Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) What if Lab: Rethinking shared space

Wat als... de gedeelde ruimte zó is ingericht dat mens, industrie en mobiliteit duurzaam met en naast elkaar bestaan?

Dit project was onderdeel van DDW 2023
Amsterdam — © Sweco Nederland

Een toekomstbestendige woon, werk en leefomgeving vraagt om integrale en adaptieve oplossingen. Daarbinnen moeten we keuzes maken. Juist op de plekken waar het schuurt. Waar verschillende functies zoals industrie, mens en mobiliteit samen komen.

Sweco design challenge

Samen met de Dutch Design Foundation organiseert Sweco voor de derde keer het What if Lab. In dit lab dagen we ontwerpers uit om een grensverleggende toepassing voor het ruimtelijke, sociale en digitale domein te ontwikkelen. Dit jaar krijgen Space&Matter, Starling Studio en Cocosmos de kans om samen met de experts van Sweco vernieuwende ideeën op tafel te brengen.

Druk op de ruimte neemt toe

De uitdaging draait dit jaar om ruimte, omdat ruimte beperkt is en de druk op de beschikbare ruimte steeds verder toeneemt. In de binnenstad, in het landelijk gebied en op de plekken waar die twee elkaar ontmoeten.

Oplossingen

Het is daarom noodzakelijk om op een andere manier te gaan kijken naar ruimtelijke structuren, inrichting en gebruik. Denk aan plekken waar het nu schuurt, waar industrie tegenover wonen staat, mobiliteit tegenover leefbaarheid of natuur tegenover landbouw. De ontwerpers hebben oplossingen bedacht voor de manier waarop functies in deze gebieden op een positieve en toekomstbestendige manier met elkaar kunnen worden gemengd.

De geselecteerde ontwerpbureaus krijgen toegang tot de kennis en het netwerk van Sweco. En krijgen ze een podium tijdens de Dutch Design Week 2023.

Amsterdam — © Sweco Nederland

Amsterdam — © Sweco Nederland

M4H Rotterdam — © Sweco Nederland

M4H Rotterdam