Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) RIZOOM

Een serie bespiegelende lichtobjecten die je uitnodigt om op een andere manier naar de werkelijkheid te kijken.

Dit project was onderdeel van DDW 2023
APTUM x LUCAS & LUCAS - Rizoom ā€” Ā© Lucas & Lucas

Een rizoom is een ondergrondse wortelstructuur die horizontaal groeit, ongebreideld voortwoekert en een veelheid aan lijnen en vertakking produceert. Het is een symbool voor denken zonder rechte lijn of vaste structuur, in een netwerk van ideeƫn en gedachtes dat steeds nieuwe verbindingen creƫert.

APTUM x Lucas en Lucas

Biologisch bezien is een rizoom een netwerk van wortels die nergens lijken te beginnen of eindigen. Ondergrondse wortels die ongebreideld voortwoekerend in elkaar grijpen en op schijnbaar willekeurig kruisingen verbindingen aangaan. Het rizoom is altijd aan het worden.

Het rizoom staat ook symbool voor een manier om de werkelijkheid te ervaren. Volgens filosoof Deleuze is het een niet lineaire denkwijze, zonder vaste structuur, als een niet hiƫrarchisch netwerk dat voortdurend nieuwe paden inslaat en nieuwe verbinding creƫert. Een netwerk van gedachtes en concepten waar op elke kruising iets nieuws kan ontstaan.

Creativiteit is beweeglijk en productief in een rizoom. Het biedt de ontoombare stroom van ideeƫn de ruimte om zich een weg banen via ongebaande paden. Op elke punt waar in het levende netwerk een verbinding ontstaat, begint iets nieuws. Creativiteit geeft het rizoom betekenis.

Vanuit deze gedachte bundelden Aptum Customized Lighting Creations en designstudio Lucas en Lucas hun krachten. Met een gedeelde liefde voor innovatie en creativiteit ontwierpen ze gezamenlijk een serie lichtobjecten die de ruimte geeft aan de verbeelding en uitnodigt tot reflectie.

Magische lichtcreaties x alledaagse verwonderingen

Aptum is bekend om zijn innovatieve benadering van verlichting en creƫert unieke en opvallende lichtobjecten. De designers van Aptum zien verlichting als een vorm van kunst en zelfexpressie en streven ernaar om ruimtes te verlichten met verwondering en magie.
GeĆÆnspireerd door voorwerpen uit het dagelijks leven, ontwerpen Lucas en Lucas verrassende design objecten. Kenmerkend voor hun werk is het spelen met vorm, kleur en materiaal en het streven naar een minimalistische esthetiek.

Verlichte reflecties

De samenwerking tussen Aptum en Lucas en Lucas is een perfecte combinatie van techniek, ontwerp en creativiteit. Voor hun serie spiegelobjecten genaamd Jagged Reflection (uitgebracht in 2016) ontwikkelden Lucas en Lucas een geheel eigen techniek om een samenspel van licht en reflectie te creƫren. Deze techniek, in combinatie met de expertise en innovatiekracht van Aptum op het gebied van verlichtingsontwerp, resulteerde in een collectie lichtobjecten die spelen met de grenzen van wat echt is en wat slechts een weerspiegeling lijkt te zijn.

APTUM x LUCAS & LUCAS - Rizoom ā€” Ā© Lucas & Lucas

APTUM x LUCAS & LUCAS - Rizoom ā€” Ā© Lucas & Lucas