Zoeken

Sluit zoeken
Pers Archief

DDW maakt 2019 ambassadeurs bekend

04 July 2019

Dutch Design Week (DDW) wil dit jaar de boel opschudden door de huidige stand van zaken in de wereld opnieuw te evalueren. Er is geen seconde te verliezen in het aanspreken van de moderne paradox, waarin eindeloze kansen en mogelijkheden tegelijk bestaan met globale problemen. Tijdens de week worden de mogelijkheden getoond die er op dit moment zijn om de wereld leuker, beter en duurzamer te maken. Door deze vier ambassadeurs te kiezen, brengt DDW19 betovering, uitvinding, theorie en architectuur samen met behulp van Studio Drift, Jalila Essaïdi, Alice Rawsthorn en Stefano Boeri Architetti.

De ambassadeurs

De ambassadeurs van DDW19 verleggen stuk voor stuk de grenzen van hedendaags design. Met de keuze voor deze vier vertegenwoordigers brengt het designfestival verschillende disciplines van het ontwerpveld samen om zo het gesprek over design en de oplossingen die design kan bieden te verrijken en te stimuleren.

Studio Drift
© Illustratie: Gijs Kast

Studio Drift

Technologie die de toeschouwer raakt. Studio Drift slaagt erin om de kloof tussen technologische innovatie en sociale interferentie te overbruggen met interactieve kunstinstallaties die toeschouwers kunnen betoveren en een effect hebben op een duurzame toekomst. In de afgelopen 10 jaar zijn ze evenveel ondernemers als kunstenaars geworden. Studio Drift is in 2007 opgericht door Lonneke Gordijn (1980) en Ralph Nauta (1978).

Jalila Essaïdi
© Illustratie: Gijs Kast

Jalila Essaïdi

Essaïdi brengt de toekomst een stapje dichterbij met internationaal erkende en bekroonde projecten als ‘bulletproof skin’ en ‘Mestic’. Ze verovert een deel van de wereld door de grenzen op te zoeken van materiaal, ontwikkeling en biotechnologie. Jalila Essaïdi (geboren in 1980) is gespecialiseerd in bio-based materialen en biologische kunst.

Alice Rawsthorn
© Illustratie: Gijs Kast

Alice Rawsthorn

Met haar scherpzinnige en treffende schrijfstijl daagt Alice Rawsthorn het discours van design uit om het naar een hoger niveau te tillen. Als bekroond designrecensent en -auteur bevindt ze zich in een unieke positie om de stemmen te introduceren van mensen van buiten de ontwerpgemeenschap waarvan zij gelooft dat hun werk een diepgaande invloed heeft gehad op ons begrip van design. Alice Rawsthorn is een bekroond designrecensent en auteur van de veelgeprezen boeken Design as an attitudeen Hello world: where design meets life.

Stefano Boeri
© Illustratie: Gijs Kast

Stefano Boeri Architetti

Een van de hoofddoelen van Stefano Boeri Architetti is om het probleem van verstedelijking en de impact van steden op klimaatverandering op te lossen. In plaats van te speculeren, brengt Stefano Boeri Architetti daadwerkelijk verandering teweeg door wetenschap en praktische oplossingen te combineren. Stefano Boeri en partner Franscesca Cesa sluiten zich aan bij DDW als een van de belangrijkste bureaus die van de impact van steden op klimaatverandering door middel van design verminderen. Stefano Boeri Architetti is begonnen door Stefano Boeri in 2009. Architecten Francesca Cesa Bianchi en Marco Giorgio zijn in 2019 partner geworden. 

Meer informatie over de respectievelijke ambassadeurs zal in de komende weken volgen.

DDW19 - If Not Now, Then When?

Design en experimenteren spelen een belangrijke rol bij innovatie. In onze wereld, die schijnbaar eindeloze mogelijkheden biedt op het gebied van design, technologie en nieuwe materialen, nemen ook dringende mondiale problemen in hoog tempo toe.
Met het thema van 2019 gaat DDW nog een stapje verder. Voortbordurend op de vraag ‘If not us, then who?’ geeft het toonaangevende designevenement in Europa dit jaar een podium aan ontwerpers om te laten zien waar het ontwerpveld zich op dit moment bevindt.

Martijn Paulen, CEO: "Ontwerpers kunnen het probleem veranderen door deze vraagstukken op een fundamenteel niveau te bestuderen. Met dit thema wil DDW19 bijdragen aan het schaalbaar maken van innovatie op het gebied van ideeën, materialen en processen. Deze vertegenwoordigers zijn geweldige pleitbezorgers die ons hierbij kunnen helpen."

Ervaar de toekomst van design tussen 19 en 27 oktober

Gedurende de week zal DDW het werk en de ideeën presenteren van meer dan 2600 designers aan meer dan 350.000 bezoekers uit Nederland en het buitenland. Doe mee met de discussie rondom het thema If Not Now, Then When? en ontdek de waardevolle input van onze ambassadeurs.

Volledige bio's van de DDW19 ambassadeurs zijn op te vragen via Anoek Hagenaars.