Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) SHIPPO VASE

Cloisonné Vaas

Dit project was onderdeel van DDW 2023
SHIPPO VASE

YOCHIYA presenteert bij Piet Hein Eek een serie vazen die zijn gemaakt door cloisonné, een traditioneel ambacht dat langzaam verloren gaat en diepe banden heeft met Japan en Nederland, te combineren met de zeer improviserende hedendaagse technieken van lassen en hydrovormen.

Cloisonnéwerk

Cloisonné is een ambacht waarbij een glasachtig glazuur op zilver of koper wordt aangebracht en gebakken.
Nederland is het enige land waarmee nog handel wordt gedreven sinds de periode van nationaal isolement van Japan (17e eeuw). Er wordt gezegd dat het cloisonnéambacht in Japan sterk is beïnvloed door de uit Nederland geïmporteerde cloisonnéborden.

Beeldhouwen zoals Tekenen

De kenmerken van cloisonné zijn onder andere de traditionele realistische weergave en universele vormen die met glazuren worden aangebracht. Maar in tegenstelling tot keramiek, waar abstracte vormen en unieke texturen kunnen worden bereikt door glazuren van dezelfde glasachtige aard toe te passen, komen deze bijna niet voor. Dit komt omdat de aard van metalen en de afwerking van cloisonnéglazuren het mogelijk maken om de uiteindelijke vorm al tijdens het productieproces te voorspellen.
Daarom onderzocht YOCHIYA de onaangeboorde mogelijkheden van cloisonné door improviserende en toevallige moderne technieken te combineren, zoals lassen en hydraulische druk, in plaats van uitsluitend te vertrouwen op traditionele technieken. Beeldhouwen alsof je tekent en de toevallige momenten omarmen die zich voordoen, leidde tot vele fascinerende ontdekkingen.

SHIPPO VASE