Zoeken

Sluit zoeken
Pers Archief

Koningin Máxima onderzoekt ‘Status van Dutch Design’ tijdens vijftienjarig jubileum DDW 2016

25 October 2016

Koningin Máxima bezocht op dinsdag 25 oktober 2016 Dutch Design Week (DDW) in Eindhoven. DDW is met meer dan 275.00 bezoekers het grootste design evenement van Noord-Europa. Hier ging zij in gesprek met ontwerpers over de status van Dutch Design.

Koningin Máxima bezocht op dinsdag 25 oktober 2016 Dutch Design Week (DDW) in Eindhoven. DDW is met meer dan 275.00 bezoekers het grootste design evenement van Noord-Europa. Hier ging zij in gesprek met ontwerpers over de status van Dutch Design. Tevens bezocht ze het Klokgebouw, een van de hoofdlocaties van DDW. Daar bezocht zij de tentoonstelling The Making of Your World met werk van designers die de wereld willen verbeteren, de expo Mind the Step met werk van studenten van de drie Nederlandse technische universiteiten en sprak ze met ontwerpers op het Ketelhuisplein.

 

Wat is Dutch Design?

Dutch Design is een mentaliteit en verwijst niet per definitie naar een nationaliteit. Het refereert aan de ontwerpesthetiek die eigen is aan Nederlandse designers: minimalistisch, experimenteel, innovatief, onconventioneel en met een gevoel voor humor. We herkennen het oplossingsgerichte denken, het functionele, het humanisme, de vrijdenkers, de brutaliteit, de humor, de relativering, het eigenzinnige, het niet denken in hiërarchische barrières, het onconventionele. Maar ook de bereidheid om stakeholders serieus te nemen en te betrekken in de oplossing, in het creatieproces.

Een tiental door de wol geverfde creatieven en jonge ontwerpers waaronder Maarten Baas (ambassadeur DDW 2016), Jeroen van Erp, Thomas Widdershoven, Dave Hakkens, Christien Meindertsma en de organisatie van DDW spraken met Koningin Máxima over het gebied waarop design zich nu begeeft: tussen kunst, cultuur, markt en samenleving. Dutch Design draagt bij aan een nieuwe hybride praktijk, waarin van scheiding tussen disciplines zoals product, grafisch, landschap, stedenbouw, architectuur, gaming, enz. nog nauwelijks sprake is.

 

 ‘Design houdt niet op bij een mooi vormgegeven product. Het is een mentaliteit geworden.’ 
Vrij Nederland, 15 oktober 2016 
 

Dutch Design Week

22 - 30 oktober 2016, Eindhoven, Nederland

www.ddw.nl

Op zijn 15de verjaardag viert DDW een feest van 9 dagen voor 275.000 bezoekers met als eregasten 2500 nationale en internationale denkers en doeners. Ontwerpers die het evenement groots, en de wereld net iets beter, slimmer, handiger en mooier maken.

Publiek, pers en bedrijfsleven komen naar Eindhoven om te kijken naar hun nieuwste werk en het beste wat design te bieden heeft. Ze werpen er een exclusieve blik achter de schermen en zien behind the scenes de toekomst in de maak.

 

The Making of Your World

Consumenten raken steeds meer het zicht kwijt op de complexe wereld achter de producten en diensten die we dagelijks gebruiken. De tentoonstelling The Making of Your World reageert op deze vervreemding door te laten zien hoe producten in onze wereld worden bedacht, ontwikkeld en gemaakt. Eén van de curators van deze tentoonstelling, ontwerper Bas van Abel, ambassadeur DDW 2016, besloot zelf een duurzame telefoon te ontwikkelen. De kracht van zijn Fairphone is niet alleen het product zelf, maar vooral het verhaal dat hij ermee vertelt. Ook in deze tentoonstelling stelt Van Abel de vraag hoe bij productontwikkeling de balans moet zijn tussen economische en andere waarden. Tegelijk opent hij de discussie over de rol van de designer. Gaat design alleen over de eindproducten of toch vooral over de onderliggende processen? Gaat design alleen over mooi of toch meer over wat we met zijn allen belangrijk vinden? Iedereen mag het zeggen… It’s Your World.