Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma '23

Internet Explorer

Door een digitale berg te beklimmen probeert de internetgebruiker voldoening te vinden in een digitaal landschap.

Still from the installation 'Internet Explorer'

Grafisch ontwerper Jurre Latour nodigt je uit voor een digitale wandeling de berg op. Door mee te doen aan zijn digitale expeditie is het de vraag of het mogelijk is om binnen de digitale wereld een soort voldoening te vinden, vergelijkbaar met 'de echte ervaring'.

Over 鈥業nternet Explorer鈥

Een computerstoel v贸贸r meerdere schermen die video鈥檚 afspelen van een digitale wandeling de berg op. (00:20:36)

De schermen om ons heen vormen slechts een fractie van de media die we dagelijks gebruiken. Ze bieden oplossingen voor problemen die voorheen geen probleem waren. Het maakt ons leven veel gemakkelijker. We zoeken naar manieren om dingen met zo weinig mogelijk inspanning uit te voeren. Comfortabel en effici毛nt, maar je voelt je achteraf niet voldaan.

Door digitaal een berg op te klimmen, probeert de internetgebruiker voldoening te vinden in de digitale wereld. Met weinig inspanning probeert hij de ervaring van de zeer inspannende activiteit bergbeklimmen, na te bootsen.

De zoektocht naar digitale voldoening

Technologie lijkt de voor de hand liggende oplossing voor het grote deel van onze dagelijkse problemen zoals communicatie, entertainment en het verkrijgen van informatie. Maar hebben we een oplossing voor grotere, belangrijkere vragen? Vragen zoals: 鈥楬oe vinden we voldoening in het leven?鈥 Nu we de gewoonte hebben ontwikkeld om oplossingen in de technologie te zoeken, zal het voor de hand liggende antwoord zijn; met technologie.

De effici毛ntie van technologie is iets dat meestal in ieders voordeel werkt. Maar het elimineert een heleboel factoren die aan de reis kunnen bijdragen. Toen ikzelf tijdens het afstuderen vastliep in mijn digitale gewoontes, besloot ik een berg te gaan beklimmen in Oostenrijk. Met als doel mijn hoofd leeg te maken en af te kicken van mijn dagelijkse dosis technologie, werd ik me bewust van de kleinere dingen om me heen. De complexiteit en serendipiteit onderweg gaven mij vreugde. Ik begon me af te vragen of er een manier was om de vreugde die ik daar voelde, te integreren in mijn digitale gewoonten thuis. Dus ik vroeg me af of het digitaal beklimmen van diezelfde berg het gevoel kon reproduceren dat ik daar ervoer.

Over Jurre Latour

Jurre Latour is een in Utrecht gevestigde grafisch ontwerper met een speciale interesse in technologie. Door bewegend beeld, visuele identiteiten en redactioneel ontwerp te combineren, cre毛ert hij onderscheidende en impactvolle visuele verhalen. Hoewel het merendeel van zijn werk digitaal wordt gecre毛erd, geeft hij er de voorkeur aan om zijn werk tot leven te zien komen in de fysieke wereld. Zijn werk varieert tussen commerci毛le en culturele projecten.

Internet Explorer 鈥 漏 Jurre Latour

Still from the installation 'Internet Explorer'

Hallenweg area, De Fabriek, Baarsstraat 38 , Map No. E3
Map wordt geladen...
Niet rolstoel toegankelijk
Toiletten aanwezig