair is een multifunctioneel meubelstuk dat makkelijk getransformeerd kan worden van een lounge stoel naar een bureau- en eetkamerstoel. 

Hybrid Chair. Foto: Cleo Goossens

Sensibele leefomgeving

Meer mensen op minder vierkante meter betekent ook dat het lastiger is om stilte te vinden en tot rust te komen. Het concept Contemplation Spaces van curator Justine Kontou geeft het antwoord. Deze ervaringsruimtes spreken alle zintuigen aan en beschikken over een combinatie van kunst, design, installaties, geluid, geur en tactiliteit. Justine Kontou’s overtuiging is dat kunst en creativiteit bijdragen aan het vormgeven van een rustgevende omgeving die alle zintuigen aanspreekt. Het verbetert onze gemoedstoestand. Dit effect kon tijdens Dutch Design Week letterlijk ervaren worden in The Student Hotel.  

 

 

Contemplation Spaces. Foto: Nick Bookelaar

 

Mobiliteit

Hoe gaan we ons manoeuvreren door dit kleiner wordende leefgebied? De studenten van de TU presenteerden diverse concepten die ons sneller en efficiënter van A naar B brengen. Het project Volo liet ons zien dat een stad met zelfrijdende auto’s dichterbij is dan we denken. Wat is onze rol als passagier in dit voertuig? De studenten creëerden een simulatie-systeem waarbij je als passagier van de toekomst kan wennen aan deze manier van reizen. Hyperloop is een transportsysteem dat door middel van luchtdrukbuizen razendsnel vervoer mogelijk maakt. Dit vervoersmiddel heeft geen effect op het milieu. Dit betekent dat een betere wereld en reizen samen kunnen gaan. 

De toekomst van onze stad? Multifunctionele meubels, verplaatsbare woonunits, sensibele leefomgevingen en transport dat de snelheid van geluid behaalt zijn slechts een greep uit de vele oplossingen die DDW 2017 ons toonde.