Zoeken

Sluit zoeken
Pers Archief

Maarten Baas en Bas van Abel ambassadeurs DDW 2016

16 February 2016

Ontwerpers Maarten Baas en Bas van Abel zijn de nieuwe ambassadeurs van Dutch Design Week (DDW). Baas en Van Abel vervullen tijdens en in aanloop naar de week zowel representatieve als inhoudelijke taken. Beiden geven een gezicht aan de 15e editie van de week.

Maarten Baas en Bas van Abel ambassadeurs jubileumeditie Dutch Design Week

Ontwerpers Maarten Baas en Bas van Abel zijn de nieuwe ambassadeurs van Dutch Design Week (DDW). Dat maakte de organisatie van het evenement (Dutch Design Foundation) vandaag bekend. Baas en Van Abel vervullen tijdens en in aanloop naar de week zowel representatieve als inhoudelijke taken. Beiden geven een gezicht aan de 15e editie van de week, die plaatsvindt van 22 tot en met 30 oktober 2016 in Eindhoven (Nederland).

Motivatie
Sinds 2009 stelt DDW twee partijen uit het ontwerpveld aan als pleitbezorgers van Dutch design in het algemeen en de week in het bijzonder. De ambassadeurs zetten hun netwerk in om verbindingen te leggen en beginnende collega’s op weg te helpen, vormen een klankbord voor deelnemers, media en bezoekers, en ontwikkelen samen met de organisatie verschillende activiteiten die tijdens de week zullen plaatsvinden.

Dutch Design Foundation ziet uit naar de samenwerking met deze internationaal gewaardeerde ontwerpers. De organisatie van DDW onderstreept met de aanstelling van Maarten Baas ook dit jaar het groeiende belang van interdisciplinair werken en geeft het ruim baan aan het experiment, cross-overs en het conceptuele denken. De keuze voor Bas van Abel past bij de overtuiging van de organisatie dat er een toenemende, breed gedragen behoefte is aan nieuwe denkrichtingen voor maatschappelijke vraagstukken en eerlijke, duurzame producten.

Maarten Baas
Autonoom ontwerper Maarten Baas (1978) begeeft zich op het snijvlak van kunst en design. Zijn werk staat bekend als onconventioneel, humoristisch en artistiek. Zijn ideeën en ontwerpen weet hij telkens op eigenzinnige wijze te vertalen naar producten en projecten. Zijn werk is te zien in verschillende musea en zeer gewild bij verzamelaars over de hele wereld. Meer info: www.maartenbaas.com.

Maarten Baas: ‘DDW toont design zoals ik het graag zie: als een verbindende factor tussen verschillende disciplines en stromingen. Dat is meteen ook mijn handvat voor de komende jubileumeditie: ik wil bezoekers en collega’s over grenzen heen laten kijken. Ik verwacht een bijzondere 15e editie, met veel ruimte voor verrassende samenwerkingen, cross-overs die leiden tot nieuwe inzichten en resultaten die gevestigde ideeën zullen opschudden en verruimen.’

Bas van Abel
Ontwerper Bas van Abel (1977) is oprichter en Chief Executive Officer bij Fairphone sinds 2013. Hij was Creative Director bij Waag Society, een van de initiators van Fablab Amsterdam, en is medeauteur van het boek Open Design Now. Met de Fairphone werkt Van Abel toe naar een nieuwe industriële standaard voor eerlijke en duurzame producten. Dit jaar ontving hij een Momentum for Change Award van Ban Ki Moon, secretaris-generaal van de Verenigde Naties. Meer info: www.fairphone.com.

Bas van Abel: ‘Ik vind het een hele eer om betrokken te zijn bij een van ’s werelds meest innovatieve designfestivals. DDW richt zich niet zomaar op eindproducten, maar geeft juist veel ruimte aan het experiment. Het evenement verheft design niet tot een afstandelijke hoogte, maar benadrukt de rol van design binnen maatschappelijke vraagstukken. Ik verwacht een breed georiënteerd evenement met veel nadruk op maatschappelijke onderwerpen en een kritische kijk op technologische thema's.’Foto’s © Mike Roelofs. Download hier hi-res foto’s. Het publiceren van deze foto's is alleen toegestaan voor niet commerciële doeleinden. Het vermelden van de fotograaf is verplicht bij publicatie.

Dutch Design Week

22 - 30 oktober 2016, Eindhoven, Nederland

Facebook: facebook.com/dutchdesignweek

Instagram: instagram.com/dutchdesignweek
Twitter: twitter.com/dutchdesignweek, @dutchdesignweek, #dutchdesignweek, #DDW16