Zoeken

Sluit zoeken
Pers Archief

Geslaagde 15de DDW trekt meer dan 295.000 bezoekers

30 October 2016

Dutch Design Week (DDW) kijkt terug op een geslaagde 15de editie. Eindhoven manifesteerde zich opnieuw 9 dagen lang als middelpunt van design en de toekomst met 2500 ontwerpers. Het evenement trok een recordaantal van naar schatting 295.000 bezoekers.

Dutch Design Week (DDW) kijkt terug op een geslaagde 15de editie. Eindhoven manifesteerde zich opnieuw 9 dagen lang als middelpunt van design en de toekomst met 2500 ontwerpers. De ideeën en oplossingen die zij aanreiken, laten ons met andere ogen kijken naar actuele thema’s en vraagstukken, en maken van DDW een evenement met wereldwijde impact. Mede door het uitgebreide avondprogramma van talkshows, debatten en livemuziek konden bezoekers tot lang na sluitingstijd van de tentoonstellingen nagenieten. Het evenement trok een recordaantal van naar schatting 295.000 bezoekers.

Onder de vlag van het thema ‘The making of’ stond deze jubileumeditie in het teken van het maakproces en de makers. Het evenement toonde veel werk van gerenommeerde ontwerpers, maar gaf zoals elk jaar ook alle ruimte aan jong talent en het experiment. Dat gebeurde onder meer in 430 gecureerde exposities en presentaties verspreid over 100 locaties in de stad.

Martijn Paulen, directeur Dutch Design Foundation: “DDW toonde zich meer dan ooit als een manifestatie van en voor de ontwerpers en leiders uit de hele (inter)nationale creatieve industrie. Design is vandaag de dag zowel een cultureel als ondernemend fenomeen waar brede aandacht en interesse naar uitgaat. DDW maakt duidelijk dat we de 'oude' krappe definitie van design moeten loslaten en het moeten benaderen als een creatieve mentaliteit met een impact die exponentieel toeneemt.” 

Ambassadeurs


De DDW-ambassadeurs leverden ook dit jaar een belangrijke bijdrage aan de week. Autonoom ontwerper Maarten Baas verkende de mogelijkheden van interdisciplinair werken en liet bezoekers en collega’s over grenzen heen kijken met zijn expositie Maarten Baas Makes Time. Ontwerper Bas van Abel benadrukte de rol van design bij maatschappelijke vraagstukken en de ontwikkeling van duurzame producten. Met zijn expositie The Making of Your World vestigde hij de aandacht op nieuwe denkrichtingen die de wereld beter en eerlijker kunnen maken. 

Koninklijk bezoek

Dinsdag 25 oktober verraste Koningin Máxima de week met een bezoek. Ze bekeek onder meer de tentoonstellingen The Making of Your World en Mind the Step van de drie Nederlandse Technische Universiteiten in het Klokgebouw. Ook sprak ze met een tiental ontwerpers over de stand van Dutch design en de ontwikkeling van een nieuwe, hybride praktijk waarin (onder meer) vormgeving, kunst, architectuur, communicatie en gaming nauwelijks meer van elkaar gescheiden zijn.

 

Dutch Design Awards

Op zaterdag 29 oktober werden de jaarlijkse Dutch Design Awards uitgereikt. Ontwerper Christien Meindertsma overtuigde de internationale jury op alle fronten. Ze won met haar FLAX Chair in de categorie Product en sleepte ook de Future Award in de wacht (de prijs voor het meest belovende ontwerp voor de toekomst). Er werden prijzen toegekend in zes categorieën. De stimuleringsprijs voor jong talent (Young Designer Award) was voor Tom van Soest. Brabantia ontving de Best Client Award en Crystal Houses van MVRDV won de Public Award. Alle prijswinnaars staan gepubliceerd op de website van Dutch Design Awards.

Best of DDW 2016

Extra waardering voor de ontwerpers die DDW tot een succes maken, kwam dit jaar voor de tweede keer tot uitdrukking met de Best of Dutch Design Week (het meest verrassende project of de meest indrukwekkende presentatie). Gedurende de week stelde een panel van 7 ontwerpers met bezoekers een lijst van 16 projecten samen. Ambassadeurs Baas en Van Abel kenden uit deze uitgelichte projecten bovendien zondag 30 oktober een stimuleringsprijs toe aan Forest Wool van Tamara Orjola (Design Academy Eindhoven). Zij ontving onder meer een geldbedrag van € 2.500 door een particuliere gift en een presentatieplek tijdens de volgende editie van DDW.

Kickstarter 

Nieuw dit jaar was de samenwerking tussen Kickstarter en Dutch Design Foundation. De twee lanceerden de allereerste crowdfundpagina voor Dutch design, waarop onlangs wervingscampagnes voor 11 designprojecten werden gestart. Alle concepten waren tijdens DDW te zien in een speciale overzichtsexpositie bij Kazerne. De eerste wethouder design van Nederland, Mary-Ann Schreurs, stelde het lettertype speciaal voor mensen met dyslexie (ontwikkeld door Christian Boer) veilig voor alle Eindhovense scholen en inwoners op de afsluitende veiling. 

Netwerk voor design

De designwereld, maar ook het bedrijfsleven en de media (o.a. uit de Verenigde Staten, Canada, Israël, Engeland, Ierland, Italië, Taiwan, Japan, Luxemburg en Duitsland) wisten DDW dit jaar goed te vinden. Mede door hun komst kon DDW zijn functie als internationaal podium en platform voor design ook dit jaar bewijzen. In een uitgebreid programma van lezingen, seminars, workshops, netwerkbijeenkomsten en talkshows, zijn goede contacten en verbindingen voor de toekomst gelegd. 

Hoogtepunten 

Bezoekers, ontwerpers en mediapartners waren dit jaar vooral te spreken over A home away from home, VPRO Hololens, Manifestations, Pinar & Viola voor IKEA, Trending Terrazzo, design challenge in samenwerking met de NS, Envisions en de transformatie van het Ketelhuisplein met Bambooh Lala. 

Andere jaarlijkse hoogtepunten waren: Design Academy Eindhoven, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie met In No Particular Order, Making School en Intensive Care, MU, Sectie C, Dutch Invertuals, Age of Wonderland, Brabant Living Lab, ABN AMRO met Driving Dutch Design en de Hotspots, Kazerne, Modebelofte, BioArt Laboratories, Transnaturals, New Material Award, Zuiderzeemuseum presents Thomas van Eyck, Piet Hein Eek, Kiki & Joost, Van Abbemuseum, Fontys tours, Yksi, TAC, Social Label, Baars & Bloemhoff, Dutch Digital Design, Textielmuseum, VPRO Now Future Avond, Volvo en Click.nl.

persfoto's