Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) New Store

Dit project was onderdeel van DDW 2023
New Store — © Graphic design: Cengiz Mengüç with NM(studio)

Stel je voor: winkels waar consumeren bijdraagt aan het behoud van ons milieu, in plaats van deze belast. Met New Store heroverweegt Nieuwe Instituut het begrip ‘product’ en onderzoeken we alternatieve manieren van uitwisseling. Tijdens DDW is de eerste pop-up versie van New Store te zien.

New Store pop-up tijdens Dutch Design Week 2023

In deze eerste testversie van New Store die tijdens DDW in Residency for the People te zien is, worden andere manieren van consumeren voorgesteld en kunnen bezoekers regeneratieve producten testen. Tijdens dit eerste experiment binnen het meerjarige programma onderzoekt het Nieuwe Instituut, in samenwerking met de Internationale Architectuur Biennale Rotterdam (IABR) en The Seeking State hoe retail op termijn positief zou kunnen bijdragen aan ecologische en maatschappelijke processen.

Tijdens Dutch Design Week testen drie geselecteerde ontwerpers hun ideeën voor producten die – vanwege de manier waarop grondstoffen gewonnen worden, de productiewijze, de arbeidsomstandigheden, de verkoop en het uiteindelijke hergebruik – een alternatief voorstellen voor onze huidige manier van consumeren. De ‘niet-extractieve’ manier van werken, die geen waarde onttrekt, uitbuit of uitput, is nog maar een eerste stap in een langer traject. De gehele route naar regeneratie loopt van de huidige fase van uitbuiting via herstel en behoud naar uiteindelijk verbetering.

Het is de ambitie van New Store om naar die verbetering toe te werken door regeneratief ontwerp en regeneratieve retail uit te proberen en in praktijk te brengen. Hoe zou dat eruit kunnen zien? Nieuwe Instituut roept ontwerpers en makers op om mee te denken in het anders vormgeven van producten, winkels en uitwisseling.

De producten die in deze eerste vestiging van New Store te zien zijn, werden geselecteerd uit de inzendingen in reactie op een open call eerder dit jaar. Nieuwe Instituut biedt de geselecteerde ontwerpers met de New Store pop-up in Eindhoven een proeftuin. Na deze eerste pop-up volgt een tweede, uitgebreide versie op designbeurs Salone Del Mobile in Milaan in 2024. Op langere termijn willen we dat wat tijdens de testversies wordt geleerd over regeneratief ontwerp en winkelen, laten samenkomen in een fysieke New Store in het Nieuwe Instituut in Rotterdam.