Zoeken

Sluit zoeken
Terug naar Programma archief

(Archief) KD26–A

Draagbare typografie

Dit project was onderdeel van DDW 2023
KD26–A — © Photo: Jesse Claus

KD26–A is een hedendaagse kimono, ontworpen door KD26. De ontwerpstudio zal 26 draagbare kunstwerken realiseren waarin de letters A t/m Z worden geïntegreerd. KD26–A is met bijbehorende publicatie tentoongesteld in Kelderman en van Noort, waar ter plekke een tweede unieke versie wordt vervaardigd.

KD26–A

KD26–A is de eerste van een serie, bestaande uit 26 draagbare kunstwerken, die achtereenvolgens de letters A t/m Z zullen visualiseren. De letter A is vertaald in een handgemaakte kimono, vervaardigd van een ge-upcyclede 100% schapenwollen deken.

Inspiratie voor de jas komt voort uit de traditionele Japanse kimono en uit de oorsprong van het gebruikte materiaal zelf. De letter A ontleent zijn vorm aan een grid dat in beweging is en is met een gerecycled katoenen koord in de jas geïntegreerd door middel van een uitvergrote en doorontwikkelde tuft-techniek. 

De kimono wordt in context geplaatst in een gelijknamig magazine. Deze publicatie fungeert als lookbook met verdiepende informatie over de visie en het proces achter dit werk.

KD26

KD26–A is het eerste statement-piece van modeontwerper Korinna van Balkom en grafisch ontwerper Daan Rietbergen en luidt daarmee de start in van het label KD26. Van Balkom creëert exclusieve fashion-items in samenwerking met wisselende ontwerpers en kunstenaars en Rietbergen ontwerpt tijdloze typografische systemen die op verschillende manieren tot leven worden gebracht.

KD26 begeeft zich op het snijvlak van mode, typografie en kunst en zal uiteindelijk 26 op zichzelf staande draagbare kunstwerken realiseren, beginnend bij de letter A en eindigend bij de letter Z. De kledingstukken ontstaan vanuit vorm-, materiaal- en systeemonderzoek. 

Experiment is van groot belang omdat het KD26 de mogelijkheid biedt om grenzen te verleggen. Door samen te werken en hun specifieke kwaliteiten in te zetten, versterken ze elkaar. Van Balkom brengt de typografische vormen van Rietbergen tot leven door ze op haar systematische en verfijnde manier te vertalen in textiel, terwijl de unieke vormentaal van Rietbergen resulteert in onverwachte aanpassingen in de moulages van Van Balkom. Deze parallellopende processen verheffen de kledingstukken tot unieke kunstwerken.

Mode als kunstvorm

KD26 heeft een kritisch blik op de hedendaagse mode-industrie, waar massaproductie en milieuvervuiling de norm zijn. Met hun werk willen ze mode herwaarderen als een vorm van kunst, waarbij elk item met respect en aandacht voor materialen, ambacht, esthetiek en milieu wordt ontworpen en vervaardigd. Ze hopen bij te dragen aan de bewustwording van de werkelijk waarde van een kledingstuk en het creatieve en intensieve proces dat erachter schuilgaat.

Door te kiezen voor één unieke statement-piece en voor duurzame materialen en productie, stellen ze zich tegenover de massa en de massaproductie - KD26–A is uniek in zowel ontwerp als in oplage.

Tijdens de DDW 2023 worden de kimono en het magazine bij Kelderman en van Noort getoond, waar de ontwerpers bovendien een tweede unieke editie van de kimono in andere kleurstelling vervaardigen. Op deze manier krijgen bezoekers de kans om deelgenoot te zijn van het intensieve en ambachtelijke productieproces.

KD26–A detail front — © Photo: Jesse Claus

KD26–A detail inside — © Photo: Jesse Claus

KD26–A — © Photo: Jesse Claus. Model: Destiny Osamagbe Imade.

KD26–A — © Photo: Jesse Claus. Model: Destiny Osamagbe Imade.