Zoeken

Sluit zoeken
Pers Archief

Dutch Design Week kiest drie nieuwe ambassadeurs dit jaar

30 June 2017

Architect Winy Maas (MVRDV), ontwerpers Lonny van Ryswyck en Nadine Sterk (Atelier NL) en journalist Marcus Fairs (Dezeen) zijn de ambassadeurs van Dutch Design Week (DDW) deze editie.

Architect Winy Maas (MVRDV), ontwerpers Lonny van Ryswyck en Nadine Sterk (Atelier NL) en journalist Marcus Fairs (Dezeen) zijn de ambassadeurs van Dutch Design Week (DDW) deze editie. Nieuw dit jaar is de keuze voor niet twee, maar drie ambassadeurs. Deze uitbreiding is ingegeven om het internationale accent van het ambassadeurschap te versterken, iets waar alle drie de ambassadeurs om bekend staan, aldus de organisatie achter DDW (Dutch Design Foundation).

Pleitbezorgers

Sinds 2009 stelt DDW twee partijen uit het ontwerpveld aan als pleitbezorgers van Dutch design in het algemeen en de week in het bijzonder. Dit jaar zijn drie ambassadeurs gekozen. Zij vormen een goede afspiegeling van design in de volle breedte en zetten hun netwerk in om verbindingen te leggen. Bovendien vormen zij een klankbord voor deelnemers en bezoekers en ontwikkelen in samenwerking met de organisatie enkele bijzondere activiteiten die tijdens de week plaatsvinden.

 

Breed en internationaal

Winy Maas vertegenwoordigt dit jaar de vernieuwing binnen design. De architect, hoogleraar en urbanist weet verandering concreet te maken door voortdurend de grenzen van zijn vakgebied op te zoeken en bijzondere multidisciplinaire verbanden te leggen. Dat is onder meer goed zichtbaar in de projecten die hij de afgelopen jaren ontwikkelde en realiseerde met zijn bureau MVRDV

Winy Maas, foto © Martin Dijkstra

Aan de andere kant van het spectrum staan Lonny van Ryswyck en Nadine Sterk van Atelier NL, mensen die al tien jaar midden in het werkveld staan. De ontwerpers lopen met hun zuivere, integere manier van werken voorop in alles wat ze doen. Hun unieke methodiek mag inmiddels worden beschouwd als maatstaf voor het doen van onderzoek in design.

Lonny van Ryswyck en Nadine Sterk, foto © Martin Dijkstra

Met de benoeming van Marcus Fairs ten slotte, oprichter en hoofdredacteur van online magazine Dezeen, krijgt de week nog meer verdieping en impact. De journalist en designcriticus staat bekend als begenadigd debater. Als geen ander weet hij de ontwikkelingen in design wereldwijd onder de aandacht te brengen en Dutch design daarbij vanuit een internationaal perspectief te beoordelen.

Marcus Fairs, foto © Martin Dijkstra

 

Dutch Design Week

De 16de DDW, het grootste designevenement van Noord-Europa, vindt plaats van zaterdag 21 tot en met zondag 29 oktober in Eindhoven (Nederland). De organisatie verwacht dit jaar 2500 deelnemers, die verspreid over 100 locaties werk en concepten presenteren. In september is het complete programma bekend. Meer informatie: www.ddw.nl.

Noot voor de redactie, niet voor publicatie:

Dutch Design Week (DDW) via Raffaela Vandermühlen, Head of Brand Strategy and PR, T: +31(0)40-296 11 50, E: raffaela@dutchdesignfoundation.com, www.ddw.nl.

Op de website zijn hi-res beelden van de ambassadeurs rechtenvrij beschikbaar voor niet-commerciële publicatiedoeleinden, mits voorzien van naamsvermelding van de fotograaf (Martin Dijkstra) en Dutch Design Week.
Voor high-res beeld, klik hier
Credit: Martin Dijkstra

BIJLAGE

Nieuw dit jaar is de keuze voor niet twee, maar drie ambassadeurs: architect Winy Maas (MVRDV), journalist Marcus Fairs (Dezeen) en ontwerpers Lonny van Ryswyck en Nadine Sterk (Atelier NL).

