Zoeken

Sluit zoeken
Pers Archief

Geslaagde 14e DDW trekt meer dan 275.000 bezoekers

25 October 2015

Dutch Design Week (DDW) kijkt terug op een geslaagde veertiende editie. 9 dagen lang presenteerde het evenement op bijna 100 locaties experimenten en ideeƫn, antwoorden en oplossingen van 2500 designers. Het evenement trok naar schatting een recordaantal van meer dan 275.000 bezoekers.

What if…
Onder de vlag van het thema ‘What if…’, de vraag waarmee elke ontwerper en alle vernieuwing begint, toonde DDW werk van gerenommeerde ontwerpers, maar bood per traditie ook veel ruimte voor jong talent en het experiment. Extra aandacht ging dit jaar uit naar de toekomstdenkers, dromers, veranderaars en hun innovaties. Goede voorbeelden hiervan waren ‘Chilling in a Box’ van BioArt Laboratories, ‘Playing Life exhibition’ van Transnatural Art & Design en de expositie ‘It’s Your World’, waarin ontwerpers aan de hand van alledaagse en minder alledaagse vraagstukken (afval, gezondheid, industrie) vooruitblikten op wat design voor ons allemaal en de wereld van morgen kan betekenen.

Ambassadeurs
De DDW-ambassadeurs leverden ook dit jaar een belangrijke bijdrage aan de week. Ontwerper, filosoof en wetenschapper Koert van Mensvoort lanceerde zijn nieuwe natuurbeweging Next Nature Network, gaf richting aan Design Fiction en vestigde speciale aandacht op design in relatie tot de huidige vluchtelingenproblematiek. Ontwerpers Rianne Makkink en Jurgen Bey (Studio Makkink & Bey) concentreerden zich op het stimuleren van educatie en samenwerking, gidsten publiek langs werkplaatsen en laboratoria, en vertolkten een belangrijke rol tijdens rondleidingen met de internationale pers. 

Hoogtepunten
Een waardevolle toevoeging aan de week was de nieuwe locatie Veemgebouw, waarin Stimuleringsfonds Creatieve Industrie een goed beeld gaf van de nieuwe generatie (digitale) vormgevers en architecten met de sterk inhoudelijke expositie ‘In No Particular Order', de Dutch Design Awards een overzicht toonden van het beste Nederlandse ontwerp van het afgelopen jaar en 'Hands Off' door het Museum of Craft and Design (SF) en curator Zahid Sardar presenteerde Dutch Design en de wereldwijde invloed daarvan op de toekomst van moderne kunst, ambacht en design. Andere hoogtepunten waren 'Thing Nothing' van Design Academy Eindhoven en Van Abbemuseum, 'Graduation Show' van Design Academy Eindhoven, ‘Age of Wonderland’ van Baltan Laboratories & Hivos, ‘De Allegorie van het Zuiden’ van Aart van Asseldonk in de Paterskerk, ‘London Calling’ in het Stroomhuis (met werk van onder meer Lucas & Lucas, Maarten Baas, Kiki van Eijk & Joost van Bleiswijk), OXI op Sectie-C (door Justine Kontou, Tessa Koot en Club-C), ‘Fontys Factory CANCER’ bij het Temporary Art Centre (TAC) en ‘Dutch Invertuals presents NO STATIC’ van curator Wendy Plomp. 

Verbindingen
Mede dankzij de aandacht van een groot aantal professionals uit de designwereld, het bedrijfsleven en de mediapartners bewees DDW zijn functie als internationaal podium voor design. Tijdens het uitgebreide programma van onder meer lezingen, seminars, workshops, netwerkbijeenkomsten en talkshows werden persoonlijke contacten en inhoudelijke verbindingen voor de toekomst gelegd tussen bedrijfsleven, maakindustrie, kennisinstellingen en overheden. Sprekende voorbeelden daarvan zijn het project ‘Bottle-up’ (onderzoek van zes ontwerpers naar oplossingen voor het glasafvalprobleem op het eiland Zanzibar) en de ‘CoLab: Toon® Design Challenge’ van Eneco (over energieverbruik en de slimme thermostaat). Andere ontwerpwedstrijden, zoals de Volvo Design Challenge (winnaar Lilian van Daal) en Pastoe Design Contest (gescout DDW talent) zette nieuw talent in de spotlights. Zo ook hoofdsponsor ABN AMRO, dat in samenwerking met ontwerpster Miriam van de Lubbe jong talent een speciale plek gunde in een van zijn Hotspots.

