Zoeken

Sluit zoeken
Pers Archief

Dutch Design Week 2020 gaat uitsluitend door als virtueel festival

30 September 2020

DDW gaat dit jaar alleen door in virtuele vorm. Lees hieronder meer!

Vandaag heeft burgemeester John Jorritsma van Eindhoven op advies van de Veiligheidsregio besloten dat de fysieke Dutch Design Week (DDW) geen doorgang kan vinden. De noodverordening die deze week van kracht is geworden na het uitvaardigen van nieuwe coronamaatregelen door het kabinet, heeft de burgemeester doen besluiten alle geplande bijeenkomsten in het kader van de fysieke Dutch Design Week (DDW) af te gelasten. Dat betekent dat het festival dit jaar uitsluitend door kan gaan in virtuele vorm.

De Veiligheidsregio is tot dit besluit gekomen door het snel toenemende aantal coronabesmettingen en de reisbewegingen die de DDW-bezoekers uit binnen- en buitenland met zich mee zouden brengen. De burgemeester zag zich daarom genoodzaakt dit besluit te nemen. 
 
Dutch Design Foundation (DDF), de organisatie achter DDW betreurt het besluit maar heeft zeker ook begrip: “We worden in sneltreinvaart ingehaald door de ontwikkelingen van COVID-19 en hebben oog voor de impact, vandaar begrip voor dit besluit. De afgelopen maanden hebben wij samen met de ontwerp community en onze partners ontzettend hard gewerkt aan een bijzondere DDW waarbij relevante ontmoetingen tussen het ontwerpveld en professionele bezoekers centraal stonden. Anders dan dat we gewend waren zou het dit jaar een intiem festival worden, dat zowel fysiek als virtueel zou plaatsvinden. De ontwerp community stond klaar om de wereld te laten zien hoe zij kunnen bijdragen aan het bieden van nieuw perspectief. Het is ongelooflijk pijnlijk dat we in een jaar waarin zij het harder nodig hebben dan ooit, zo worden ingehaald. Dat dit een bizar jaar is wisten we natuurlijk, maar dat het fysieke festival nu, 2,5 week voor aanvang, geen doorgang kan vinden stemt ons ontzettend verdrietig”, aldus Martijn Paulen, directeur DDF.
 
Burgemeester Jorritsma waardeert het enorm dat DDW zoveel mogelijk corona-proof is gemaakt, maar volgens hem weegt de bestuurlijke verantwoordelijkheid die hij draagt in de bestrijding van het coronavirus zwaarder: “Als ik de toenemende besmettingen in onze stad zie, met de beelden van de krakende gezondheidszorg in het voorjaar nog op mijn netvlies, dan kan ik niet anders dan absolute voorrang geven aan het bestrijden van het virus en het tegengaan van nieuwe besmettingen. Het naar de stad halen, of binnen de stad faciliteren van grote groepen mensen die DDW bezoeken, past daar niet in.”
 
DDW Virtueel
Rekening houdend met de te verwachten impact van COVID-19 heeft DDW in de afgelopen maanden ook hard gewerkt aan het ontwikkelen van een virtuele festival ervaring. In eerste instantie parallel aan de fysieke DDW, maar nu zal dit het internationale hoofdpodium worden. Paulen: “Natuurlijk kan dit de fysieke week niet vervangen, maar we gaan met het virtuele programma verder opschalen om het ontwerpveld zoveel mogelijk ondersteunen bij het creëren van relevante verbindingen”. De komende dagen zal de organisatie in afstemming met de ontwerp community en partners nader bepalen hoe dit vorm te geven. Het bewerkstelligen van deze verbindingen zal ook een belangrijke doelstelling zijn voor de rest van dit jaar en de periode daarna.

Download hier het Nederlandstalige persbericht

Download

Download hier het Engelstalige persbericht

Download