Zoeken

Sluit zoeken
Pers Archief

Winnaars ‘Het Klokhuis zoekt Ontwerpers’ bekend

30 January 2015

Winnaars ontwerpwedstrijd ‘Het Klokhuis zoekt Ontwerpers’ bekend

EINDHOVEN, 30 januari 2015 - Uit ruim 1100 inzendingen voor de ontwerpwedstrijd ‘Het Klokhuis zoekt Ontwerpers’ heeft een vakjury vijf prijswinnaars aangewezen. Juryvoorzitter Carole Baijings: ‘We zijn overweldigd door het grote aantal slimme, mooie en innovatieve ideeën. De manier waarop de deelnemers hebben nagedacht over verbeteringen in hun directe omgeving belooft wat voor de toekomst.’

Binnen het thema ‘Iedereen aan tafel’ werd kijkers van Het Klokhuis gevraagd onderdelen voor een dinersetting te ontwerpen in vijf categorieën; bestek, tafel, stoel, bord en lamp. De winnende ontwerpen worden in samenwerking met Design Academy Eindhoven uitgewerkt tot prototypes, waarna ze worden gebruikt voor het Klokhuis Designdiner en tentoongesteld tijdens Dutch Design Week (DDW) 2015.

Op de website van het televisieprogramma zijn alle winnende ontwerpen te zien en staat het volledige juryrapport gepubliceerd: www.hetklokhuis.nl.

Jury

Carole Baijings (juryvoorzitter, ontwerper Scholten & Baijings, Studio for Design, DDW ambassadeur)
Dirk Vander Kooij (ontwerper Studio Dirk Vander Kooij)
Marije Vogelzang (ontwerper Studio Marije Vogelzang)
Hugo Vrijdag (beeldend kunstenaar De Ontdekfabriek)
Jochem Otten (hoofd onderwijs Design Academy Eindhoven)
Fancy van de Vorst (Beleidsmedewerker Gemeente Eindhoven)
Jan Pieter Schaap (regisseur Het Klokhuis)

‘Het Klokhuis zoekt Ontwerpers’ is een samenwerking van Het Klokhuis, Dutch Design Week, Design Academy Eindhoven, De Ontdekfabriek en de gemeente Eindhoven. Doel van de ontwerpwedstrijd is kinderen te stimuleren na te denken over hoe hun omgeving is ontworpen en hoe ze daar zelf invloed op kunnen uitoefenen.

Juryrapport over de winnende ontwerpen:

Ontwerper: Pelle (9)
Naam ontwerp: Pelled

Een heel slim concept. De jury was zeer te spreken over het technisch vernuft en het idee achter de lamp. Door de energiebesparing past de lamp helemaal in het idee van ‘social design’. Ontwerpen om de wereld beter te maken. Met de combinatie van het mechaniek van een ouderwetse staartklok en de techniek van ledverlichting is een spannend ontwerp ontstaan, dat ook nog eens mooi kan worden. De grote uitdaging ligt natuurlijk in de uitwerking, maar de jury heeft daar alle vertrouwen in.

Ontwerper: Juul (10)
Naam ontwerp: Prullenbakkenstoel 1.0

‘Je kent het wel: zit je net lekker, moet je iets weggooien…’ Een herkenbaar probleem voor de juryleden. Met deze prullenbakkenstoel heeft de ontwerper daar een slimme oplossing voor bedacht. Een goede combinatie van functies. Bovendien zou zo’n stoel nog een belangrijke rol kunnen spelen in de dagelijkse afvalscheiding. Daarmee is het ook een duurzaam ontwerp. Wanneer je dan als jury ook nog het mooie klapmechaniek van de zetel in ogenschouw neemt, kom je tot de conclusie: dit is een topontwerp.

Naam ontwerper: Sophia (12)
Naam ontwerp: Weg social media, kom praten

Een zeer modern ontwerp waarin een eigentijds probleem wordt aangepakt. Aan hoeveel tafels wordt het samenzijn tijdens de maaltijd niet verstoord door bellers, appers of gamers? Dit ontwerp rekent af met dit herkenbare probleem. Dankzij dit bord, waarin de tafelgenoten hun smartphone ‘verstoppen’, krijgt een goed gesprek aan tafel weer een eerlijke kans. Een slimme oplossing die er ook nog eens mooi uitziet. De jury kijkt uit naar de uitvoering!

Naam ontwerper: Frederik (12)
Naam ontwerp: De bewegende lepel

De jury zag in dit ontwerp een geniaal idee. Door goed naar de natuur te kijken, vond de ontwerper een goede oplossing voor een bestaand probleem. Als je een kip optilt en heen en weer beweegt, houdt ze haar kop gewoon stil. Aanleiding voor de ontwerper om na te denken over deze bewegende (of eigenlijk niet-bewegende) lepel. Een bevrijdende oplossing voor mensen die last hebben van trillende handen. Wel een enorme technische uitdaging, maar samen met de ontwerper durft de jury die uitdaging aan. Kunnen we het antwoord vinden op deze ontwerpvraag?

Naam ontwerper: Clim (12)
Naam ontwerp: Multifunctionele speltafel

Haal de spelletjes uit de kast en verwerk ze in het middelpunt van de eetkamer. Daardoor wordt het gezelliger om aan tafel te zitten en aanlokkelijk om je game te verruilen voor een actief spel. Dat vond de jury een erg goed idee. Niet alleen omdat het gezelliger wordt in huis, maar ook omdat je met de grafische elementen van spelletjes een heel mooie tafel zou kunnen ontwerpen. De jury ziet uit naar de uitwerking van dit idee.