Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) Remembering by Feeling

Een verkennende reis naar de ingewikkelde dans tussen herinnering, tastzin en het samenspel van licht.

Dit project was onderdeel van DDW 2023
Remembering by Feeling — © Man Pan Lau

Ik ben altijd nieuwsgierig naar het verband tussen de perceptuele ervaring van het aanraken en het bewustzijn dat in ons lichaam ontstaat. Hoe vormen deze ervaringen herinneringen en hoe geven ze bovendien vorm aan onze verbeelding en ons begrip van de werkelijkheid?

Het licht aanraken

"Remembering by Feeling" is een licht- en textielsculptuurinstallatie. De verlichtingsinstallatie zwaait en belichaamt optische vezels in textiel en reageert op delicate veranderingen in het lichaam van de kijker - temperatuur en beweging, waarbij schijnbaar de contouren van geheugen en tijd worden gevolgd.

Hier is licht daarom een visualisatie van de momentane emoties, onze innerlijke toestanden, die de vluchtige vergankelijkheid van onze perceptie van emoties en gevoelens in de loop van de tijd imiteert.

Textiel en het verloren geheugen van de huid

De huid, een orgaan met gevoel, bevat diepgaande herinneringen en traceert de contouren van het geheugen en de eb van de tijd door middel van de taal van de lichaamstemperatuur en de intimiteit van aanraking. Het gebruik van zacht textiel is daarom een bewuste keuze en dient als een aangrijpende metafoor die doet denken aan de huid - het ingewikkelde vat van waarneming en herinnering.

De textielsculpturen zijn een belichaming van het tactiele record en nodigen toeschouwers uit om zich onder te dompelen in een multisensorische reis die het rijk van de verbeelding overstijgt en diep contact maakt met de essentie van voelen en herinneren. De gedraaide en verfrommelde textuur symboliseert de metamorfose die we door de tijd heen ondergaan.

De poëzie van aanraking

Met een omarming van licht en materialiteit gaat de installatie een dialoog aan met de toeschouwers. Terwijl de toeschouwers ermee interageren, reageren de stoffen op hun aanrakingen, waardoor een diepgaande verbinding tussen fysiek en emotioneel ontstaat. Het zachte spel van licht op de huid versterkt de wisselwerking tussen lichamelijk geheugen en zintuiglijke prikkels en versterkt zo de geheugenvorming en de perceptie van de werkelijkheid.

Als de betrokkenheid met de sculpturen begint, reageert het zachte textiel op aanrakingen, waardoor een symfonie van sensaties ontstaat die het geheugen en de perceptie van de werkelijkheid ondersteunt. Binnen deze tactiele ontmoeting orkestreert de aanraking van licht op de huid een harmonieuze samensmelting van het fysieke en emotionele, wat uitnodigt om de nuances van herinnering en verbeelding te verkennen.