Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) BURO MISO

Vanuit BURO MISO onderzoekt kunstenaar en ontwerper Arne Hendriks samen met bezoekers welke rol miso kan spelen in de verschillende transities.

Dit project was onderdeel van DDW 2023
Droom MISO / Dream Miso

Arne Hendriks en Rabobank presenteren BURO MISO, een onderzoek naar het maken en eten van gefermenteerde bonenpasta als vorm van positieve verandering en het verlangen naar minder.

Een rol voor miso in transities

Arne Hendriks en Rabobank presenteren BURO MISO, een onderzoek naar het maken en eten van gefermenteerde bonenpasta als vorm van positieve verandering en het verlangen naar minder.

Vanuit het paviljoen BURO MISO onderzoekt kunstenaar en ontwerper Arne Hendriks samen met bezoekers welke rol miso kan spelen in de verschillende transities: de eiwittransitie, de energietransitie, de zorg-transitie, en misschien zelfs de transitie naar een mens die vrij en welvarend binnen de grenzen van de planetaire mogelijkheden leeft. Het project is een samenwerking met misomaker Marika Groen en professor Cor van der Weele.

De potentie van miso

Arne Hendriks raakte gefascineerd door miso tijdens een bezoek aan het Japanse eiland Okinawa waar hij bij het ontbijt een kom misosoep kreeg voorgezet. Hij werd verliefd op de intense smaak, de complete voedingswaarde, de schoonheid van het productieproces, en de talloze manieren waarop miso smaak aan het leven geeft. Maar bovenal was hij onder de indruk van de spirituele en verhalende eigenschappen en de potentie die miso heeft om de mens te helpen om radicale verandering te omarmen.

Nieuw perspectief op groei en krimp

Om nieuw perspectief te ontwikkelen hebben we andere metaforen, een andere taal en andere praktijken nodig; misschien dat miso ons een beetje op weg kan helpen. Om dat proces te ondersteunen is BURO MISO een tentoonstelling, een onderzoek, een miso-proeverij, een workshop-ruimte, en oefenruimte/clubhuis/consulaat voor een netwerk van miso liefhebbers. Met BURO MISO concretiseren we de stap terug (krimp) door van dierlijke naar plantaardige proteïne en smaak over te stappen. Het geeft zowel praktische als symbolische vorm aan het idee van minder.

Arne Hendriks was in 2014 al ambassadeur van DDW en won in 2013 een Dutch Design Award met zijn project ‘The Incredible Shrinking Man’. Het werk van Hendriks is een collectieve artistieke oefening in verlangen naar positieve verandering. Sinds 2018 werkt hij samen met de Rabobank in een diepgaand onderzoek naar de maatschappelijke en economische consequenties van onze relatie met de begrippen groei en krimp.

BURO MISO is tijdens Dutch Design Week onderdeel van het programma van de Embassy of Food en te vinden op het Ketelhuisplein.