Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) Square meters of colour

Schilderen met natuurlijke pigmenten uit eigen omgeving

Dit project was onderdeel van DDW 2023
Natural colour swatches

Miriam Sanders is een schilder en ze creëert abstracte schilderijen vol energie.
Ze maakt zelf haar verf van pigmenten uit haar eigen omgeving: van bloemen tot voedselresten en alle potten die haar kat heeft omgegooid in de laatste 2 jaar. Elk materiaal vraagt om een andere manier van verwerken.

Natuurlijke pigmenten

Pigmenten kun je op verschillende manieren uit je eigen omgeving verkrijgen. Sommige materialen, zoals zand en steen, kunnen gewoon fijngemalen worden in een vijzel. Van bloemen, planten en groenteresten kun je een (lake) pigment maken door gebruik te maken van warmte, aluin en soda. En metaal levert verschillende mooie kleuren op door oxidatie van bv koper en brons. Met dit project laat ik zien hoe groot de diversiteit aan kleuren is uit mijn eigen omgeving en hoe rijk het natuurlijke palet kan zijn om mee te schilderen. De mogelijkheden en combinaties zijn eindeloos.

Vierkante meters

Ik heb materialen verzameld uit 6 ‘vierkante meters’ in mijn eigen omgeving. Plaatsen waar ik toegang tot had tijdens mijn zoektocht naar pigmenten. De materialen die ik gebruikt heb, komen van: het bos, de ingrediënten voor guacamole, stranden en eilanden, metaalresten, bloemen en alles wat mijn poes Shizzle kapot heeft gemaakt sinds ze bij mij woont. Ik gebruik al deze pigmenten in 6 verschillende, abstracte schilderijen van 1 m2 per stuk.

Pigments by Shizzle the cat

Making pigments from flowers — © Spotworkshops.nl

Dye from black petunias

Painting with pigments