Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) Spiraal Fyllotaxis Lampen en Interieurobjecten

Lampen en objecten gebaseerd op het botanie geïnspireerde Fibonacci patroon, gecreëerd middels algoritmisch ontwerpen en digitale productietechnieken

Dit project was onderdeel van DDW 2023
Baguio Table lamps Ø 35-28-21 cm — © Bastiaan Luijk

In zonnebloemen en dennenappels is de fascinerende schoonheid van het spiraal fyllotaxis patroon te zien. Harmonieuze eigenschappen zijn met wiskundige precisie ontrafeld: Fibonaccireeksen, symmetrie en gulden snede verhoudingen zijn de bouwstenen voor lampontwerpen en interieur objecten.

Beeldtaal van de natuur

Spiraal fyllotaxis is een terugkerend thema in het werk van STUDIO BL - Bastiaan Luijk. Fyllotaxis is een term dat in de plantkunde wordt gebruikt om de rangschikking van bladeren rond een as of stengel te beschrijven. Spiraal fyllotaxis is als patroon in onder andere de kop van zonnebloemen te zien. Dit patroon kan geconstrueerd worden met een wiskundige formule, zoals voorgesteld door Helmut Vogel in 'A better way to construct the sunflower head' in 1979. Deze formule omschrijft het patroon in het platte vlak (2D) en is toegepast in wandlampen en ornamenten. STUDIO BL heeft een methode en algoritme ontwikkeld, waarmee het spiraal fyllotaxis patroon ook als ruimtelijke structuur voor 3D ontwerpen toegepast kan worden. De studio creëert deze natuur geïnspireerde ontwerpen om verwondering te delen: het uitvergroten van de schoonheid van de natuur, deze dichterbij te brengen en op nieuwe wijze te waarderen.

Samenwerkingsprojecten: Koraalknop | NOVY SKOK | Heatfun Baguio

Koraal Knop
Ter gelegenheid van 30 jaar Mariëtte Wolbert Textiles creëerde zij 100 exclusieve keukensets met als thema Koraal. Voor deze keukenset werd Studio BL gevraagd een koraalknop te ontwerpen en te maken. Geïnspireerd door dit thema ontwikkelde Bastiaan een nieuw concept voor een Koraallamp, gebaseerd op zijn spiraal fyllotaxis algoritme.

NOVY SKOK
Decennia van ambachtelijk houtvakmanschap verenigd met algoritmisch ontwerp en digitale productie. Nederlandse ontwerpers Frida van der Poel en Bastiaan Luijk hebben de SKOK kruk opnieuw uitgevonden, oorspronkelijk ontworpen door Frida in 1994. De NOVÝ SKOK-serie verkent nieuwe combinaties van materialen, kleuren en functie.

Heatfun Baguio
Designer-maker Bastiaan Luijk en interieurarchitect Karel Bodegom zijn de samenwerking aan gegaan op basis van wonderlijke techniek met speciale eigenschappen- Hoe kunnen we warmte zichtbaar maken als de vlam gedoofd is? Hoe laten we zien dat de warmte straler aan staat? Een all over zwarte warmte plaat uit de Heatfun Collectie en een custom made Baguio tafellamp. Een statement voor war(mt)e liefhebbers.

Onze gecureerde artisan expositie in Atelier Houtwerff Sectie-C

Na een succesvolle gezamenlijke expositie in 2022 laten textiel ontwerper Mariëtte Wolbert, meubelontwerper en maker Frida van der Poel en designer-maker Bastiaan Luijk dit jaar hun samenwerkingsprojecten en individueel werk zien in combinatie met fantastische mix van ambachtswerk van interieurarchitect Karel Bodegom, 3d papier kunstenaars Khalid en Rachid Zerrou en smid-kunstenaar Annelied van Dijk.

Locatie:
Sectie-C
Atelier Houtwerff
Daalakkersweg 4-26, 5641 JA Eindhoven

Wanneer:
za 21 t/m zo 29 oktober
11.00 - 18.00 uur

Play video

NOVY SKOK - Phi en Clara — © Bastiaan Luijk & Frida van der Poel

Coral Knob — © Bastiaan Luijk & Mariëtte Wolbert

Portrait Bastiaan Luijk with Baguio Lamp — © Merlijn Hooijsma

Narbonne Wall Panel Lamp — © Bastiaan Luijk