 

WINY MAAS (MVRDV)

Professor Winy Maas Ir. Ing. FRIBA HAIA (Schijndel, Nederland, 1959) is architect, stedenbouwkundige, landschapsarchitect en één van de oprichters van MVRDV. Winy Maas en zijn bureau MVRDV, de architecten van de Markthal Rotterdam, onderzoeken ook de toekomst van de stad met de Think Tank The Why Factory, die Winy Maas bij TU Delft leidt. www.mvrdv.nl.

 

Motivatie ambassadeur

Winy Maas: ‘Dutch Design Week toont design zoals ik het graag zie: als een onderzoekende en verbindende factor tussen verschillende disciplines en stromingen. Dat is meteen ook mijn handvat voor de komende editie: ik wil bezoekers en collega’s over grenzen heen laten kijken. Waarin ik kan meehelpen om de relatie tussen product en toekomstige stad te verbeteren. Met welke producten kan ik de toekomst tegemoet treden. Ik verwacht een bijzondere editie, met veel ruimte voor verrassende samenwerkingen, cross-overs die leiden tot nieuwe inzichten en resultaten die gevestigde ideeën zullen opschudden en verruimen.’

 

MARCUS FAIRS (DEZEEN)

Designjournalist en ondernemer Marcus Fairs is de oprichter en hoofdredacteur van het online magazine over architectuur en design Dezeen, ‘s werelds bekendste online design magazine. Fairs begon eerder het internationale magazine over architectuur en design Icon, waarvan hij van 2003 tot 2006 redacteur was. Daarnaast is hij de schrijver van Twenty-First Century Design (2006), Green Design (2009) – en redacteur van Dezeen Book of Ideas (2011) en Dezeen Book of Interviews (2014). Fairs heeft talrijke prijzen gewonnen, waaronder BSME Business Web Editor of the Year (2013), Journalist of the Year (2002), Architectural Journalist of the Year (2004) en Launch of the Year for Icon magazine (2003). www.dezeen.com.

 

Motivatie ambassadeur

Marcus Fairs: ‘Ik ben erg blij de eerste internationale ambassadeur van Dutch Design Week ooit te zijn. DDW is voor mij altijd het meest toekomstgerichte en uitdagende designevenement van de wereld geweest. Dutch design behoort al jarenlang tot de toonaangevende ontwerpculturen in de wereld, en Dutch Design Week is vaak de smeltkroes waar de meest veelbelovende talenten en ideeën eerst te zien zijn. Ik ben ook een groot bewonderaar van de positiviteit en energie van de stad Eindhoven zelf; een lichtend voorbeeld van hoe een postindustriële stad zichzelf opnieuw kan uitvinden als dynamische, creatieve en technologische hub. Ik kijk er zeer naar uit dit jaar deel uit te maken van dit evenement en het met de wereld te delen.’

 

LONNY VAN RYSWYCK EN NADINE STERK (ATELIER NL)

Designstudio Atelier NL van Nadine Sterk en Lonny van Ryswyck bestaat tien jaar. Naast hun werk als ontwerper geven zij les (Design Academy en ArtEZ) en verzorgen zij veelbesproken tentoonstellingen en workshops (onder meer in hun eigen Earth Alchemy Factory) en lezingen in binnen- en buitenland. Na het bekende ‘Clay Service’ uit lokale aarde verscheen onlangs ‘ZandGlas’, een uit wild zand gecreëerd glasservies. Op DDW gaat hun spannende nieuwe interactieve project ‘To see a World in a Grain of Sandvan start. www.ateliernl.com.

 

 

Motivatie ambassadeur

Nadine Sterk/Lonny van Ryswyck: ‘Wij willen de verwondering van het alledaagse, een feest van herkenning dat je in alle lagen van ons werk terugziet, delen met anderen, van student en wetenschapper tot buurtbewoner, kind en kunstenaar. Mensen meenemen in onze ervaringen: hen zich laten identificeren met de rijkdom van hun omgeving en de ‘reisverhalen’ over de aarde en het zand waarmee wij werken. Als DDW-ambassadeurs gaan we met een overkoepelend gegeven – zand – mensen actief en interactief verbinden en enthousiasmeren voor design. Want dit is een bijzonder, veelzijdig medium. Elk zandkorreltje en elke zandsoort geven blijk van de diepe connectie tussen de mens en wat de aarde in zijn omgeving voortbrengt. Zand verschaft een onschatbare kennis over de aarde. In ons werk, onder meer door rubricering, samenwerking en storytelling, helpen wij zand zijn universele verhaal te vertellen.’