Prijzen
Op zaterdagavond 24 oktober werden de jaarlijkse Dutch Design Awards uitgereikt. Tijdens de feestelijke awardshow in de Effenaar bleek Submarine Channel de grote winnaar. Het bureau won met de interactieve documentaire ‘Refugee Republic’ in de categorie Communication en sleepte ook de Future Award (de prijs voor het meest belovende ontwerp voor de toekomst) in de wacht. De stimuleringsprijs voor jong talent (Young Designer Award) werd toegekend aan ontwerpster Teresa van Dongen. Alle prijswinnaars staan inmiddels gepubliceerd op de website van Dutch Design Awards.

Extra waardering voor de ontwerpers en tentoonstellingsmakers die DDW tot een succes maken, kwam dit jaar voor het eerst tot uitdrukking met een prijs voor de meest verrassende of indrukwekkende presentatie. De Best of Dutch Design Week Award werd door de ambassadeurs toegekend aan ‘Modebelofte: Performing Advancers’ van conceptstore You Are Here, onder curatorschap van ontwerpers Niek Pulles en Harm Rensink. Het project werd geprezen om de bijzondere presentatiewijze op een ongewone plek (het Philips Stadion); om het goede ondernemerschap van alle betrokkenen; en om de inzet en generositeit van de organisatoren ten gunste van het modetalent dat aan de expositie deelnam. 

Goede sfeer
De organisatie van DDW kijkt terug op een geslaagde veertiende editie. Dankzij een recordaantal deelnemers, locaties en bezoekers manifesteerde Eindhoven zich opnieuw negen dagen lang als middelpunt van design. De goede sfeer werd extra versterkt door een rijk gevuld en drukbezocht avondprogramma met livemuziek op verschillende locaties verspreid door de stad. 

DDW in beeld
Op de website is een groot aantal beelden van DDW 2015 op hoge resolutie rechtenvrij beschikbaar voor niet-commerciële publicatiedoeleinden, mits voorzien van naamsvermelding van de fotograaf en Dutch Design Week 2015. Klik hier.

DDW in cijfers
Bezoekers: 275.000
Ontwerpers: 2500
Locaties: 99
Events: 400

DDW in quotes

 -Martijn Paulen, directeur DDW: ‘Het stellen van de juiste vragen is de motor van verbeeldingskracht. Designers denken na over hoe we straks leven en samenleven. Zij durven alles te bevragen, te dromen van een ander antwoord en dat vorm te geven. Zo leggen ze de basis voor innovaties van de toekomst.’

 -Rianne Makkink, ambassadeur DDW: ‘De rol van ontwerpers tijdens DDW verandert ten opzichte van hun reguliere werkproces. Zij zoeken speciaal voor DDW verbindingen met anderen op basis van sociale uitdagingen, invloeden en thematieken. De ontwerper wordt curator en agendeert zo een onderwerp en genereert tevens nieuw werk. Ik zag meerdere voorbeelden. Zo bevraagt OXI//Club-C op Sectie C het verdienmodel als ontwerper en hoe je dit opnieuw kan formuleren. Zij verzamelen designers om hen heen die samen met hen een expositie opbouwen waarin dit kan. Ook Dutch Invertuals past hierin. Zij vragen jong talent en al meer gerenommeerde designers werk (deels in opdracht) te maken, dit keer rondom het thema beweging. Nog twee voorbeelden: Modebelofte heeft zoals altijd een gerichte insteek rondom mode. Zij tonen van net afgestudeerden van diverse (inter)nationale academies op een voor DDW nieuwe plek: het PSV-stadion. FC DDW, ook daar te zien, werd samengesteld door initiator Jules van den Langenberg, en was iedere dag maar 90 minuten te zien. Op het NRE-terrein maakte ik bij La Terrasse Volume 1 - Surface kennis met het werk van Erez Nevi Pana en Eez als curator, met bijdragen van Tamar Shafrir en Tal Erez. Ook hier lag de nadruk op rol van de ontwerper als kritisch denker en schrijver.’

 -Koert van Mensvoort, ambassadeur DDW: ‘Wat me het meest opviel is de ongelofelijke openheid en het inclusieve karakter van DDW. Er is nauw contact en veel uitwisseling tussen de designers en het publiek. Dit vind ik prachtig. Mijn gedachte is: ‘What if we design our future together?’ Het gaat niet meer over de wereld van design, maar over het design van de wereld.’