Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) Growable Graphics

Grafisch ontwerp van de toekomst - De introductie van Biophilic Graphic Design via een duurzaam bewegwijzeringssysteem

Dit project was onderdeel van DDW 2023
Sample tile covered with local moss

Growable Graphics is een bewegwijzering concept dat een werkend voorbeeld demonstreert van ā€œBiophilic Graphic Designā€: het fuseren van biologie en design, een voorbeeld van hoe ons grafisch ontwerp van de toekomst eruit kan zien als we ons laten inspireren door de natuur en ermee samenwerken.

Stel je onze graphics voor als kleine ecosystemen

Dit project is ontstaan uit de drang om te ontsnappen uit de niche van het hedendaagse grafische ontwerp dat meestal wordt gebruikt voor commerciĆ«le promotie en om het een breder doel te geven door de plaats waar het leeft en hoe het wordt gebruikt te veranderen. Biophilic design, het gebruik van natuurlijke elementen om de natuurlijke omgeving na te bootsen, staat erom bekend de mentale gezondheid, productiviteit en algehele welzijn van mensen te verbeteren. Het kan ook voordelen voor het milieu hebben zoals temperatuurbeheersing in steden en een verbeterde biodiversiteit. Omdat deze nieuwe ontwerp trend vooral vertegenwoordigd is in bouwgerelateerde disciplines of in de mode, had de ontwerper van dit project de visie om biophilic design te combineren met haar discipline van grafisch ontwerp en creĆ«erde een nieuwe ontwerpstijl: Biophilic Graphic Design. Het beantwoordt vragen als: hoe kunnen we samenleven met andere soorten, de biodiversiteit in steden verbeteren en onze graphics produceren zonder schadelijke technieken? ā€œGrowable Graphicsā€ is een levend voorbeeld van deze nieuwe ontwerpstijl.

Over het bewegwijzeringssysteem

Dit bewegwijzeringssysteem bestaat uit zeshoekige tegels die zijn bedekt met lokale mos- en korstmossoorten en kunnen worden gebruikt voor letters, cijfers, pijlen en andere vormen. Om de lokale biodiversiteit te verbeteren leven de tegels het hele jaar door op het dak van de locatie en worden ze geoogst voor de evenementen. Dankzij de geometrische vorm van het hout kunnen ze eindeloos worden gerangschikt en gecombineerd. De tegels kunnen keer op keer worden gebruikt zonder afval te creĆ«ren terwijl ze hopelijk meer koolstof opzuigen dan de productie ervan zou hebben uitgestoten. Omdat het product biologisch afbreekbaar is, de lokale biodiversiteit en luchtkwaliteit verbetert en geen afval produceert is het een goed voorbeeld van hoe op de natuur geĆÆnspireerd grafisch ontwerp van de toekomst eruit zou kunnen zien als we onze huidige ontwerpbenadering heroverwegen en producten voor lange termijn doelen creĆ«ren in plaats van snelle modetrends te volgen. Het doel van het project is om mensen te verbinden met de natuur in stedelijke ruimtes en om bewustzijn te creĆ«ren voor het potentieel van bio-infused design.

Play video