Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma '23

Koraal | een jubileumset

30 jaar ontwerpen keukentextiel | Koraal | het verhaal

Koraal | thee-en handdoek — © Dennis A-Tjak & Piep van Sante

Tijdens de DDW wil Mariëtte Wolbert haar eigen label in eigenzinnige keukentextiel laten zien die zij sinds 2014 is gestart. Daarbij is er speciale aandacht voor haar jubileumset Koraal vanwege haar 30 jaar ontwerpen in keukentextiel.

Koraal | inspiratie

Toen Mariëtte Wolbert 30 jaar geleden haar carrière als textielontwerpster begon, was ze in de Rode Zee aan het snorkelen en raakte betoverd door de kleuren en de sprookjesachtige wereld van het koraal. Dankzij een recent tv-item over ‘Burgers Zoo Ocean’ zag ze opeens helder dat deze wonderbaarlijke wereld maar ook de dreigende teloorgang het onderwerp moest zijn van haar speciale jubileumeditie.

Koraal is eigenlijk een groep dieren. In het weefsel van het koraaldiertje wonen eencellige algen die de kleur aan het koraal geven. Alle soorten koraal zijn beschermd en hebben het erg zwaar in de natuur: vooral door klimaatverandering, maar ook door vervuiling en overbevissing.

In het ontwerp van de jubileum keukenset Koraal, heeft Mariëtte de waaiervorm gebruikt van de ‘acabaria splendens’, een zachte koraalsoort. De rondjes in de doeken zijn de larfjes die dwarrelen om verderop een plekje te vinden. In de rand heeft zij het ‘hersenkoraal’ toegepast.

Glazendoek

Als aanvulling op de jubileum keukenset ontwierp Mariëtte een halflinnen glazendoek die in samenwerking met het Weverijmuseum Geldrop werd ontwikkeld.
Ze deed in het museum eerst onderzoek naar de mogelijkheden. Er waren enkele beperkende factoren maar het was vooral ook erg inspirerend. Een bezoek aan museum Bussemakershuis, een museum over de Twentse textielindustrie met grote kennis van linnen, leidde tot een aanpassing in de binding die ze oorspronkelijk bedacht had.

De kettingdraden van de glazendoek bestaan uit banen van blauw en rood katoen. Dit symboliseert het koraal en de alg die naast elkaar leven en zo elkaars kleur krijgen. Door de klimaatverandering verbleekt het koraal. Dit wordt gesymboliseerd door meer ruimtes tussen de strepen en ook een kleurverandering in de strepen. Het blauw wordt lichtblauw, het rood roze. De inslag is gemaakt van zandkleurig linnen. Halverwege gaat deze over in wit. Ook hier zie je de symboliek van de verbleking.

Ontwerpstudio BL heeft, geïnspireerd op de Koraal theedoek, exclusief voor Mariëtte een 3D geprinte koraalknop ontwikkeld.

Dit onderzoek is mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie

Over Mariëtte Wolbert Textiles

Als designer zoek ik vanuit een onderzoekende, nieuwsgierige en open attitude naar het best passende ontwerp. Ik heb jarenlange ervaring in het ontwerpen van textiel en heb mij zich met name toegelegd op interieur. Mijn ontwerpen hebben een herkenbare signatuur en de combinatie van hoogwaardige materiaalkeuze, technische kennis, heldere vormentaal en een vleugje lichtheid en humor maken mijn werk geliefd. Ik omschrijf deze speciale kwaliteit als de vijf “L’s”: ‘Lekker’, ‘Licht’, ‘Logisch’, ‘Luxe

Jubileumset Koraal, gouden veter, knop, glazendoek — © Piep van Sante

Dennis A-Tjak & Piep van Sante

Partners
Sectie-C area, Atelier Houtwerff, Daalakkersweg 4-26 , Map No. I5
Map wordt geladen...
Volledig rolstoel toegankelijk
Honden toegestaan
Toiletten aanwezig