Ga naar Updates

Nieuw tv-programma VPRO De toekomstbouwers: 8 jonge designers uit DDW in de hoofdrol

De VPRO en Dutch Design Week zijn al vijf jaar inhoudelijke partners als het gaat om design. Uit deze intensieve samenwerking is het nieuwe televisieprogramma De toekomstbouwers ontstaan, waarin Wilfried de Jong praat met acht jonge veelbelovende jonge ontwerpers uit DDW die onze nieuwe wereld vormgeven. Juryleden Afaina de Jong (architect), Koert van Mensvoort (kunstenaar en filosoof) en Martijn Paulen (directeur Dutch Design Foundation) luisteren mee, vragen door en belonen één van de ontwerpers met het VPRO Toekomst Bouwdepot van 10.000 euro. 

De toekomstbouwers

De jonge garde designers heeft revolutionaire ideeën en innovatieve oplossingen voor de toekomst. Soms inspirerend en soms confronterend. Eén ding hebben ze gemeen: ze willen de wereld mooier, beter en gemakkelijker maken. Er zit toekomst-DNA in deze generatie ontwerpers. De VPRO wil deze jonge denkers en makers in de schijnwerpers zetten. In de eerste vier afleveringen worden steeds twee jonge ontwerpers die deelnemen aan DDW geïntroduceerd. De driekoppige jury kiest per aflevering één finalist. In de extra lange finale-aflevering op zaterdag 28 oktober wint één van de vier finalisten het VPRO Toekomst Bouwdepot van 10.000 euro.  

De 8 kandidaten van De toekomstbouwers zijn: Chloé Rutzerveld, Alissa Rees, Dave Hakkens, Manon van Hoeckel, Ermi van Oers, Arvid Jense, Bas Timmer en Frank Kolkman. Zie de bijlage voor meer informatie per designer. 

Uitzending tijdens DDW: 24 t/m 28 oktober dagelijks, 22.55 uur, NPO 2

Aanmelden bijwonen uitzending kan via: vpro.nl/opnamestoekomstbouwers

Andere activiteiten VPRO tijdens DDW

De VPRO en Dutch Design Week (DDW) hebben een langjarig inhoudelijk mediapartnerschap. Naast vele uitzendingen op tv, radio, digitale kanalen en aandacht via de website en media-app Koos is VPRO ook op andere vlakken actief vertegenwoordigd tijdens DDW.

• Vijf designroutes NPO Cultura

De VPRO maakt voor NPO Cultura vijf designroutes. De drie juryleden uit het programma De toekomstbouwers en nog twee designkenners laten hun favoriete programma's zien van Dutch Design Week. Verder interviewt Cesar Majorana jonge ontwerpers in hun studio. 

• VPRO Medialab: We know how you feel

In het project We know how you feel verkent VPRO Medialab hoe draagbare technologie een rol kan spelen bij het maken en gebruiken van media. Stel je voor dat Netflix straks door middel van een hartslagmeter in je smartwatch weet in welke bui je bent? Van wie zijn jouw emotie-data eigenlijk? In de expositie tijdens DDW met werk van Studio Nick Verstand wordt aan de hand van drie biosensoren emoties omgezet in een pulserende lichtcompositie. Daarnaast organiseert VPRO Medialab een debatavond op 25 oktober in De Effenaar en is er een online platform weknowhowyoufeel.nu.

• Première Robo Sapiens

Hoe zullen robots en kunstmatige intelligentie in de toekomst ons leven beïnvloeden? Jelle Brandt Corstius onderzoekt dit in de nieuwe VPRO-reisserie Robo Sapiens. Op donderdag 26 oktober gaat om 19.00 uur tijdens DDW deze serie in première en wordt de eerste aflevering vertoond in het Nat Lab. Jelle zelf vertelt meer over zijn motivatie om deze serie te maken. Bijwonen première.

Noot voor de redactie, niet voor publicatie:

Neem voor meer informatie contact op met Dutch Design Week (DDW) via Raffaela Vandermühlen, Head of Brand Strategy and PR Dutch Design Foundation, T: +31(0)40-296 11 50, E: raffaela@dutchdesignfoundation.comwww.ddw.nl 

Neem voor meer informatie contact op met VPRO Communicatie, Wieneke Mulder, w.mulder@vpro.nl / pers@vpro.nl, +31 (0)88 205 8176

Klik hier voor hi-res beelden.

Publicatie van deze foto's is toegestaan voor niet-commerciële doeleinden uitsluitend in combinatie met het nieuws in dit persbericht. Credits: de foto mag alleen gepubliceerd worden als ook de naam van de fotograaf en van de organisatie vermeld wordt.

Accreditatie

Accrediteren als pers voor DDW kan via deze link.

BIJLAGE

Chloé Rutzerveld (24)

Chloé Rutzerveld studeerde Industrieel Ontwerp aan de Technische Universiteit van Eindhoven. Ze noemt zichzelf fooddesigner. Hoe ziet ons eten van de toekomst eruit? En hoe maken we dat eten? Die vragen houden haar bezig. Rutzerveld presenteerde eerder tijdens Dutch Design Week haar stroopwafels van groente-afval en 'Edible Growth'; een 3D printer die eetbare torentjes maakt waarin zaden, sporen en gisten in vijf dagen uitgroeien tot paddenstoelen en plantjes. Dit jaar lanceert zij haar 'Future Food Formula 2017', een creatief onderzoek naar manieren waarop de consument in een vroeg stadium invloed kan uitoefenen op de voedingswaarde en de groei van een gewas.

