Zoeken

Sluit zoeken
Pers Archief

Dutch design in San Francisco

01 May 2015

Van 9 mei t/m 13 september 2015 is werk van een twintigtal Nederlandse ontwerpers te zien in het Museum of Craft and Design in San Francisco. Tijdens DDW’s veertiende editie, van 17 t/m 25 oktober, is de expositie te bezichtigen in Eindhoven.

Dutch design in San Francisco

EINDHOVEN, 1 mei 2015 - Van 9 mei t/m 13 september 2015 is werk van een twintigtal Nederlandse ontwerpers te zien in het Museum of Craft and Design in San Francisco. Rond deze expositie, getiteld Hands Off: New Dutch Design at the Confluence of Technology & Craft organiseert Dutch Design Week (DDW) een speciaal businessprogramma. Tijdens DDW’s veertiende editie, van 17 t/m 25 oktober in Eindhoven, is de expositie te bezichtigen in Eindhoven.

Vier thema’s

Hands Off: New Dutch Design at the Confluence of Technology & Craft presenteert een breed spectrum aan Dutch design, kunst en ambacht in combinatie met hypermoderne (digitale) technologie. De thema’s, die de afgelopen twee jaar werden ontwikkeld door Zahid Sardar (gastcurator van het museum) in nauwe samenspraak met DDW, zijn TechnoCraft, BioCraft, NaturoPaths en Hands Off. Dat laatste thema gaat met name over de manier waarop met behulp van moderne technologie een nieuwe invulling wordt gegeven aan ambachten. Zahid Sardar: ‘De geselecteerde ontwerpers hebben experimenteel werk ontwikkeld dat enorme implicaties zal hebben voor de toekomst van kunst, ambacht en design. Ook architectuur, e-culture en mode zullen erdoor beïnvloed worden.’

Nederlandse deelnemers

Onder de ontwerpers veel oud-deelnemers van DDW: Borre Akkersdijk (winnaar Young Designer Award 2013), uitvinder en ontwerper Dirk Vander Kooij en Studio Drift. Maar ook Eric Klarenbeek, Jólan Van der Wiel en sieradenontwerper Ted Noten. Modeontwerper Anouk Wipprecht (was artist-in-residence bij Autodesk in San Francisco) presenteert haar 3D-geprinte ‘Spider Dress’ in samenwerking met Intel in Portland. Meer informatie over de expositie, de ontwerpers en hun werk is te vinden op de website van het Museum of Craft and Design, www.sfmcd.org.

Opening en businessprogramma

De Nederlandse consul-generaal, Hugo von Meijenfeldt (SF) spreekt bij de officiële opening op vrijdag 8 mei. Onder leiding van curator Zahid Sardar vindt op 9 mei een debat plaats met onder meer ontwerpers Marcel Wanders en Jólan Van der Wiel, en Martijn Paulen (directeur DDW). Voorafgaand (donderdag 7 mei) staat een speciaal businessprogramma gepland, met onder meer bezoeken aan 3D Printing Systems, Nikolas Weinstein Studios, Autodesk, en ontwerper Marcel Wanders in de DZINE store.

De tentoonstelling is later dit jaar in uitgebreide vorm te zien tijdens de veertiende editie van Dutch Design Week, van 17 tot en met 25 oktober 2015 in Eindhoven (Nederland). Nieuwe concepten die de ontwerpers maken, gebaseerd op hun ervaringen in San Francisco, worden dan ook tentoongesteld. Kijk voor meer informatie op www.ddw.nl.

‘Hands Off: New Dutch Design at the Confluence of Technology & Craft’ is een samenwerking tussen het Museum of Craft and Design, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Lloyd Hotel Amsterdam, de Nederlandse consulaten van New York en San Francisco, en Dutch Design Week.