Alissa Rees (26)

Alissa Rees studeerde in 2016 af in de richting Man and Leisure aan de Design Academy in Eindhoven. Ze kreeg op haar negentiende acute leukemie. Haar tijd in het ziekenhuis is de inspiratiebron voor een serie ideeën en ontwerpen die ze in oktober tijdens de Graduation Show presenteert in haar boek 'Humanising the White Building'. Eén van die ontwerpen is 'IV Walk', een hip vest dat dient als alternatief voor het traditionele mobiel infuus.  

Dave Hakkens (29)

Dave Hakkens studeerde Industrieel Ontwerp aan de Design Academy in Eindhoven. Zijn afstudeerproject ‘Phone Blocks’, een modulaire smartphone sloeg in 2013 in als een bom en ging de hele wereld over. Tijdens Dutch Design Week presenteert Hakkens de laatste versie van 'Precious Plastic', een serie machines waarmee iedereen zelf plastic kan recyclen. Hakkens deelt zijn kennis gratis en met iedereen. De bouwtekeningen van 'Precious Plastic' staan online en de recyclingmachines draaien inmiddels overal in de wereld op bijna 80 plekken, van Cambodja tot Australië..

Manon van Hoeckel (27)

Manon van Hoeckel studeerde in 2014 af als social designer aan de Design Academy in Eindhoven. Ze ontwikkelt tools die ervoor zorgen dat we elkaar vaker tegenkomen in de openbare ruimte. En dat ‘vreemden’ met elkaar in gesprek gaan. In 2015 kwam ze met ‘In Limbo Embassy’, een mobiel kantoor voor asielzoekers zonder de benodigde documenten. Hier kunnen zij hun verhalen delen. Dit jaar presenteert Van Hoeckel haar laatste versie van 'Luisterruit'. In deze audiotours horen treinreizigers verhalen over de mensen, dorpen en steden waar zij langs rijden.

Ermi van Oers (26)

Ermi van Oers studeerde in 2016 af als product designer aan de Willem de Kooning Academy in Rotterdam. Ze verbindt mensen, technologie en natuur en vindt dat we onze relatie met de natuur moeten verbeteren. Tijdens de Dutch Design Week presenteert Van Oers, samen met partner 'Plant-E' haar 'Living Light project': lampen die energie halen uit de fotosynthese van een plant of uit bacteriën in vies water. Inmiddels heeft ook de gemeente Rotterdam interesse in haar werk. Rotterdam gaat drijvende woningen bouwen in de Nassauhaven in Feijenoord. Die kunnen worden aangesloten op dezelfde techniek. Wie dan in zo'n huis de tv aanzet, reinigt meteen het badwater en een golfje havenwater.

Arvid Jense (29)

Arvid Jense studeerde industrieel ontwerp aan de technische universiteiten van Enschede en Eindhoven. Samen met Marie Caye van de Design Academy ontwierp hij verschillende geluidsinstallaties en muziekinstrumenten. Tijdens Dutch Design Week is hun laatste creatie te zien: 'SAM' (Symbiotic Autonomous Machine), een robot die een volledig autonoom frisdrankbedrijf is. 'SAM' mixt zelf de smaken, bestelt nieuwe voorraad, houdt de reacties op social media bij en heeft een eigen bankrekening. De vraag is: heeft SAM daarmee dezelfde rechten als een menselijke ondernemer?

Bas Timmer (27)

Bas Timmer is mode-ontwerper. Hij studeerde Fashion Design en Fine Arts aan ArtEZ Institute of the Arts in Arnhem. Timmer ontwierp een serie kleurige truien maar kreeg landelijke bekendheid met de 'Sheltersuit', een wind- en waterdichte jas waar je een slaapzak van kunt maken. Bas kwam op het idee voor de 'Sheltersuit' na een sterfgeval van een dakloze in zijn directe omgeving. Inmiddels wordt het ‘daklozenpak’ gebruikt door zwervers en vluchtelingen. Timmer en zijn compagnon betrekken allerlei mensen bij de productie: ex-daklozen, vluchtelingen en andere mensen die een tijdje weg zijn geweest op de arbeidsmarkt.

Frank Kolkman (28) 

Frank Kolkman is experimenteel ontwerper. Hij studeerde Product Design aan de ArtEZ Institute of the Arts in Arnhem en behaalde vervolgens zijn master Design Interactions aan de Royal College of Art in London. Kolkman combineert in zijn werk de nieuwsgierigheid naar de werking van dingen met analytisch denken en intuïtief design. Doel van zijn werk is om onze ideeën over hedendaagse en toekomstige technologieën aan de kaak te stellen. Vorig jaar won hij een Dutch Design Award voor 'Designs for Flies'. Dit jaar presenteert hij 'Outrospectre'. Het werk simuleert een out-of-body ervaring die terminale patiënten kan helpen bij het erkennen van hun naderende dood en hun angst voor de dood te verminderen.

Download het persbericht (Nederlands)

Download

Download het persbericht (Engels)

Download
Gerelateerde berichten